Cristian Preda: Secretarul general al Comisiei Europene, pus să dea mai multe detalii referitoare la activitatea comisarului Corinei Creţu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul Cristian Preda a anunţată, joi, într-un mesaj publicat pe pagina personală de Facebook, faptul că, Comisia de control bugetar din PE a trimis secretarului general al Comisiei Europene, Alexander Italiener, şase întrebări referitoare la activitatea comisarului Corina creţu, politician despre care site-ul politico.eu a scris că-şi trimitea angajaţii să-i facă treburile casnice.

„Ca urmare a demersurilor pe care le-am făcut luni, după publicarea articolelor din «Politico» despre Corina Creţu, Comisia de control bugetar din PE a trimis secretarului general al Comisiei Europene, Alexander Italiener, următoarele întrebări: 1.Ce măsuri va lua Comisia pentru a face lumină în cazul acuzaţiilor aduse în «Politico». 2.Este vreun fost angajat al acesteia (n.r. - din echipa sa de la Bruxelles) care a depus o plângere“, se arată în prima parte a mesajului scris de eurodeputatul Cristian Preda

Următoarele două întrebări se referă la întâlnirile de lucru oficiale pe care le-a avut Creşu şi la faptul dacă a ales aceasta să îmbine călătoriile în interes de serviciu cu cele de relaxare. 

Ultimele două se referă la modul cum aceasta a ales să folosească maşina în interes deserviciu sau nu, dar şi d faptul dacă a fost respectat condul de conduită al comisarior, nu doar de ea, ci şi de alţi colegi din echipa Juncker. 

„Comisia Europeană trebuie să răspundă până pe 11 ianuarie la cele 6 întrebări. Pe 14 ianuarie, Italiener va fi audiat în comisia de control bugetar“, a mai punctat Preda în mesajul său. 

În final, acesta aminteşte o altă problemă cu care se confruntă comisarul român. „Corina Creţu mai e anchetată şi într-un alt dosar, legat de finanţarea unui proiect din insula La Reunion“, a conchis Preda.

Politico a prezentat programul lejer al comisarului Creţu

Politico a discutat cu 11 dintre actualii şi foştii angajaţi ai biroului Corinei Creţu, majoritatea preferând să-şi păstreze anonimatul. Ei au descris „dezordinea“ din echipa Corinei Creţu, din care au plecat, pe rând, şeful de cabinet, adjunctul acestuia, şeful de comunicare, dar şi alti membri. Mai exact, 8 din 19 persoane din biroul comisarului european pentru Politici Regionale şi-au dat demisia în doar un an, din cauza programului de muncă prea lejer pe care îl avea Corina Creţu, dar şi din cauza tendinţelor sale de a nu fi matinală şi de a combina călătoriile oficiale cu cele de vacanţă.

Politico a obţinut o copie a programului Corinei Creţu din ultimul an. Potrivit documentului, nu avea întâlniri lunea, joia şi vinerea. Surse spun că ea nu lucra, de obicei, în zilele respective. Creţu susţinea că zilele fără întâlniri programate sunt „destinate cititului“. „Nu merg la cumpărături, nu lucrez niciodată mai puţin de 8-10 ore pe zi“, argumenta Corina Cretu.

Dintre cei 28 de comisari, Corina Cretu are cele mai multe absenţe la întâlnirile săptămânale ale Comisiei Europene, lipsind la aproape un sfert dintre ele.

Corina Creţu a reacţionat imediat după publicarea articolului pe pagina sa de Facebook, considerându-l un „atac fără precedent şi fără nici o bază reală“. Comisarul european a ţinut să facă precizări în legătură cu programul său de muncă. „Primul an de mandat s-a caracterizat printr-o agendă extrem de încărcată, cu foarte multe întâlniri şi misiuni de lucru în statele membre. Spre exemplu: până în prezent, am vizitat 24 de ţări, am avut întâlniri oficiale cu peste 40 de preşedinţi regionali, am participat la peste 10 dezbateri în Parlamentul European, în cadrul Comisiilor de specialitate sau în sesiuni plenare, la Strasbourg şi am participat la 6 reuniuni ale Consiliilor de Miniştri dedicate politicii de coeziune. Agenda mea publică reflectă această intensitate a angajamentelor“, scrie Corina Creţu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite