PSD vrea înfiinţarea unui serviciu militar pe bază de voluntariat şi a unei Gărzi Civile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi parlamentari PSD au depus la începutul noii sesiuni parlamentare un proiect de lege prin care se înfiinţează un program de voluntariat militar ce presupune o Gardă Civilă, care va funcţiona în ţară la nivel local în subordinea primarului şi va fi coordonată la nivel judeţean de prefect, compusă din voluntari ce desfăşoara stagiul de pregătire militară şi civilă, potrivit HotNews.ro.

Gardă civilă va interveni în caz de situaţii de urgenţă precum inundaţii, incendii sau alunecări de teren. Voluntariatul militar, potrivit iniţiatorilor, presupune desfăşurarea unui stagiu de pregătire militară, voluntar, de către pesoanele fizice cu vârstă cuprinsă între 18 şi 30 de ani la data începerii stagiului. Pot să se înscrie şi foste cadre militare, sau de poliţie, aflate în rezervă, precum şi alte persoane care au efectuat o pregătire militară de-a lungul vieţii şi sunt trecute în rezervă, potrivit HotNews.ro.   

  

„Scopul programului este ca prin acest stagiu de voluntariat militar să se asigure atât pregătirea militară, pentru a avea cadre militare pregătite, cât şi încurajarea voluntariatului în România şi crearea de locuri de muncă conexe, MApN fiind nevoit azi să angajeze de multe ori ofiţeri sau subofiţeri fără nicio pregătire militară prealabilă", se arată în expunerea de motive.  

  

Începând cu primul an după promulgare, serviciul voluntar ar urmă să aibă o durată de 3-6 luni pentru recruţii cu studii superioare şi 4-9 luni pentru cei fără studii superioare. Această perioadă va fi aplicată de către Ministerul Apărării prin norme la prezenţa lege în funcţie de specificul de pregătire cu fiecare armă.  Aceste stagii vor fi organizate anual, în perioadă 1 martie-30 noiembrie.

Perioadă în care vor face activitatea de pregătire va fi considerată vechime în muncă, iar pentru perioadă participării la pregătirea militară şi cea de perfecţionare profesională li se va acordă o soldă egală cu salariul minim pe economie.  

  

Voluntarii vor avea un certificat recunoscut de perfecţionare profesională. 

  

Aceştia vor avea şi o serie de beneficii: o masă caldă pe zi, decontarea navetei, contribuţii la CAS şi CASS, iar după terminarea stagiului de o scutire pentru acestea de 50%, reducerea vârstei de pensionare cu o luna pentru fiecare an de activitate, dar nu mai mult de 2 ani. De asemenea, beneficiază de garanţie de Stat pentru programul Prima Casă şi Prima Maşină, timp de cinci ani după terminarea stagiului.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite