„Războiul rece“ dintre liberali se duce prin interpuşi. Cum îşi dau la picioare candidaţii la şefia PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PNL care ar vrea să facă parte din conducerea partidului şi după Congresul din 17 iunie se atacă public prin intermediul oamenilor apropiaţi, fiind adepţii unui „război“ prin interpuşi, nu ai unei confruntări directe în care fiecare să-şi prezinte nemulţumirile faţă de colegi.

Apropierea Congresului din 17 iunie încinge spiritele în interiorul PNL, în condiţiile în care se înmulţesc criticile la adresa mai multor lideri de partid, printre care Cristian Buşoi, Raluca Turcan, dar şi Cătălin Predoiu. Ultimul serie de mesaje dure la adresa lui Cristian Buşoi şi Raluca Turcan, adică secretarul general interimar şi preşedintele interimar, vin din partea lui Viorel Cataramă, prim-vicepreşedinte al PNL Sector 2. Toată nemulţumirea a plecat de la faptul că o moţiunea asumată de Sectorul 2 nu a fost dezbătută şi votată la alegerile PNL Bucureşti de sââbătă pe motiv că ar fi „cam extreme“, potrivit lui Cristian Buşoi. Concret, organizaţia de Bucureşti nu voia să-şi asume viitoare măsuri ca privatizarea sistemului de sănătate, privatizarea sistemului de învăţământ superior sau eliminarea ajutoarelor sociale pentru cei care pot să muncească.

„În PNL pot exista curente, dar partidul trebuire să aibă ideologie de dreapta şi să nu-i fie frică. În momentul în care electoratul te simte că ţi-e frică, că eşti un căcăcios, că nu ai curajul să-i aperi interesele ca să nu-l superi pe vecin, ai pierdut votul. E simplu“, a explicat Viorel Cataramă, plastic, într-o intervenţie la Realitatea TV, precizând că propunerile sale nu încalcă, aşa cum a zis Raluca Turcan, Constituţia. „În PNL există libertate de opinie, e bine că lansează teme în dezbatere, dar temele lansate în dezbatere trebuie să fie în limitele constituţionale. Or, Constituţia României spune clar că cetăţenilor li se garantează acces gratuit la educaţie şi la servicii medicale“, a declarat Turcan la începutul săptămânii.

Evitarea „Moţiunii Cataramă“ de către colegii săi a fost criticată şi de Cătălin Predoiu, candidat pentru şefia PNL. Acesta a declarat faptl că se va observa în cursa pentru şefia PNL cine e de dreapta şi cine înclină spre centru-stânga. „Platitudinile de genul «să ţinem partidul unit» trebuie înlocuite cu o confruntare adevărată de idei“, a punctat Predoiu.

O reacţie asupra acestei ofensive lansate asupra lui Buşoi a venit din partea unui deputat apropiat de preşedintele  PNL Bucureşti, deputatul Mihai Voicu.

„La doar câteva ore după încheierea alegerilor pentru conducerea PNL Bucureşti, mai multe personaje, unele dintre ele imaginare, altele din interiorul partidului, s-au lansat în acuzaţii la adresa lui Cristi Buşoi, ales preşedinte al liberalilor bucureşteni“, scria Voicu la o zi după ce Buşoi a fost ales preşedinte al PNL Capitalei, considerând drept „imbecilă“ afirmaţia că Buşoi e „înţeles cu PSD“.

„Ne-am făcut de râs destul”

Reacţia venea după ce mai mulţi membri de partid şi-au exprimat nemulţumirea faţă de aceste alegeri din Bucureşti. De exemplu, fostul reprezentant al PNL în Comisia electorală pentru votul prin corespondenţă lansa un atac dur la adresa noului preşedinte al PNL. „Voi rămâne votant al dreptei româneşti, democrate, nu populiste, liberale, nu anexa PSD, ex-USL. Rămân acelaşi susţinător al preşedintelui Iohannis şi sper să se delimiteze de acest circopitec. Poate e timpul unei construcţii politice de sprijin a preşedintelui, cel mai democrat de dupa decembrie 1989! În Diaspora nu se poate vorbi cu astfel de lideri. Nu mă pot face de ras. În ţară, ne-am făcut de râs destul“, scria pe Facebook, Mihai Motoc, liberal venit din vechiul PDL.

Luna trecută, o parte a conducerii PNL a fost pusă la colţ de mai mulţi lideri liberali din Transilvania, cum au fost deputatul Florin Roman sau primarului municipiului Alba Iulia, cei care au atras atenţia că în fruntea partidului sunt promovaţi mulţi membri fără rezultate. Roman de vorbit de „gigei“ şi „mişului“ care, după ce au obţinut rezultate proaste se „gudură pe lângă şefi“ pentru  obţine funcţii.

„Ce se vede acum e d-abia începutul. Să vezi cum îşi vor adresa  cuvinte grele după 3 mai (pe 2 mai e ultima zi de alegeri în carul organizaţiilor judeţene – n.r.). Nu cred că jigni direct, dar cu ajutorul interpuşilor vor apela la tot ce e necesar pentru a se asigura că 17 iunie câştigă cine trebuie“, au declarat surse politice pentru „Adevărul“, care au precizat că membrii de partid aşteaptă anunţarea ultimelor candidaturi, adică iminentele intrări în cursa pentru şefia a lui Cristian Buşoi şi Ilie Bolojan. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite