Cătălin Predoiu, la Adevărul Live: Alegerea lui Iohannis, începutul examenelor pentru clasa politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, propunerea oficială a acestui partid pentru funcţia de premier, a fost invitatul jurnalistului Cristian Unteanu pentru o discuţie despre nevoia de bună guvernare, de stiinţă a guvernării şi de elaborare a unei viziuni coerente pentru ţară.

Principalele declaraţii

Cristian Unteanu: Vorbim cu candidatul oficial al PNL pentru postul de premier şi omul care de mai mult timp a pregătit un Cabinet din umbră. Ce a rămas şi ce poate rămâne din el? Ce se va întâmpla în continuare? Ar trebui să ieşim din zona zvonului, a bătăliei nesfârşite în noroaie şi zoaie şi să trecem la o chestiune esenţială: viziunea asupra guvernării în România.

Cătălin Predoiu: Trebuie să privim această nouă etapă care a început odată cu alegerea lui Iohannis ca un start nou în politică. Modul în care s-a participat la vot, entuziasmul de a se exprima acest vot, participarea hotărâtă arată clar că cetăţenii României nu mai sunt pasivi faţă de performanţa sistemului politic. Aşa se explică, dacă vreţi, afirmaţia mea - cred că din acest moment, fiecare dintre noi rămânem sau vom deveni importanţi în măsura în care vom performa. Din acest moment, este un examen perpetuu pe care electoratul l-a fixat politicienilor. De ce? Pentru că a fost votat într-o mare măsură proiectul de a face un alt fel de politică în România. Iohannis a câştigat cu acest tip de propunere.

Cristian Unteanu: Ce înseamnă a face politică altfel?

Cătălin Predoiu: Onestitate faţă de electorat. Cea de-a doua dezbatere televizată a născut o propunere din partea preşedintelui ales, de a se respinge de pe ordinea de zi legea amnistiei, pentru că ea crea un mare semn de întrebare asupra voinţei politice a Parlamentului de a confrunta direct cazurile de corupţie. Pe moment, propunerea nu a părut să fie acceptată, dar lucrurile au mers în acea direcţie. E un prim exemplu că ne putem încadra în politica faptului împlinit. Apoi, acele avize pe care Parlamentul le-a dat rapid după alegeri pentru anchetele procurorilor. Nu înseamnă că oamenii sunt vinovaţi, doar că trebuie să meargă în faţa Justiţiei.

Un om politic ajuns într-o poziţie de decizie gestionează banul public, până la urmă. Nu înseamnă nici faptul că oricine e acuzat e vinovat, dar înseamnă că, în mod preponderent, noi trebuie să generăm lideri, vectori de opinie, decidenţi care să nu aibă probleme de credibilitate şi de integritate.

Cristian Unteanu: Evident, numai că întotdeauna a existat tematica atât de mult discutată la Bruxelles - corupţii noştri şi corupţii lor. Corupţii lor, adversarii politici, erau ciuma lor, ai noştri erau în altă zonă. Şi cu asta se va termina sau cazurile de acum înseamnă îndeplinirea unei promisiuni şi apoi revenim la obiceiul de a-i acoperi pe ai noştri?

Cătălin Predoiu: Chiar din guvernarea trecută, înainte de guvernarea PSD, s-a văzut că Justiţia nu distinge între culori politice. Eu cred că Justiţia, în general, DNA, în mod special, au demonstrat că nu există această selectivitate. E vorba de un proces obiectiv, de maturizarea sistemului judiciar. 

image

Nu trebuie uitat, trebuie ajutat sistemul judiciar şi din punct de vedere logistic. Guvernul trebuie să audă şi să livreze imediat. 

Cristian Unteanu: De ce Comisia Europeană a decis să inverseze aproape sensul procesului de scădere a nivelului tehnicilor aplicate în MCV şi o intrare din ce în ce mai mult înspre zona de ieşire din joc a mecanismului? S-a spus dimpotrivă.

Cătălin Predoiu: Nu e vorba de o decizie. Noi trebuie să fim atenţi la astfel de semnale şi cred că explicaţia trebuie căutată tot în contraperformanţa din trecutul imediat al sistemului politic. În ultimii doi ani, Parlamentul s-a întors la practica de a se pune scut în faţa anchetelor, practică spartă de apelul preşedintelui Iohannis.  Un semnal rău care a venit este datorită acestor paşi înapoi în ce priveşte poziţia Parlamentului.

Cristian Unteanu: Veţi prelua guvernarea?

Cătălin Predoiu: Există o analiză la nivel de partid, prima poziţie exprimată, şi anume că vrem să vedem bugetul. Există şi constrângeri constituţionale, un nivel de exigenţă pe care ni l-am impus. Există şi o opţiune moral politică a preşedintelui şi a PNL de a pune în practică refuzul traseismului, a fost semnalul clar dat de cei doi co-preşedinţi. Sunt toate aceste date pe care s-a aşezat decizia politică de aşteptare.

Cristian Unteanu: Veţi cere, dacă ajungeţi premier, începerea unor proceduri care să ducă la ieşirea din funcţie a celebrului MCV?

Cătălin Predoiu: Voi cere ministrului Justiţiei să pună la dispoziţia sistemului judiciar tot ce înseamnă logistică. Voi cere administraţiei să iasă de sub orice formă de corupţie. Eu nu cred că suntem în punctul în care să spunem că trebuie ridicat MCV-ul. Lucrurile sunt simple, îndeplinirea mecanismului e ceva care se va vedea, va veni de la sine. Eu, ca ministru, am militat chiar pentru un MCV light în toată Europa. 

Un prim aspect al noii politici e onestitatea, altul e principiul integrităţii. Aţi ridicat o a treia problemă. Profesionalismul nu exclude apartenenţa politică, dar mesajul e clar: electoratul nu mai vrea incompetenţi, oameni care nu sunt integri. Şi noi trebuie să dăm un mesaj către electorat şi ar fi acesta: vreţi o politică mai bună? Intraţi în politică!

Cristian Unteanu: Propunerea de ministru de Externe, Mihnea Motoc, ce vă spune?

Cătălin Predoiu: Revenim la chestiunea tehnocrat versus politician. Un Guvern este politic şi trebuie să rămână politic, în ansamblul său. Are nevoie de sprijin politic, de legitimitate. Dar e nevoie de o garanţie a netralităţii politice. Funcţiile la nivel guvernamental oriunde în democraţie sunt ocupate de cei care formează partidul. Aici venim la o problemă: până unde mergem cu ocuparea? 

Cristian Unteanu: Cine mai face parte din Guvernul din umbră?

Cătălin Predoiu: A fost o şedinţă prezidată de co-preşedinţii ACL şi s-a stabilit să reluăm efortul de elaborare a politicilor care vor sta la baza programului de guvernare. Avem deja un proiect de ţară foarte elaborat al lui Iohannis. Iohannis a avut şi are un proiect de ţară complex, închegat. Există politici sectoriale elaborate anterior, trebuie făcută doar o muncă de adaptare la moment, la dificultăţile lăsate în urmă de guvernare. Nu acolo este dificultatea. O oarecare dificultate este de a găsi timpul necesar nu doar de către cel care coordonează, ci de toţi membrii echipei de a căuta oamenii potriviţi. 

Pregătirea guvernului este laborioasă. Am cerut fiecărui coleg care are datele de a ocupa o funcţie să muncească pentru a-şi forma o echipă. Nu rezolvi Guvernul cu zece sau 15 miniştri, e un întreg aparat.

În general, nu e un secret ce e de făcut.

Cristian Unteanu: Dacă ar fi ceva de şters cu buretele, ar fi obiceiul poate cel mai grav al guvernărilor, răzbunarea până în ultima scândură posibilă.

Cătălin Predoiu: Cine se ocupă de trecut, nu va avea timp să se ocupe de prezent şi de viitor sau înseamnă că nu are idei. Ar trebui să ne maturizăm, să înţelegem că lupta politică nu include divergenţe pe zone de interes naţional. Platforma lui Iohannis este una de construcţie, de cooperare. Acest partid a înţeles că trebuie să discuţi şi cu alte partide să dai un cadru legislativ solid, neutru, profesionist. Nu aş pleca de la prejudecata că, în partid, avem de-a face cu un exclusivism total în ce priveşte temele mari. Eu cred că victoria recentă, ca şi efortul de construcţie al unui nou mare partid de dreapta, demonstrează maturitate.

Cristian Unteanu: Duminică au loc alegeri în Moldova şi se tace.

Cătălin Predoiu: S-au exprimat poziţii în campanie. E un subiect asupra cărora toate părţile au convenit, toate partidele au poziţia de sprijin. Trebuie să depăşim nivelul declarativ, să sprijinim concret R. Moldova. 

Cristian Unteanu: Ce spuneţi despre participarea preşedintelui ales şi a lui Traian Băsescu, împreună, la Consiliul European?

Cătălin Predoiu: E vorba de un proces. E adevărat că e la dispoziţie mai mult timp, dar e foarte important că există această deschidere, un semn de maturitate a clasei politice din România care trebuie să găsească resurse să meargă înainte. Trebuie construită o relaţie de încredere între electorat şi mediul politic.


Cătălin Predoiu, de vorbă cu Cristian Unteanu în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite