PSD ia faţa PNL la negocierile pentru majoritate şi Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD a fost motorul tratativelor din ultimele zile pentru formarea unei majorităţi parlamentare. În acest fel, PSD îşi pregăteşte terenul pentru a lua partea leului la discuţiile pentru formarea noului Executiv.

UPDATE Daniel Constantin, liderul PC, a explicat că în acest moment nu se pune problema intrării la guvernare a celor de la UDMR.

"În acest moment, cred că nu este cazul să-mi exprim păreri personale cu privire la UDMR pe anumite supoziţii. Nu avem deocamdată un mandat încredinţat dlui Victor Ponta, nu există niciun fel de discuţie dacă UDMR va participa sau nu va participa la guvernare. Lucrurile acestea le vom discuta şi ne vom exprima păreri politice, părerile fiecărui partid, după ce va fi luată în considerare, va fi enunţată această posibilitate. Până în momentul acesta, discuţiile cu UDMR au vizat colaborare parlamentară, au vizat structurile de la nivelul Parlamentului care revin fiecărui partid în parte sau fiecărei alianţe', a precizat Daniel Constantin.

UPDATE Senatorul Dan Voiculescu,preşedintele fondator al PC, susţine că este greu de anticipat în acest moment în ce condiţii ar putea avea loc o alianţă cu UDMR. "Spuneam colegilor mei că, din punctul nostru de vedere, este greu de conceput, dar o hotărâre se va lua luni".

Mai multe runde de negocieri pentru cristalizarea unei majorităţi parlamentare au schimbat, într-o anumită măsură, forţa grupurilor parlamentare implicate în negocieri.

Premierul Victor Ponta a mutat mai rapid decât liberalii şi a strâns în jurul său 270 de senatori şi deputaţi, faţă de majoritatea de 295.

Astfel, Ponta a anunţat din start că PSD şi UNPR vor avea un grup parlamentar comun, iar PNL şi PC vor avea grupuri separate. Declaraţia lui Ponta i-a pus în inferioritate pe liberali pentru că grupul PSD urma să aibă 227 de membri faţă de cei 147 ai PNL.

O altă mişcare a PSD a fost anunţarea unei cooptări la guvernare a UDMR. Liberalii s-au arătat rezervaţi din start şi şi-au menţinut reţinerea şi după întâlnirea de miercuri seara USL-UDMR. La această întâlnire, preşedintele PNL, Crin Antonescu le-a transmis liderilor UDMR că nu este momentul unei cooptări la guvernare.

Calculul liberalilor este unul simplu: un protocol cu UDMR de susţinere a Guvernului ar fi, de fapt, o alianţă între Uniune şi premierul Ponta şi mai puţin între USL şi UDMR.

Dacă socotim că UDMR are 27 de parlamentari iar minorităţile, care şi-au dat deja acordul pentru susţinerea lui Ponta, 18, în jurul premierului ar fi un grup de 270 de parlamentari. În plus, PSD ar putea atrage câţiva parlamentari PPDD.

Avantajul numărului de parlamentari ar fi folositor pentru PSD în momentul în care se va stabili lista viitorului Executiv.

Negocieri dure pentru Guvern

De altfel, un prim semnal că negocierile nu sunt tocmai uşoare este dat de faptul că liderii USL vorbesc, deja, de împărţirea unor ministere.

„Împărţirea Ministerului de Finanţe în două, adică unul de Finanţe şi unul al Bugetului, este o discuţie, nu este ideea PNL, este propunerea premierului. PNL este gata să o discute, pentru că fiecare dintre modele are raţiunea sa“, a declarat Crin Antonescu în cadrul emisiunii „Ultima Oră“ de la România TV.

Finanţele sunt dorite de liberali pentru Daniel Chiţoiu, dar vicepreşedintele PSD, Constantin Niţă, a comentat, ieri, că ministerul ar trebui să revină social-democraţilor.

Antonescu a mai spus că Ministerul Economiei ar putea fi împărţit în trei ministere - Ministerul Economiei, Ministerul Comerţului şi Ministerul Mediului de afaceri.

PSD ar mai dori Ministerul Dezvoltării, deţinut în prezent de liberalul Eduard Hellvig. Ministerul Dezvoltării ar urma să preia component de Administraţie de la Interne şi să fie condus de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

De asemenea, Victor Ponta ar dori înfiinţarea unui minister al Fondurilor Europene, care să fie condus de consilierul său Eugen Teodorovici. Liberalii vor ca postul să fie ocupat de europarlamentarul Ramona Mănescu.

PSD cere şi ministerul Apărării, ocupat în prezent de liberalul Corneliu Dobriţoiu. Pentru acest post Ponta îl propune pe liderul UNPR, Gabriel Oprea.

Potrivit protocolului USL, PSD şi PNL îşi împart paritar posturile din Guvern. Chiar dacă numeric aceste posturi sunt egale, contează foarte mult cine obţine ministerele cu greutate.

Avantajele colaborării cu UDMR

În acest moment, varianta de negociere se poartă pentru sprijin parlamentar acordat de UDMR celor din USL. În schimbul acestui sprijin, UDMR ar urma să primescă posturi de secretari de stat în viitorul Guvern, dar şi funcţii în interiorul Parlamentului.

Principalul avantaj al USL dintr-o alinţă cu UDMR ar fi majoritatea largă de care s-ar bucura la modificarea Constituţiei. Un alt avantaj, care ar veni implicit, ar putea fi un potenţial vot la Curtea Constituţională, din partea judecătorului Zoltan Pusckas, susţinut de UDMR.

USL  gândeşte şi în plan european avantajele unei alianţe cu UDMR. În Europa, la putere sunt Popularii Europeni, familie politică din care face parte şi UDMR. Deşi la momentul actual trendul european arată că în majoritatea ţărilor importante Popularii au pierdut alegerile în dauna socialiştilor sau liberalilor, situaţia ar putea balansa. Dacă anul 2013 va fi atât de greu cum estimează analiştii economici, trendul s-ar putea schimba, iar în viitorul Legislativ european tot Popularii să fie majoritari.

De partea cealaltă, UDMR ar avea parte de câştiguri consistente dintr-o alianţă cu USL. Pe lângă posibilitatea de a participa activ la proiectele importante, cum ar fi modificarea Constituţiei sau regionalizarea, maghiarii vor avea şi reprezentare guvernamentală. UDMR nu va deţine portofolii ministeriale, dar vor avea posturi de secretari de stat.

Un alt avantaj ar fi impunerea prefecţilor în judeţele unde maghiarii au luat majoritatea. De asemenea, vor primi funcţii în instituţii ale căror conduceri sunt numite de Parlament.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite