Procesul în care PNL a dat în judecată Guvernul pe tema alegerilor locale începe luni la Curtea de Apel Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu. FOTO Sever Gheorghe
Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu. FOTO Sever Gheorghe

Curtea de Apel Bucureşti a stabilit pentru data de 11 aprilie primul termen al procesului în care PNL contestă Hotărârea de Guvern de organizare a alegerilor locale într-un singur tur de scrutin. Liberalii încă mai speră că demersul lor va duce la organizarea unor alegeri în două tururi de scrutin.

Cererea de chemare în judecată a fost depusă pe 9 martie, la Secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel Bucureşti. Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, susţine că, prin deschiderea acestui proces, PNL va putea invoca în instanţă excepţia neconstituţionalităţii prevederilor alegerii primarilor într-un singur tur.

„Acum ştiu argumentele celor care privesc cu scepticism (…) Eu nu cred că timpul ar trebui să blocheze un demers care duce la ideea de democraţie în România şi la legitimitatea primarilor. E timp suficient şi dacă se pronunţă (CCR-n.r.) cu câteva zile înainte. Avem tot timpul din lume să organizăm, după două săptămâni de la data de 5 iunie, alegeri“, declara copreşedintele PNL, duminică, într-un interviu pentru PRO TV.

„În momentul acesta e un singur tur. Eu încă mai sper că vor fi două tururi de alegeri. (...) În câteva zile, Guvernul trebuie să trimită întâmpinarea pe sesizarea noastră legată de alegeri în două tururi către instanţa de contencios. Noi suntem deja pregătiţi să depunem în foarte scurt timp întâmpinarea şi se va da termen. Estimez că în maxim o săptămâna vom afla un termen în instanţa de judecată, termen la care să putem invoca excepţia neconstituţionalităţii alegerilor într-un singur tur. Instanţa va decide când va trimite dosarul la Curtea Constituţională, iar Curtea se va pronunţa", adăuga Alina Gorghiu.

Procesul se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti pe 11 aprilie. Data alegerilor nu va fi afectată, însă în cazul în care excpeţia de neconstituţionalitate va fi acceptată de CCR, un al doilea tur ar urma să aibă loc în localităţile în care niciun candidat nu obţine 50% din voturi plus unul.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite