Primul bruiaj în relaţia PNL-Cioloş. Cum mai pot modifica liberalii legea electorală. Gabriel Oprea, din nou în joc
0Refuzul premierului Dacian Cioloş de a modifica legea electorală astfel încât primarii să fie votaţi în două tururi de scrutin a stârnit criticile liberalilor. PNL poate modifica legea în Parlament, însă are nevoie de voturile UNPR.
Premierul Dacian Cioloş a refuzat „oferta“ PNL de a modifica legislaţia electorală prin ordonanţă de urgenţă (OUG), amintind că legea care permite alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a fost rezultatul unui compromis între PNL şi PSD. „E o lege pe care Parlamentul a votat-o, o lege care s-a decis printr-o înţelegere politică. Nu cred că este democratic ca un guvern independent să modifice prin ordonanţă de urgenţă o decizie politică“, a spus Dacian Cioloş, în urma unei conferinţe organizate ieri la Parlament chiar de PNL.
În replică, Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, s-a arătat dezamăgită de poziţia premierului. „Mă aşteptam ca un guvern tehnocrat să dorească asumarea unei astfel de schimbări în legislaţia electorală. Asta, mai ales, având în vedere că în prima schiţă a programului de guvernare asumat de premierul Cioloş susţinea reintroducerea votului în două tururi“, a reacţionat Alina Gorghiu pe Facebook, amintind că Dacian Cioloş şi-a modificat peste noapte programul de guvernare înainte de a fi învestit de Parlament, acolo unde liberalii au fost principalii susţinători. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a adăugat: „M-aş fi aşteptat să existe o părere a premierului după poziţionarea tuturor partidelor“.
„O să încerc să-l conving“
Totuşi, Alina Gorghiu spune că va insista pe lângă premierul Cioloş, poate-poate îl va face să schimbe legislaţia prin OUG. „Eu o să mai încerc să-l conving să-şi schimbe părerea, dar nu pot să vă mint că sunt şanse“, a adăugat liderul PNL. Pesimismul Alinei Gorghiu este justificat, din moment ce Dacian Cioloş a anunţat încă din prima zi de mandat că se va folosi doar în situaţii excepţionale de ordonanţe de urgenţă. Aici apare o mare dilemă. O ordonanţă de urgenţă care ar aduce un spor de legitimitate pentru viitorii primari (pentru că un singur tur de scrutin permitea alegerea unui primar chiar şi cu un scor de sub 20%) n-ar fi justificată? În plus, un vot în două tururi le permite candidaţilor care pleacă cu şansa a doua să răstoarne scorul în turul doi. Cel mai la îndemână exemplu este Klaus Iohannis, care a surmontat o diferenţă de 10 procente. Chiar dacă vorbim de alegerile prezidenţiale, mecanismul este acelaşi şi la alegerile locale. Pe de altă parte, are şi Cioloş dreptatea sa: de ce să corecteze la comanda unui partid un blat politic făcut chiar de acel partid? În cazul în care nu va reuşi să-l convingă pe Dacian Cioloş, PNL mai are varianta să modifice legea în Parlament.
Oprea poate fi decisiv
În acest moment, în sertarele Legislativului se găsesc două proiecte care stipulează alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Unul chiar al liberalilor, iniţiat la sfârşitul anului trecut, altul semnat de parlamentarii Mişcării Populare, la îndemnul lui Traian Băsescu. Problema este că PNL nu poate strânge o majoritate parlamentară, deşi coaliţia PSD- UNPR-ALDE nu mai funcţionează. Ba mai mult, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că susţine varianta alegerii primarilor din două tururi. Însă o posibilă alianţă PNL- ALDE-Mişcarea Populară nu este suficientă, în condiţiile în care PSD se opune făţiş modificării legii. De ce? Pentru că votul într-un singur tur le oferă cele mai mari şanse de a păstra cât mai mulţi primari în funcţie. „Vom vedea dacă vom reuşi într-un context să formăm o majoritate“, spune Alina Gorghiu.
Contextul nu este deloc favorabil pentru PNL. Singura şansă ca liberalii să promoveze un proiect de lege ar fi o înţelegere cu UNPR, partid care încă mai poate înclina balanţa în Parlament. Însă nici generalul Gabriel Oprea nu se află în cea mai bună condiţie de negociere. Pe de o parte, ar fi în interesul UNPR să susţină un vot în două tururi de scrutin, cu condiţia ca partidul lui Oprea să meargă singur în alegeri. Aşa ar avea şanse mai mari să obţină, direct, câteva mandate de primari sau, indirect, mandate în plus de viceprimari, în urma unor negocieri dintre turul unu şi turul doi. Pe de altă parte, UNPR negociază în aceste zile o alianţă electorală cu PSD, cu speranţa că se vor alege cu 20 de locuri eligibile pe listele social-democraţilor, în toamnă, la parlamentare. Practic, un vot dat de UNPR pentru modificarea legii electorale ar însemna ruperea definitivă de PSD. Şi e greu de crezut că Oprea va risca să meargă singur în alegeri, în condiţiile în care abia prinde marja de eroare în toate sondajele de opinie. În afară de situaţia încurcată cu UNPR, liberalii nu se pot baza nici măcar pe voturile UDMR, partid din aceeaşi familie politică europeană (PPE), pentru că maghiarii fac acelaşi calcul: un singur tur, conservarea mandatelor.
Nu cred că este democratic ca un guvern independent să modifice prin ordonanţă de urgenţă o decizie politică. Dacian Cioloş, premier
Mă aşteptam ca un guvern tehnocrat să dorească asumarea unei astfel de schimbări în legislaţia electorală.Alina Gorghiu, copreşedinte PNL
Istoria unei legi controversate
În primăvara anului trecut, PSD şi PNL au votat cot la cot ca primarii să fie aleşi într-un singur tur de scrutin. Potrivit unor surse politice, liberalii, pe atunci în Opoziţie, au votat întreg pachetul de legi electorale (Legea alegerilor locale, Legea alegerilor parlamentare şi Legea finanţării partidelor şi a campaniilor) întrucât negociau cu PSD (pe atunci la Putere) adoptarea legii votului prin corespondenţă, promisiunea preşedintelui Klaus Iohannis pentru diaspora. De altfel, vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu, spunea, la acea vreme, că votul a fost un compromis politic. „Vreau să subliniez încă o dată că ne păstrăm rezervele cu privire la modalitatea de alegere a primarilor. Preferinţa noastră, opţiunea noastră ar fi fost în continuare, aşa cum am susţinut şi la dezbaterile în plen, pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin“, se arată în stenograma şedinţei din 6 mai, ziua în care legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor.
Doleanţa străzii
Între timp, PSD nu a sprijinit PNL pentru adoptarea votului prin corespondenţă, dar nici n-a mai rezistat la Putere, după ce strada a dat jos Guvernul Ponta în urma tragediei de la Colectiv. Tot în stradă s-a strigat atunci reformare a clasei politice, iar mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile i-au cerut preşedintelui Iohannis, la consultările directe de la Cotroceni, modificarea legislaţiei electorale, în sensul în care un vot în două tururi la locale ar fi mult mai democratic. PNL vrea să arate că a înţeles nemulţumirea strigată în stradă şi încearcă să modifice legea, însă e aproape imposibil cât timp nu poate strânge o majoritate parlamentară, iar premierul Cioloş pare de neclintit.