100 de zile de mandat. Iohannis: Fostului preşedinte Băsescu îi prieşte pensia. E foarte vocal şi postac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut marţi, la Palatul Cotroceni, o conferinţă de presă cu ocazia împlinirii a o sută de zile de la preluarea funcţiei prezidenţiale.

Adevărul.ro transmite declaraţiile preşedintelui în format livetext.

Principalele declaraţii:

Au trecut primele o sută de zile din mandatul meu. Unii se întreabă de ce nu am vorbit mai mult, de ce nu am prima reacţie la fiecare breaking news, de ce nu admonestez alte instituţii, de ce nu critic zilnic alţi politicieni. Foarte simplu: nu acesta e rolul preşedintelui, şi pentru că aceasta a fost prima mea promisiune – alt mod de a face politică fără gălăgie şi spectacol, mai puţine vorbe de dragul vorbelor. Cu raţiune şi răbdare. Aceste 100 de zile au fost despre valori şi despre modul în care ele pot să ne transforme viaţa. A fost important pentru  mine să reafirm încrederea în nişte principii pe care comportamentul altor politicieni le-a golit de conţinut. România lucrului bine făcut e posibilă – o ţară care ştie ce vrea şi care poate ce vrea. E un proiect de vindecare pentru ţară care cere o condiţie simplă: să ne vedem fiecare de treabă.

Am spus că voi fi un preşedinte mediator. Am aşezat la masa dialogului partide, instituţii, societatea civilă pe diferite teme. Unul dintre rezultate a fost  semnarea acordului pentru creşterea bugetului Apărării. În această perioadă am trimis la reexaminarea câteva legi. Vă spun limpede: nu mă joc cu legile ţării. Nu folosesc această prerogativă a preşedintelui nici ca să mă răfuiesc, nici ca să răspund la vreun interes particular. Pur şi simplu, nu promulg legi care nu respectă principii constituţionale. Un alt lucru a fost refacerea încrederii între stat şi cetăţean, dar şi aplicarea legii pentru toţi. Participarea mea la bilanţul unor instituţii a fost un semn de recunoaştere a activităţii lor. Am dorit să subliniez că toate instituţiile sunt în serviciul cetăţeanului. Am auzit şi întrebarea: de ce face preşedintele atâtea vizite externe?

Pentru că politica externă e un atribut fundamental al preşedintelui. În aceste 100 de zile România a început să redobândească respectul în marile capitale.

Nu toate proiectele au putut începe concomitent. Mă refer la structurarea unui mecanism de dezbatere pe Educaţie şi Sănătate. Înainte de a ridica o construcţie e nevoie de o fundaţie solidă la care am lucrat în aceste 100 de zile. Acestea sunt direcţiile de principiu şi acţiune pe care le voi păstra. Finalizarea proiectelor de reformă a instituţiilor politice rămâne prioritară.

În lunile următoare voi finaliza strategia de Apărare, pe care o voi prezenta.

Cea mai mare nemulţumire a mea şi cea mai mare restanţă rămâne modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile Justiţiei, dar şi faptul că promisiunea privind transparentizarea procesului nu a fost onorată de partide. Fiecare episod de blocare a Justiţiei e o sursă de pierdere a legitimităţii, iar efectele depăşesc momentul unui vot. Despre politicienii suspectaţi de corupţie şi fuga de Justiţie, subliniez că e o probă pe care dacă nu o treci nimeni şi nimic nu te poate ajuta. Se referă la integritatea personală: ea nu se poate mima. În politică, dacă ai greşit grav, demisionezi. Aşa cum arăta şi votul din 16 noiembrie, oamenii aşteaptă altă conduită de la cei aleşi. Am certitudinea că  mai există politicieni care gândesc la fel.

Înţeleg şi împărtăşesc supărarea oamenilor care s-au săturat să vadă că mulţi dintre cei aleşi să îi reprezinte au uitat în slujba cui sunt şi le sfidează aşteptările. Înţeleg şi dorinţa unora de acţiuni rapide şi radicale pe termen scurt. În democraţie însă nu poţi rezolva un abuz prin alt abuz. S-au mai încercat aceste lucruri în România ultimilor ani de către toate părţile. Ştim cu toţii ce a ieşit: un război al tuturor împotriva tuturor.

Schimbarea clasei politice şi a mentalităţilor e un proces de durată, dar acum câteva luni părea imposibil, în timp ce azi e deja început. Rezistenţa la schimbare e primul semn că se întâmplă.

Românii trebuie să ştie că reperul meu e litera şi mai ales spiritul Constituţiei. Conduita mea deja o cunoaşteţi şi singura direcţie este viitorul pe care îl creăm împreună: al unei Românii în care îşi regăsesc locul încrederea, calmul şi aprecierea valorii. Al unei Românii cu adevărat puternice.

Întrebări:

Reporter: Aş vrea să vă întreb dacă au existat obiective pe care nu le-aţi atins în afară de nemulţumirile legate de Parlament.

Klaus Iohannis: Faptul că partidele şi Parlamentul nu au realizat ce au promis e o nerealizare.

Reporter: Fostul preşedinte v-a solicitat să nu validaţi numirea domnului Teodorovici. În ce relaţii sunteţi cu Traian Băsescu?

Klaus Iohannis: Nu m-am întâlnit cu fostul preşedinte, nu i-am solicitat nimic, nu am discutat nici despre reşedinţă, nici despre politică. Fostului preşedinte îi prieşte pensia. E foarte vocal şi postac.

Reporter: Ce legături aveţi cu compania Holzindustrie Schwighofer?

Klaus Iohannis: Niciuna. Fostul ministru a făcut o speculaţie, ar fi bine să vă explice.

Reporter: În ce măsură consideraţi întemeiate temerile politicienilor că se face abuz de arestări, temeri care au dus la respingerea solicitărilor Justiţiei?

Klaus Iohannis: Putem constata că România se află într-o fază intensă de combatere a corupţiei. Sunt acţiuni foarte vizibile, foarte multe ale parchetelor care se ocupă de aceste lucruri. Consider că e un lucru bun. Vedem aproape zilnic noi şi noi politicieni acuzaţi de diferite lucruri, ceea ce ne duce cu gândul la o întrebare: cum de au stat atâţia ani în spaţiul public şi nu a venit nimeni să îi verifice? Bine că se întâmplă şi acum. Această fază intensă de luptă anticorupţie e urâtă, iese la suprafaţă tot ce e mai urât în politică, dar fără ea nu putem să ne facem bine.

Reporter: Cum explicaţi faptul că Parlamentul e criticat că blochează cererile Justiţiei, dar un senator e ministru, unul care a votat împotriva unei astfel de cereri?

Klaus Iohannis: Faptul că Parlamentul e criticat şi că un senator e propus ministru nu au mare lucru în comun. Parlamentul e criticat şi de societatea civilă, şi de mine pentru lipsa unei reacţii adecvate. Membrii Guvernului sunt propuşi de premier, care îşi însuşeşte 100% politic această propunere. Eu nu văd ce sens ar avea o respingere dacă nu există motive temeinice, dacă cel propus nu convine politic, atunci acest lucru şi-l însuşeşte premierul, nu preşedintele. Răspunderea politică e la premier. Consultări voi mai avea. După sărbători voi propune o nouă rundă de consultări să vedem ce se mai poate face în această sesiune parlamentară. Nu cred că-şi imaginează cineva că, de azi pe mâine, schimbăm tot. Tuturor ne-ar plăcea dacă de pe o zi pe alta s-ar putea schimba lucrurile. Din acest motiv, am avut mai multe runde de discuţii cu reprezentanţii partidelor.

Reporter: Pe plan extern aţi stabilit aderarea noastră la Schengen. Ce şanse are România?

Klaus Iohannis: Am un optimism moderat. Există şanse că în viitorul apropiat aceste chestiuni se pot rezolva, însă ultimele evoluţii din Parlament în care anumite solicitări au fost respinse nu ne ajută deloc. Eu am susţinut şi susţin în continuare ridicarea MCV pentru România. La Bruxelles există convingerea că trebuie să se ridice MCV în acest mandat al CE.

Reporter: Când vă veţi muta în Vila Lac 3?

Klaus Iohannis: E problema altora. Eu pot să spun că au trecut primele 100 de zile din mandatul meu şi statul nu mi-a pus la dispoziţie reşedinţa.

Reporter: Când vom avea un nou şef SIE?

Klaus Iohannis: Cu siguranţă, în următoarele luni voi face o propunere pentru SIE.

Sociologul Darie Cristea, despre bilanţul preşedintelui Iohannis

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite