Răspunsul PSD după cel mai dur raport MCV: degetul mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Iordache. Sursă foto: Captură ecran.
Florin Iordache. Sursă foto: Captură ecran.

Deputaţii PSD-ALDE au sfidat forurile europene şi au votat în continuare modificarea legislaţiei penale, susţinând de la tribuna Parlamentului că vor o ţară independentă care se conduce singură. Deputatul PSD Florin Iordache, fost ministru al Justiţiei, a arătat degetul mijlociu Opoziţiei.

Deputaţii PSD-ALDE au continuat, miercuri, lupta împotriva Justiţiei, sfidând mesajele critice primite cu doar o zi în urmă de la Parlamentul European şi de la Comisia Europeană. Astfel, Camera Deputaţilor a votat în serie atât adoptarea Ordonanţelor 90 şi 92 care afectează direct Legile Justiţiei, dar şi proiectul pentru închisoare la domiciliu şi cel privind desecretizarea protocoalelor dintre SRI şi Parchete, iniţiativă care lasă frâu liber revizuirii sentinţelor. În urma criticilor venite şi din partea  partidelor de Opoziţie, deputatul PSD Florin Iordache, artizanul modificărilor legislative, şi-a încheiat discursul arătând semne obscene.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul iniţiat de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu privind declasificarea protocoalelor încheiate între serviciile de informaţii şi instituţiile judiciare. Iniţiativa prevede faptul că infractorii condamnaţi definitiv pe bază de probe obţinute prin mijloace tehnice vor putea cere revizuirea deciziilor.

Au urmat, pe rând, voturile pentru adoptarea OUG 90/2018 privind înfiinţarea Secţiei speciale de anchetă a magistraţilor, prevedere pe care experţii Comisiei de la Veneţia au cerut-o eliminată în mod clar, dar şi pentru OUG 92/2018 privind modificările aduse Legilor Justiţiei. Deputatul USR Stelian Ion a luat cuvântul spunând că „deşi Comisia Europeană a solicitat ieri foarte clar să luăm măsuri care să ajute justiţia, deputaţii au votat azi exact împotriva recomandărilor”. Acesta i-a anunţat, totodată, pe parlamentarii coaliţiei că votul de miecuri a fost inclusiv „împotriva deciziei CCR şi împotriva tratatelor pe care chiar România şi le-a asumat”.

„Altă întrebare!“

În replică, deputatul PSD şi fost ministru al Justiţiei Florin Iordache a venit cu un răspuns acid.  „Vom merge mai departe cu toată opoziţia dumneavoastră şi vom merge mai departe cu toată opoziţia pe care Comisia Europeană şi Parlamentul European o arată împotriva României. Vrem o ţară independentă! Vrem să ne conducem noi! Este josnic ceea ce faceţi!”, a declarat preşedintele Comisiei Speciale pentru modificarea Legilor justiţiei, Florin Iordache, care şi-a încheiat discursul arătând Opoziţiei degetul din mijloc. Ulterior, deputatul PSD a fost întrebat de presă cum explică gestul său din Parlament. „Vi s-a părut dumneavoastră. Am mâinile ridicate, care-i problema? Altă întrebare!”, a fost răspunsul lui Iordache. Vot final a mai primit şi Legea privind executarea pedepselor cu închisoarea, plecând astfel la promulgare. Proiectul legislativ este unul controversat pentru că lasă posibilitatea condamnaţilor la maximum cinci ani cu executare, pentru fapte fără violenţă, să îşi execute sentinţa la domiciliu, fără niciun fel de supraveghere. Liderul PSD Liviu Dragnea e condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. PNL va contesta legea la CCR.

Dăncilă dă în judecată UE

După publicarea raportului MCV, extrem de critic la adresa României, PSD a ameninţat Comisia Europeană cu un proces la Curtea Europeană de Justiţie (CJUE).  Întrebat de jurnalişti ce speră PSD să obţină în urma unui proces european, deputatul PSD şi preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Nicuşor Halici, a răspuns răspicat: „Dreptate sperăm să obţinem, dreptate pentru români! Din păcate, ce se întâmplă azi în România e un regres. Europa are dublu standard. Ne simţim neîndreptăţiţi de prevederile din MCV“. 

Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, susţine că atacarea raportului MCV la CJUE este lipsită de fundament. „Legislaţia comunitară spune clar ce se poate ataca şi ce nu la CJUE. Pur şi simplu, nu intră în competenţa acestei Curţi să se pronunţe dacă experţii Comisiei au dreptate sau nu. Raportul MCV este o recomandare ce vine în urma verificărilor experţilor Comisiei Europene. Acesta nu este un act juridic, deci nu are cum să fie atacat la CJUE. Acolo ne pot ataca ei pe noi dacă nu îndeplinim aceste cerinţe, cert este că nimănui nu i-a trecut prin cap până acum să facă aşa ceva”, a declarat Zegrean.

Obligativitatea recomandărilor MCV

Implementarea cerinţelor din rapoartele MCV, publicate de către Comisia Europeană, este obligatorie, potrivit unei decizii a Curţii Constiţionale a României din anul 2012. „Calitatea de membru al Uniunii Europene impune statului român obligaţia de a aplica acest mecanism şi a da curs recomandărilor stabilite în acest cadru, în conformitate cu dispoziţiile art. 148 alin. (4) din Constituţie, potrivit cărora Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actele aderării şi din prevederile alineatului (2)“, se arată în decizia nr. 2/2012 a CCR.

Interpretarea este susţinută şi de către fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean. „Sigur că sunt obligatorii. Articolul 148 din Constituţie specifică obligaţiile instituţiilor statului român ca urmare a integrării în Uniunea Europeană. Concret, am semnat un tratat de aderare prin care ne-am obligat să respectăm legislaţia europeană. Convenţia legal încheiată are forţa unei legi. În anul 2006, când ni s-a impus acest Mecanism de Cooperare şi Verificare, noi am fost de acord, iar potrivit Art. 148 din Constituţie, aceste recomandări au forţa unui tratat. Ce rost ar avea dacă nu ar fi obligatorii?”, a declarat pentru „Adevărul”, fostul preşedinte al CCR.

Declaraţiile fostului judecător constituţional vin în contextul în care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a negat ieri faptul că cerinţele cuprinse în raportul MCV sunt obligatorii. „Nici nu trebuie să fii jurist să înţelegi că de la Bruxelles vine o comisie din 3-5 experţi, fac raportul acesta şi formulează nişte recomandări. Nu vă imaginaţi că 3-5 specialişti vin în România şi recomandarea lor devine mai puternică decât deciziile CCR. Aceştia nu devin legiuitori”, a declarat Toader. Acesta a subliniat că legiuitorul român are libertatea de a legifera, şi că „obligatorii sunt doar standardele europene”.

De altfel, şi reacţia în sine a ministrului a fost taxată de Augustin Zegrean. „Este tipic românesc. Se pare că noi suntem membri doar când vine vorba de masă şi petrecere. Aderarea României la Uniunea Europeană este cel mai bun lucru care i s-a întâmplat acestei ţări în toată istoria ei. Şi acum noi pentru acest lucru ne revoltăm?”, a concluzionat fostul preşedinte al CCR.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite