Proiectul „puşcăria în sufragerie”, la un pas de votul final. PSD, ALDE şi UDMR au votat „pentru” în Comisia Juridică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Juridică din Camera Deputaţilor. Foto: Mediafax
Comisia Juridică din Camera Deputaţilor. Foto: Mediafax

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, marţi, raport favorabil de modificare a legii privind executarea pedepselor cu închisoarea, lăsând astfel posibilitatea condamnaţilor pentru fapte fără violenţă să îşi execute sentinţa la domiciliu. Astfel, cu votul PSD-ALDE-UDMR, proiectul a putut pleca mai departe la Camera Deputaţilor, care va fi cameră decizională.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat marţi, cu votul PSD-ALDE-UDMR, un raport de admitere favorabil a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor, informează G4media.ro.

Principala modificare propusă de social-democraţi, acceptată de Comisie prevede ca persoanele condamnate pentru fapte fără violenţă la maxim cinci ani de închisoare cu executare vor putea ispăşi sentinţa de acasă fără niciun fel de supraveghere. Judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune executarea detenţiei la domiciliu fără sistem electronic de supraveghere în cazul în care persoana condamnată:a) nu are rapoarte de abateri disciplinare; şi b) are o pedeapsă care nu depăşeşte 5 ani. De exemplu, Liviu Dragnea, condamnat în primă instanţă la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, ar beneficia de o asemenea prevedere.

O altă schimbare introdusă în textul legii se referă la posibilitatea ca infractorilor să le fie scăzute câte 20 de zile de închisoare pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie publicată. Prevederea fusese eliminată anterior în guvernarea Cioloş. 

Raportul de admitere va fi trimis spre dezbatere şi vot final la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, fiind deja adoptată de Senat pe 29 octombrie, cu cu 102 voturi „pentru”, 14 voturi „împotrivă” şi 3 abţineri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite