Ce spune Dacian Cioloş despre plagiatul lui Tobă şi despre schimbarea lui Arafat. Sunt şanse să rămână premier şi în 2016?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Dacian Cioloş
Premierul Dacian Cioloş

Premierul Dacian Cioloş a precizat, în emisiunea „Jocuri de Putere, că aşteaptă un verdict oficial referitor la plagiatul ministrului de Interne Petre Tobă, apoi va lua o decizie. De asemenea, premierul aşteaptă date suplimentare pentru a hotărî şi soarta lui Raed Arafat. Dacian Cioloş a anunţat că nu va candida la alegerile parlamentare de anul viitor şi a insistat că mandatul său este limitat: un an.

Rareş Bogdan: Când aţi aflat că o să fiţi premier?

Dacian Cioloş: Am aflat că ar fi posibil să fiu premier cu două zile înainte de nominalizarea oficială. M-a sunat domnul preşedinte şi mi-a spus că sunt una dintre opţiuni. Înainte de nominalizare m-a invitat la o discuţie. Eram acasă când m-a sunat, a fost o surpriză. Nu eram pregătit pentru această poziţie. Am mai avut discuţii cu dumnealui şi i-am spus că în următorii doi ani pot fi pregătit pentru ocuparea unei poziţii guvernamentale. I-am spus că aş putea contribui la câteva domenii cum ar fi fondurile euopene. 

Cât de greu a fost să faceţi Guvernul?

Greu am format echipa. M-am mai consultat cu apropiaţi pentru a lărgi baza de date, am început discuţiile, a fost greu să găsesc oameni gata să-şi lase proiectele pentru o aventură de un an. Eu m-am angajat pentru un an şi e important ca lucrurile să fie clare din acest punct de vedere. Un an în care partidele să se pregătească pentru alegeri, apoi va veni un Guvern legitimat politic. Aşa e normal. N-am avut pregătite nume.M-am gândit la oameni pe care îi cunoşteam, oameni care au experienţă în administraţie. M-am gândit că putem face o infuzie de competenţă. Ştiu că aşteptările sunt mari şi e important să spunem oamenilor ce se poate face într-un an de zile. E important să dăm un semnal despre un stil de lucru, să dăm o anumită dinamică. 

Au fost oameni care v-au refuzat?

Da, au fost în mai multe cazuri, dar refuzul a venit pe fondul că oamenii erau implicaţi în proiecte personale.

Domnul Dâncu a fost propunerea lui Liviu Dragnea?

Lui Vasile Dâncu eu i-am spus că îl vreau în Guvern, i-am spus asta şi preşedintelui. Mi-am amintit de discuţiile pe care le-am avut cu Vasile Dâncu în ultimii doi, trei ani. Dorinţa de a lucra cu el a venit natural. Ştiam că va naşte discuţii, dar am decis să-mi asum acestă responabilitate. I-am spus că vine acolo nu ca reprezentant al unui partid, ci vine să lucreze într-o echipă. 

Secretarii de stat numiţi de Ponta vor rămâne?

Pentru secretarii de stat le-am cerut miniştrilor să-şi facă propria evaluare în minister. Vreau să am o abordare profesionistă, nu una politică. Acolo unde oamenii nu sunt compatibili cu miniştii, secretarii de stat vor pleca, unii au început deja să plece. Nu vreau să îi dăm afară pe ai lor ca să-i punem pe ai noştri.Nu avem ai noştri. 

Când vom ştie exact ce a lăsat guvernarea Ponta?

În momentul în care vom veni cu planul de măsuri sectoriale, pe care îl voi prezenta până la jumătatea lui decembrie, deci în câteva săptămâni vom avea o imagine mai clară. Am început deja să lucrăm pe problematica fondurilor europene. Am început să ne gândim la priorităţile pe transporturi, de asemenea la agricultură sunt nişte urgenţe. Am văzut că la nivelul a opt ministere s-a lucrat foarte mult în ultmii ani cu consultanţă străină pe strategii pentru înbunătăţirea actului administrativ. Deci n-o să pornim chiar de la zero. Însă n-a existat până acum un proiect politic de reformă şi cu asta aş vrea să venim. 

Pe fonduri europene, România a evoluat pozitiv?

N-aş putea spune că lucrurile n-au evoluat. Dacă vom depăşi 70% va fi un mare succes. Însă lipseşte coerenţa din administraţie pe problema fondurilor europene. O altă problemă e că le-am luat cu hei-rup, ca să absorbim cât mai mulţi bani, dar n-am aşezat suficient de mult legătrura dintre administraţie şi beneficiar, ca să alocăm bani acolo unde e nevoie. Tot timpul suntem în urgenţă. 

Tronsonul de autostradă Sibiu-Orăştie a fost închis după 10 luni. 

E important să ne uităm la calitatea lucrărilor la autostrăzi. Am cerut ministrului Transporturilor să vină în cel mult 10 zile cu un proiect de analiză a CNADNR-ului.  Riscăm să nu avem doar om problemă de eficienţă a lucrărilor, ci chiar şi de credibilitate cu UE. Vom continua şi autostradă Transilvania, toate părţile care sunt prevăzute în Master plan urmează să rămână în atenţia noastră. Nu degeaba s-a discutat foarte mult pe acest Master-plan. Aş vrea că până la sfârşitul lui 2016 să avem licitaţiile pentru execuţia proiectului pentru autostrada Piteşti-Sibiu. La fel şi pe Comarnic, dar şi pe legătura între Transilvania şi Moldova pe partea de drumuri expres. Le-am cerut miniştrilor Economiei şi Transporturilor să vină cu o evaluare pentru managerii companiilor de stat. Avem Consilii de Administraţie în care se dovedeşte că nu toţi au fost numiţi acolo pe baza criteriilor de competenţă.

Până unde va merge schimbarea?

Până unde va fi nevoie. O să-i schimbăm pe cei care nu performează. Scopul va fi să crească efcienţa administraţiei. Mă interesează să avem performanţă şi să organizăm concursuri transparente. Vom susţine toate măsurile din Codul Fiscal care au fost discutat la nivel politic şi decise de o majoritate parlamentară. Decât să începem un război cu Parlamentul, am preferat să ducem mai departe proiectele începute, care sunt, de altfel, cuprinse în legi.  Va fi greu să ţinem în frâu bugetul, dar ne asumăm asta. Sper că unele măsuri din Codul Fiscal să determine mediul de afaceri să investească. Vicepremierul Borc are ca temă organizarea unei întâlniri cu mediul de afaceri. Obiectivul este să rămânem sub limita de deficit de 3%.

Vor fi trecute investiţiile în buget?

Avem ca obiectiv să venim cu creşteri pentru bugetul Sănătăţii, Educaţiei şi pentru Infrastructură. Din prima discuţie cu ministrul Finanţelor am văzut că putem veni şi cu bani pentru investiţii. 

Majorarea cu 10% va rămâne?

Ce marjă ar fi avut Guvernul să nu aplice o lege a Parlamentului? Ar fi însemnat să începem o dispută cu Parlamentul. Eu, personal, aş dori şi creşterea performanţei odată cu creşterea salariilor. Această măsură are iz electoral. Am vorbit cu miniştrii să introducem această măsură în buget cu obiectivul de a ne concentra pe legea salarizării unice pe care să o corelăm cu reforma din adminsitraţie. 

Vă e teamă de un conflict cu Parlamentul?

Ne vom face treaba atât timp cât va exista încredere în noi. N-am un obiectiv personal. Am primit un mandat din partea preşedintelui, apoi întregul Guvern a fost confirmat de Parlament. Dacă ni se cer să facem lucruri pe care nu le putem face şi pe care nu ni le putem asuma o să ies şi o spun foarte clar. Iar Parlamentul va decide. Nu vom accepta cu orice preţ adaptări şi modificări ale bugetului. 

Aţi demis conducereas ISU Bucureşti. 

Nu ştiu dacă problema e doar la ISU Bucureşti. În acelaşi timp, cred că ISU are nevoie de o restructurare. Am cerut domnului Arafat să vină în cel mult o săptămână cu o anlaiză pe modul de funcţionare al ISU. Dar e clar că ISU are nevoie de măsuri care să ducă la recâştigarea încrederii. Pe domnul Arafat îl cunosc de multă vreme, de când făcea eforturi ca să consolideze această structură de intervenţie rapidă. Pe atunci lucram la CE , iar Raed Arafat căuta suţiunere acolo. Nu mă grăbesc să judec un om. Nu exclud nicio măsură, dar vreau să iau deciziile rând pe rând, pe măsură ce am informaţiile. 

Domnul Tobă este acuzat de plagiat.

Nu ştiu detalii, ştiu ce mi-a spus dânsul. Am cerut ministrului Educaţiei să vină cu o analiză cât mai repede. Vreau să am o claritate cât mai obiectivă. Un lucru e clar: criteriul de integritate rămâne unul prioritar, peste care n-o să treacă nici premierul. Nu pot să judec un om până când nu am elementele obiective. Domnul Tobă are versiunea lui. 

Ce relaţie veţi avea cu preşedintele şi cu partidele?

Vreau să am o relaţie instituţională cât mai transparentă şi corectă cu preşedintele. Cu partidele parlamentare vom avea contacte periodice. Diaologul între instituţii este esenţial. 

Când i-aţi arătat lista cu miniştri domnului preşedinte?

Sâmbătă am vorbit, dar încă nu aveam lista. Dar am vorbit la telefon, pentru a nu afla din presă nume pe care urma să le propun duminică. N-am avut nicio solicitare din partea preşedintelui. 

Susţineţi alegeri dintr-un singur tur de scrutin sau din două tururi?

Personal, cred că ar fi mult mai democratic o alegere din două tururi de scrutin. Sper să existe înţelegere şi din partea partidelor politice. 

La Cotroceni aţi jurat sau nu pe Biblie?

Sigur că am jurat cu mâna pe Biblie şi pe Constituţie. Cred în Dumnezeu, sunt creştin, dar nu cred că trebuie făcută propagandă faţă de aceste lucruri. Am credinţa mea în Dumnezeu, cea care mă ajută să găsesc umanismul în a-i trata pe cei din jur. Adevăratul creştinism e cel pe care îl trăieşti, nu pe cal care îl arăţi. 

Şansa de a rămâne premier şi după 2016 există?

N-am intenţia să mă prezint la alegeri în 2016. Mi se pare fidel să rămân la ceea ce mi-am asumat în faţa preşedintelui. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite