Ponta nu vrea să organizeze alegeri în colegiul lui Dan Voiculescu. Legea Electorală îl contrazice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a explicat că, din punctul său de vedere, nu este necesar să se organizeze alegeri anticipate în colegiile parlamentare rămase vacante. Mişcarea lui Ponta aminteşte de strategia lui Emil Boc, care a refuzat să organizeze alegeri pentru trei colegii vacante. La vremea respectivă, Victor Ponta, aflat în opoziţie, a criticat dur tragerea de timp a lui Emil Boc şi i-a cerut premierul să organizeze alegeri de urgenţă.

„Opţiunea mea strict politică, dar trebuie să vedem dacă poate fi aplicată şi din punct de vedere legal, este de a nu mai organiza alegeri parţiale pentru niciun colegiu care se eliberează. Şi-aşa sunt foarte mulţi parlamentari. Ar trebui ca acele locuri să rămână vacante. M-aţi întrebat părerea mea. Eu asta cred”, a spus Victor Ponta.

Opinia politică a premierului este însă contrazisă de legea Electorală. În această lege se prevede clar în ce condiţii ar trebui organizate alegerile parţiale.

Opţiunea mea, strict politică, este de a nu mai organiza alegeri parţiale pentru orice colegiu care se eliberează (Victor Ponta)

Conform legii Electorale, la Articolul 7 se prevăd următoarele: „În cazul organizării de alegeri, data desfăşurării acestora se stabileşte cu cel puţin 45 de zile înaintea zilei votării”. Aceeaşi lege prevede la articolul 48: „Alegerile de organizează cu aplicarea corespunzătoare prezentului titlu, în cel mult 3 luni de la Publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Camerei Deputaţilor sau a Senatului, după caz, prin care se constată încetarea mandatului de deputat sau senator”.

Alegerile de organizează în cel mult 3 luni de la Publicarea în Monitorul Oficial ( Legea Electorală)

Ponta aplică strategia lui Boc

Fostul premier Emil Boc se afla într-o situaţie similară cu cea a premierului Victor Ponta. Cu un an şi jumătate înaintea alegerilor parlamentare, trei colegii erau vacante. Unul dintre ele era la Cluj şi avea în componenţă şi comuna Răchiţele, comuna natală a lui Emil Boc.

Atunci, premierul Emil Boc a tras de timp şi a refuzat să organizeze alegeri. La vremea respectivă, se specula că Boc ar vrea să păstreze colegiul Răchiţele vacant pentru a candida el la alegerile parlamentare.

Mişcarea lui Emil Boc era aspru criticată de Victor Ponta, la vremea respectivă aflat în opoziţie. „Vom acţiona împreună cu reprezentanţii ONG-urilor pentru a obţine pe calea instanţei de judecată organizarea de alegeri parţiale în cele trei colegii de deputaţi – Cluj, Olt şi Bihor, şi cele două de senatori – Argeş şi Harghita. Guvernul Boc era obligat, conform legii actuale în vigoare, să organizeze alegeri parţiale pentru colegiile rămase vacante. Guvernul Boc nu a aplicat legea.Vom acţiona atât în instanţa civilă, cât şi penal pentru faptul că primul ministru refuză să respecte o lege a ţării”, spunea Victor Ponta pe 9 ianuarie 2012.

Primul ministru refuză să respecte o lege a ţării (Victor Ponta despre Emil Boc)

În acest caz, faptul că primul ministru refuză să aplice legea nu atrage după sine nicio sancţiune penală. 2013. „Legea are nişte prevederi clare. Nu este prevăzută nicio sancţiune dacă legea nu se respectă, dar asta nu însemnă că legea nu trebuie respectată”, a explicat Marian Muhuleţ.

Ce spune Autoritatea Electorală Permanentă

Marian Muhuleţ, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, a evitat să comenteze declaraţia premierului Victor Ponta. „Suntem încă în cadrul acelui termen de 3 luni. Este într-adevăr ciudat ca un senator să îşi dea demisia la o săptămână după ce şi-a preluat mandatul. Probabil, domnul Ponta vrea să reglementeze legal această situaţie, în sensul în care un parlamentar care a demisionat să nu mai poată candida din nou pe acelaşi colegiu. Aşteptăm să vedem. Premierul este încă în acel termen de 3 luni”, a explicat Muhuleţ, pentru adevarul.ro.

Suntem încă în cadrul acelui termen de 3 luni (Marian Muhuleţ)

Guvernul se află într-adevăr în acel termen de trei luni până la care ar trebui să organizeze alegerile. Conform calculelor, alegerile pe colegiul senatorial numărul 8 din Capitală (n.r. colegiul din care a demisionat Dan Voiculescu) ar trebui organizate pe 28 aprilie.

Premierul ar mai avea termen până pe 14 martie pentru a anunţa oficial această dată a alegerilor, conform legii Electorale.

Ce spune Constituţia României

Am pus problema pe tapet şi unui expert în drept constituţional. Prof. univ. dr. Elena-Simina Tănăsescu a explicat pentru adevarul.ro că în acest caz nu există nicio cale de întors şi trebuie organizate alegeri.

„Legea şi Constituţia sunt destul de clare, aici nu e loc de întors: trebuie organizate alegeri. Bine, dacă o luăm la modul abstract, am putea spune că deputaţii şi senatorii nu îşi reprezintă doar cetăţenii din propriul colegiu, ci pe cetăţenii din această ţară. Dar asta aşa, la nivel abstract. Legea electorală este destul de clară”, a explicat prof. univ. dr. Elena-Simina Tănăsescu.

Conform acestor explicaţii, din punct de vedere constituţional nu ar fi neapărat o problemă de rerezentare politică în Parlament. Problema ar fi încălcarea legii Electorale, dar acest aspect nu este reglementat legal şi, ca atare, nu există o sancţiune.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite