Prima zi de sesiune, prima moţiune de cenzură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL şi USR au depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, fiind contestată ordonanţa de urgenţă care modifică legislaţia penală. Mai mult, reprezentanţii celor două partide au boicotat, miercuri, evenimentele la care participau parlamentari ai PSD şi ALDE, punctul cuminant fiind întreruperea conferinţei de presă a ministrului Justiţiei, Florin Iordache, autorul ordnanţelor.

Liberalii şi aleşii din partidul condus de Nicuşor Dan, USR, au depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grineanu, chiar în prima zi a noii sesiuni, fiind nemulţimiţi de faptul că guvernanţii au modificat legislaţia penală prin ordonanţă de urgenţă. Semnată de 124 de parlamentari, moţiunea de cenzură susţine că „suntem în faţa unor acte normative menite să exonereze şi să facă scăpaţi o serie de lideri politici ai PSD-ALDE, care au primit condamnări din partea instanţelor româneşti“. În plus, aceştia cer încetarea sprijinirii corupţiei în România. „Vă somăm domnilor, să renunţaţi  la acţiunile împotriva respectării Legii, să renunţaţi la a proteja corupţia şi a atenta la viaţa siguranţa şi viitorul românilor“, se mai arată în moţiunea care ar fi trebuit să fie semnată şi de unii PMP-işti, care au renunţat la acest demers fără a da explicaţii. Surse poltiice au precizat că schimbarea de poziţie a avut loc după  intervenţia lui Traian Băsescu, preşedintele de partid. 

Reduşi la tăcere

Contestarea puterii a continuat în şedinţa de plen a Parlamentului unde tonul a fost dat de Nicuşor Dan şi  USR. „Dragi colegi, cred că e ok să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic aseară“, a spus Nicuşor Dan, înainte de a -i fi tăiat microfonul de social-demcoratul Gabriel Vlase, preşedintele de şedinţă. Ulterior, deputaţii USR au mers alături de Nicuşor Dan la tribună, fiind acompaniaţi i de preşdintele Raluca Turcan. Deputaţii opoziţiei au scandat minute în şir „Demisia, demisia!“., după care au fost de acord cu reluarea şedinţei pentur schimbarea componenţei Biroului Permanent.

O situaţie similară s-a întâmplat şi la Senat. Protestul a izbucnit după ce preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a întrerupt discursul senatorului USR Vlad Alexandrescu. Fostul ministru al Culturii a vrut să critice majoritatea pentru adoptarea de către Guvern a ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale. ”Abuzaţi de legitimitatea votului şi de oamenii cinstiţi”, a apucat să spună Alexandrescu înainte ca Tăriceanu să îi taie microfonul.

„Circ“ de la prima oră

Lucrările Parlamentului au început într-un mod tensionat încă de la ora nouă, când membrii Birourilor Permanente reunite au fost primiţi de aleşii USR cu pancarte pe care scria „Ruşine!“  şi scandări în care oamenii puterii erau făcuţi „hoţi“. Tensiunea a escaladat odată cu apariţia liderului senatorilor USR, Şerban Nicolae. „I-am întâmpinat pe colegii de la PSD şi ALDE aşa cum se cuvine: spunându-le pe nume (n.r.-au scandat hoţii). La schimb, ne-au înjurat. «Hoţ e mă-ta» a replicat Serban Nicolae“, a fost relatarea deputatului USR Tudor Pop, unul din cei implicaţi în conflict. La rândul său, Şerban Nicolae a declarat că a fost jignit de aleşii USR şi aceştia au demonstrat că nu au cei şapte ani de acasă.

Confruntarea dintre opoziţia parlamentară şi Guvern a fost vizibilă la declaraţia e presă a ministrului Justiţiei, Florin Iordache, autorul ordonanţelor de modificare a legislaţiei penale. La scurt timp după ce acesta a început să-şi justifice susţinerea ordonanţelor, ministrul a fost înconjurat de aleşi USR care aveau pancarte cu mesajul „Ruşine!“. Unul dintre ei, s-a pus jos, în faţa pupitrului lui Iordache, fapt ce l-a făcut pe ministru să exclame: „Hei, aici nu suntem la piaţă“ după care a plecat în sala de grup a PSD. 

Anchetarea lui Iordache şi Grindeanu

Pe lângă opoziţia prin mijloace legislative, liberalii au solicitat şi sesizarea procurorilor. Liberalul Cătălin Predoiu i-a cerut procurorului general, Augustin Lazăr, să ancheteze modul şi împrejurările în care a fost adoptată ordonanţa de urgenţă de modificare a legislaţiei penale şi i-a acuzat pe premier şi pe ministrul Justiţiei că, prin această ordonanţă, a comis infracţiuni de favorizare a făptuitorului. „Aceste ordonanţe nu au apărut din spuma mării, din neant. Cineva le-a scris, cineva le-a lucrat, există martori, există computere şi cred că trebuie să aflăm cu toţii în ce împrejurări au fost gândite, discutate, concepute, ascunse, promovate fără ca Parlamentul să ştie, fără ca opinia publică să ştie”, a declarat Predoiu, fost ministru al Justiţiei.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite