Premierul ungar Viktor Orban a publicat pe Facebook fotografii cu simbolurile Ungariei Mari. Reacţia Ministerului român de Externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul ungar Viktor Orban a publicat pe contul său de Facebook mai multe fotografii făcute ieri, la tabăra de vară din staţiunea Băile Tuşnad. În imagini sunt prezentate şi mai multe insigne ale Ungariei Mari, dar şi simboluri ale aşa-zisului Ţinut Secuiesc.

Ministerul român al Afacerilor Externe a reacţionat, după publicarea imaginilor, tot printr-o postare pe Facebook.

„Din păcate, la numai o zi după ce  a făcut apel la pragmatism şi s-a pronunţat în favoarea unei relaţii eficiente româno-ungare, premierul ungar Viktor Orban a ales să posteze pe contul său de Facebook imagini incluzând simboluri ale Ungariei Mari şi ale Ţinutului Secuiesc. Promovarea, personal de către premierul ungar, a acestor simboluri revizioniste, complet inacceptabile şi contrare spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară din 1996, Declaraţiei privind cooperarea şi parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa în secolul XXI din 2002 şi ordinii constituţionale din România, nu contribuie nicidecum la eficientizarea relaţiei româno-ungare sau la restabilirea unui climat de încredere, aşa cum îşi propunea, cu numai o zi în urmă, premierul ungar. Atâta vreme cât partea ungară nu dovedeşte neîndoielnic că este dispusă să respecte parametrii politico-juridici definiţi de comun acord de România şi Ungaria în documentele sus-menţionate, relaţia bilaterală nu va putea deveni cu adevărat echilibrată şi construită pe încredere reciprocă. România – în ce o priveşte – este deschisă şi doreşte ca dialogul bilateral să se dezvolte, însă în strictă conformitate cu aceşti parametri, în beneficiul cetăţenilor celor două ţări, ca state membre ale UE şi Aliaţi în NATO“, se arată în textul publicat de MAE.

Viktor Orbán a declarat sâmbătă, la Universitatea de Vară „Tusványos“ de la Băile Tuşnad, că, înainte de anul 2012, relaţia dintre România şi Ungaria se baza pe „principii pragmatice şi de încredere“ şi că nimeni nu înţelege motivele acestei schimbări, potrivit Mediafax. „Până în 2012 şi chiar şi în 2012, eu cred că relaţia dintre România şi Ungaria s-a bazat pe nişte principii foarte bune, pragmatice şi de încredere. Din păcate, în 2012 s-a schimbat situaţia. Eu nu îmi aduc aminte ca politicienii să fi jignit Ungaria de atâtea ori vreodată în istorie de câte ori s-a întâmplat acest lucru după 2012. Noi nu nu ne-am revanşat şi nici nu ne revanşăm, pentru că suntem interesaţi de o relaţie bună, eficientă, cu România, dar problema este că nimeni nu înţelege ce se întâmplă. Adică, de ce nu se întâmplă absout nimic?“, a spus Viktor Orbán.

Premierul Ungariei s-a declarat înţelegător faţă de schimbările politice care s-au petrecut în România în ultimii trei ani şi a exprimat speranţa ca, după „rearanjarea peisajului politic din România“, relaţia dintre cele două ţări să nu mai fie „încărcată“ cu lucrurile care au marcat-o după 2012. „Aveţi un nou preşedinte, am înţeles acest lucru, şi că se întâmplă tot felul de lucruri, că se transformă peisajul politic în România, cu tunete şi fulgere. Am înţeles acest lucru, dar sperăm că, după aceste schimbări politice, după rearanjarea peisajului politic din România, n-o să mai fie încărcată relaţia dintre Ungaria şi România cu acele lucruri care au încărcat-o după 2012“, a afirmat Orbán, exprimând dorinţa „revenirii“ la o relaţie normală, întrucât aceasta este importantă atât pentru români, cât şi pentru maghiari.

„Nu ştiu dacă se va întâmpla acest lucru, dacă există, totuşi, o dorinţă foarte clară de partea română, de partea celor care fac politica externă a României, să se revină la relaţia normală, eficientă care a existat până în 2012. Noi nu ştim dacă politicenii români, dacă cei responsabili pentru a face această politică externă vor să reluăm relaţia. Pentru că noi, Ungaria, spunem că această relaţie nu ar fi trebuit să se strice după 2012, pentru că această relaţie este importantă pentru Romania, pentru Ungaria deopotrivă, pentru comunitatea maghiarilor din România, pentru maghiarii din Ungaria şi pentru români. Deci, eu cred că trebuie, bunul simţ indică fapul că trebuie să ne reîntoarcem la o relaţie eficientă între România şi Ungaria“, a spus premierul ungar.

Fotografii publicate pe contul de Facebook al premierului Ungariei, Viktor Orban:

Imagini publicate pe contul de Facebook al premierului ungar Viktor Orban FOTO Facebook
Imagini publicate pe contul de Facebook al premierului ungar Viktor Orban FOTO Facebook
Imagini publicate pe contul de Facebook al premierului ungar Viktor Orban FOTO Facebook
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite