PSD revine în epoca baronilor. Cine a preluat frâiele partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Marcel Ciolacu s-a impus în Comitetul Executiv al PSD şi a preluat şefia interimară a partidului. Noua conducere e formată din lideri cu influenţă în teritoriu, total diferită faţă modul cum îşi construise Liviu Dragnea echipa, adică una controlată de el, care să nu-i conteste autoritatea.

Şase ore au fost necesare pentru ca grupul din jurul lui Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, să o convingă pe Viorica Dăncilă să demisioneze. Liderii social-democraţi au pus-o la zid pe Dăncilă, iar unii, cum a fost cazul lui Marian Oprişan, au lansat acuzaţii şi la adresa altor colegi, cum a fost cazul Gabrielei Firea, considerată „securistă”. 

Ciolacu a subliniat la finalul şedinţei că „partidul nu va mai fi condus de un tătuc”, iar PSD va cunoaşte o resetare totală: a membrilor, de mentalitate, a modului de a face politică. Însă una din primele decizii, aceea privind noua echipă interimară de conducere, nu pare să fie o ruptură de trecut, ci o revenirea la perioada când liderii din teritoriu decideau totul. 

În primul rând, în noua conducere a PSD au prins loc liderii filialelor care au reuşit să-l bată pe Klaus Iohannis în turul al II-lea al prezidenţialelor. Cel mai mare număr de voturi a fost obţinut de filiala condusă de Paul Stănescu, adică PSD Olt, iar baronul social-democrat a fost înscăunat pe funcţia de secretar general. De altfel, în ciuda conflictelor cu Liviu Dragnea, iar apoi cu Viorica Dăncilă,  Stănescu rămâne unul dintre cei mai puternici baroni PSD.

Tot în urma rezultatelor au prins locuri de vicepreşedinţi Niculae Bădălău (PSD Giurgiu), Adrian Gâdea (PSD Teleorman), Aladin Georgescu (PSD Mehedinţi) şi Mihai Weber (PSD Gorj). Niculae Bădălău, lider care şi de această dată a jucat la două capete, a încercat să ajungă secretar general, însă a pierdut în faţa lui Stănescu. Pe de altă parte, Adrian Gâdea a ajuns vicepreşedinte ca urmare a forţei filialei judeţene, nu al influenţei sale la nivel local, cum e cazul lui Aladin Georgescu din Mehedinţi, politician apropiat de Adrian Duicu, a cărui mână dreaptă a fost, sau Niculae Bădălău. Topul liderilor cu rezultate a fost completat de Mihai Weber, actualul preşedinte al Comisiei de control a Serviciului de Informaţii Externe.

Experienţă în şefia de partid

Din noul Birou Permanent Naţional fac parte mai mulţi lideri din teritoriu care au luat parte la scenariul pus la cale pentru a o determina pe Viorica Dăncilă să plece din fruntea partidului. De exemplu, în noua conducere sunt Claudiu Manda, Dragoş Benea, Gabriel Zetea sau Radu Moldovan, social-democraţi care în şedinţa de Comitet Executiv i-au cerut demisia lui Dăncilă şi care şi-au depus şi ei mandatele. Toţi controlează cu mână de fier filialele lor, unii de aproape 15 ani.

O surpriză a fost cooptarea senatorului Marian Pavel. Pavel este liderul PSD Ialomiţa, acesta fiind considerat în continuare un apropiat al lui Marian Neacşu, fost secretar general al PSD, în prezent membru de partid în Pro România. De altfel, cu ajutorul taberei din jurul lui Marcel Ciolacu, Marian Neacşu a fost numit în funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, o funcţia bine plătită.

În noua echipă sunt şi mai multe femei, acestea fiind Gabriela Firea, Doina Pană, Doina Fedorovici. Nu în ultimul rând, funcţii de vicepreşedinţi au mai primit  Gabriel Mutu, Dan Nica, Vasile Gliga şi Laurenţiu Nistor.

Ciolacu: Intrăm în etapa includerilor

Marcel Ciolacu a precizat că etapa excluderilor în partid a fost depăşită, iar PSD ar fi bine să intre în etapa includerilor. Astfel, acesta nu a exclus faptul că ar putea fi duse discuţii privind revenirea în partid a unor foşti social-democraţi cu influenţă în teritoriu, cum sunt cazurile lui Adrian Ţuţuianu, Marian Neacşu sau Sorin Grindeanu. De asemenea, surse politice susţin că un al patrulea nume de membru Pro România care ar putea fi readus în PSD e Ion Mocioalcă.  

„Unde e şobolanul ăla?”

Tensiunea din şedinţa de Comitet Executiv a dus şi la derapaje grave ale unor membri de partid. După ce fostul secretar general Mihai Fifor a anunţat la televizor că Eugen Teodorovici şi-a dat demisia, fostul ministru al Finanţelor a ieşit pe holul partidului strigând în gura mare „Unde este şobolanul ăla?”. Fifor a fost de negăsit, în condiţiile în care plecase spre casă. A doua zi, Fifor a venit cu un răspuns pentru Teodorovici: „Eu eram deja plecat către casă când, înţeleg că domnul Teodorovici a avut aşa, un moment impetuos, căutându-mă prin partid. E stilul exotic de a face politică al domnului Teodorovici”.
 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite