PSD îşi spală rufele în familie. Finul Ponta înlocuit cu naşul Maior?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Finul Victor Ponta respectuos cu naşul lui de cununie Liviu Maior
Finul Victor Ponta respectuos cu naşul lui de cununie Liviu Maior

Surpriză pe scena politică din România. George Maior a demisionat din fruntea Serviciului Român de Informaţii. Motivele nu sunt cunoscute, însă, dacă privim atent contextul politic o parte dintre ele pot fi deduse.

Mandatul lui George Maior, cel mai lung în fruntea SRI de la înfiinţarea acestei instituţii, devenise mult prea „obositor“ pentru toată lumea: Iohannis, aliaţii din NATO, în special SUA, şi chiar pentru George Maior în persoană.

Într-un sistem politic cum este cel din ţara noastră, o astfel de poziţie conferă o putere pe care nimeni nu doreşte să o perpetueze. De aici, necesitatea schimbării. Momentul este unul potrivit. Avem un preşedinte nou, Klaus Iohannis, şi e normal ca el să numească la SIE şi la SRI oameni noi, alături de care să facă echipă. În mod sigur, indiferent de cine va fi numit şef la SRI, atâta timp cât Florian Coldrea este lăsat să-şi facă meseria, activitatea acestei instituţii nu o să fie în niciun fel bulversată.

Opt ani reprezintă foarte mult, inclusiv pentru George Maior. Pentru un politician, pentru că asta este în definitiv Maior, este frustrant să nu poţi vorbi şi acţiona decât în anumite limite stabilite de funcţie, pe scena pentru care te-ai pregătit să evoluezi. S-a vorbit prea mult, în ultimul an, despre Maior ca o „soluţie“ pentru posturi cheie, inclusiv de premier sau posibil candidat la Preşedinţie. Un politician nu poate să-şi alimenteze imaginea publică doar cu zvonuri apărute în diferite perioade de criză politică sau în precampania electorală. Un politician are nevoie de acţiune.

Momentul ales de Maior pentru a scăpa de haina grea de şef al SRI este unul favorabil pentru el. PSD, partidul din care făcea parte până la numirea în fruntea SRI, este în criză. O criză mult mai gravă decât cea din 1996, când a pierdut alegerile parlamentare şi prezidenţiale. Ion Iliescu şi Adrian Năstase, cu toate părţile lor negative, erau mai pregătiţi şi mai experimentaţi decât Victor Ponta şi Liviu Dragnea să gestioneze un partid aflat în criză.

Frământările actuale din PSD sunt aproape de nivelul de erupţie. Cazurile Geoană, Vanghelie, Ghiţă sau, mai recent, cel al lui Mazăre fiind doar mici convulsii. Apariţia lui George Maior în ecuaţia puterii din PSD va duce la replierea multor jucători grei din partid. Ce va alege să facă Maior? De partea cui se va poziţiona? Ce funcţie vizează? Sunt doar câteva întrebări. Cel care arde de nerăbdare să afle răspunsurile este finul Victor Ponta, a cărui poziţie în partid poate fi decisă de mutarea naşului George Maior, fostul şef al SRI. Unul din scenariile posibile, vehiculat în rândurile social-democraţilor, este cel al retragerii lui Ponta din funcţia de premier, funcţie ce va fi preluată de Maior, şi păstrarea lui la conducerea PSD. Până la congres...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite