Ponta: Mai repede de cinci ani nu se va extrage niciun metru cub de gaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Arhiva Adevărul
Premierul Victor Ponta FOTO Arhiva Adevărul

Premierul Victor Ponta a oferit un interviu pentru revista „Q Magazine“ în care a discutat pe marginea subiectelor fierbinţi din ultima perioadă:  politica externă a României, candidatul PSD la prezidenţiale, investiţiile străine, exploatarea gazelor de şist, proiectul Roşia Montană şi creşterea salariilor şi a pensiilor.

Principalele declaraţii ale premierului Victor Ponta

Despre politică externă

Rusia nu seamănă în niciun caz cu nicio altă ţară din regiune şi modelul pe care eu îl am în vedere pentru dezvoltarea României este un model apropiat ca dezvoltare şi ca dimensiune de ţara noastră. Mă inspiră, de pildă, şi încerc să folosesc lucrurile bune din modul în care în ultimii ani Polonia, sub Donald Tusk, s-a dezvoltat, dar şi, privind un pic mai sus, la lucrurile foarte bune făcute în ultimii ani în Turcia. Cred că Polonia şi Turcia sunt ţările spre care orice guvern din România ar trebui să se uite în ceea ce priveşte politicile economice şi de dezvoltare.

Despre proiectul Roşia Montană

Nu îl regret deloc, dimpotrivă, ceea ce s-a întâmplat mi-a confirmat faptul că o decizie atât de importantă, după 14 ani în care nu s-a făcut nimic, nu poate fi luată în mod legitim doar de un prim-ministru sau de câţiva miniştri şi mi s-a confirmat faptul că anii de propagandă au lăsat urme adânci, că sunt lucruri care trebuie îndreptate chiar şi faţă de cum le-am văzut noi în Guvern, şi mă refer la anumite soluţii pe care comisia parlamentară le-a găsit. Şi am mai putut să verific un lucru, în ce măsură aliaţii rămân alături de tine şi în momente dificile.

În rest, sigur că au fost manifestări de stradă şi probabil vor mai fi. Atât timp cât acestea au fost paşnice, aţi văzut cu totul şi cu totul altă atitudine decât în anii trecuţi, a Guvernului, a forţelor de ordine. Sigur că aceia care protestează au dreptul să o facă şi au dreptatea lor. Însă obligaţia de a lua decizii este a mea şi a Guvernului. Chiar venind dintr-o confruntare, îmi place acest rol, al celui care spune cum să facem ceva, în timp ce toţi ceilalţi spun cum să nu facem.

Despre companiile extractive

Eu sunt convins că folosind standarde europene şi fiind pragmatici, dar şi rezonabili în modul în care ne construim redevenţele, o să reuşim să avem şi încasări mai mari la buget, nu doar la bugetul public de stat, ci şi la bugetele locale, dar în acelaşi timp o să rămână profitabil şi stimulativ şi pentru companii să investească.

Nimeni nu vrea să înţeleagă sau nu vrea să vorbească când se ajunge la subiectul gaze de şist, sau chiar şi la Roşia Montană sau la alte exploatări de acest gen, că de fapt întâi trebuie să găseşti o companie care timp de 4, 5, 6 ani să investească milioane sau chiar miliarde de euro, şi că abia după aceea începe să şi producă ceva. Ideea că e aşa o găină care produce ouă de aur din prima zi şi să luăm noi cât mai multe e mult prea simplistă şi e folosită în mod populist şi politicianist în discursul public din România.

Da, sunt într-adevăr mai multe companii, care au deja licenţă de explorare. Una dintre ele este chiar NIS, o companie care este din Serbia, dar aparţine Gazprom. Din punctul meu de vedere, cu cât sunt mai multe companii care explorează, cu atât mai bine!

În mod sigur, o legislaţie separată şi un nivel al redevenţelor separat, nu doar pentru gaze de şist ci şi, de exemplu, pentru exploatările de gaze din Marea Neagră, pentru că în niciun caz nu sunt aceleaşi cheltuieli cu exploatarea din Prahova în Marea Neagră şi atunci nu poţi să iei acelaşi nivel de redevenţe. Însă dacă ne referim şi la gazele de şist şi la exploatările offshore, mai repede de cinci ani nu se va extrage niciun metru cub şi România trebuie să-şi adapteze legislaţia la ceea ce înseamnă schimbările tehnologice în perioada următoare.

Despre creşterea pensiilor şi a salariilor

Banii pentru creşterea salariilor şi pensiilor în 2014 sunt bani rezultaţi din creşterea economică şi lucrul acesta se acoperă, însă sunt multe alte datorii care vin din spate, procesele pierdute de Guvernul României în urma deciziilor aberante ale Guvernului Boc de a tăia salarii, pensii sau de a concedia oameni, restituirile care au început din 2005 cu Legea 247, pe care eu o să o consider întotdeauna cel mai mare rău făcut României după 1989, ideea de a restitui tot ceea ce nu am avut.

Aici, din păcate, tendinţa este pe de o parte – vorbesc în discursul public – de a susţine, în mod legitim de altfel, toate solicitările de creştere a bugetelor la sănătate, la educaţie, la infrastructură, la salarii, la pensii şi în acelaşi timp toţi cei care spun că trebuie bugete mai mari, spun că trebuie să facem taxe mai mici, ceea ce, evident, nu se poate, şi uneori, când sunt exasperat de acest discurs mult prea populist, folosesc o frază pe care Florin Georgescu o folosea mereu: când o să avem taxe ca în Germania, o să avem bani pentru salarii, pensii, sănătate şi educaţie ca în Germania.

Nu poţi să ai taxe ca în România şi educaţie şi sănătate ca în Germania. Însă, din fericire, creşterea economică este reală şi este mai mare decât cea prognozată, reducerile de cheltuieli inutile din fonduri publice le-am făcut şi, sigur, fiecare vrea să vadă partea din pahar care îl interesează, însă este evident că totul este mai degrabă pe plus.

Despre atragerea investitorilor

Da, investiţiile străine până la urmă nu au scăzut, ci ne place nouă să spunem că scad. În 2012 au fost investiţii mai mari decât în 2011.

Bine, acum este important să vedem şi cel fel de investiţii, pentru că una sunt investiţiile financiare sau în zone de bunuri de larg consum şi alta în zona productivă, unde am acordat foarte multe ajutoare de stat, am sprijinit investiţii şi crearea de locuri de muncă noi.

Despre Justiţie

Am sesizat de fiecare dată CSM-ul şi regret faptul că nici CSM-ul, nici DNA, şi nici Parchetul General nu au luat măsuri pentru a opri ceea ce este în acest moment ilegal, scurgerea stenogramelor în presă. Poate că, împreună, într-un efort între clasa politică şi presă, găsim acea reglementare care să ne asigure că acest gen de situaţii absolut inadmisibile să înceteze. Dar sper că nu tot Guvernul trebuie să oprească stenogramele de la DNA, ci mai degrabă chiar DNA ar trebui să facă acest lucru.

Da, din păcate văd cu tristeţe că doamna Kövesi continuă un sistem care a fost stăpânit de către fostul procuror-şef, domnul Daniel Morar, un sistem care generează dosare pentru presă, stenograme în presă şi nume care sunt date presei doar ca să atragă atenţia, după care nu se mai întâmplă nimic. Cred că e o gândire greşită şi aş fi foarte fericit să văd că DNA îşi schimbă această politică.

Despre candidatura la Preşedinţie

Aş putea face o echipă, cum fac, de altfel, echipă cu toţi foştii preşedinţi, cu Ion Iliescu, cu Adrian Năstase, cum am o relaţie la fel de bună şi cu Mugur Isărescu, Călin Popescu Tăriceanu, oameni pe care îi respect, oameni care mi-au dat sfaturi foarte bune, oameni care au trăit, din propria lor experienţă, multe dintre situaţiile cu care eu mă confrunt. Nu se pune problema de a face binom sau tandem, dar cel mai important lucru este că aş vrea să învăţ cât mai mult de la toţi aceşti oameni despre care am vorbit, să încerc să fac lucrurile bune pe care ei le-au făcut şi, dacă pot, să evit greşelile lor.

Eu nu am fost şi nu o să fiu vreodată membru al vreunui alt partid decât al Partidului Social Democrat. După cum aţi văzut, în istoria noastră, niciodată nu s-a desemnat cu adevărat succesorul. Nici Adrian Năstase nu l-a desemnat pe Mircea Geoană, nici Mircea Geoană pe mine, deci cu atât mai puţin cred că o să pot eu să-mi desemnez vreun succesor. PSD e un partid mult prea puternic ca să accepte ideea unor desemnări şi sunt convins că după mine va alege cel mai bun preşedinte.

Lupta se dă între generaţia vechilor şi cea a noilor delfini, între Liviu Dragnea, cel mai experimentat şi cel mai valid succesor, dar care va fi prea ocupat cu procesele penale şi cu pedepsele rezultate în urma acestora, şi tinerii, gen Şova, Zgonea. Eu nu văd această luptă între Liviu Dragnea şi cei mai tineri, dimpotrivă!

Despre interceptarea telefoanelor

Eu nu mai am intimitate de când ocup funcţia, cel puţin de preşedinte al PSD, cu atât mai puţin de când sunt prim-ministru. Cred că balanţa este total greşită. Nu între progresul tehnologic şi dreptul la intimitate, ci între dreptul la intimitate şi dreptul la informare, şi cred că media are dreptul, şi e normal şi e şi bine, să prezinte absolut tot ceea ce fac eu ca prim-ministru. În momentul în care se intră în viaţa familiei, acolo balanţa şi echilibrul se încalcă foarte grav şi, de fapt, acolo este afectată o persoană publică. Dacă aici cineva ar găsi într-adevăr linia corectă, cred că ar face un bine societăţii în ansamblu.

Sper că sunt supravegheat de serviciile româneşti ca să fiu apărat dacă cineva vrea să-mi facă rău şi ca să am o dovadă că eu personal nu fac lucruri ilegale. În rest, servicii străine… mă gândesc că încă nu sunt atât de important ca să cheltuiască bani cu mine.

Pe aceeaşi temă:

Ponta, către investitori: România nu poate fi El Dorado pentru toată lumea, avem cea mai mică taxare

Premierul Victor Ponta a declarat, în replică la criticile pe care Consiliul Investitorilor Străini le-a făcut în privinţa noilor taxe pe care intenţionează să le introducă Guvernul, că România nu poate fi El Dorado pentru toată lumea. „O să mă văd cu dânşii, să-i conving“, a replicat Ponta.

Şedinţă la USL. Antonescu: Legea Roşia Montană va primi aviz negativ. Ponta: Următorul proiect de lege va fi mult mai bun

Liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu au declarat, luni, că proiectul Roşia Montană va fi respins de către comisia parlamentară de specialitate.

Ponta nu pomeneşte nimic de susţinerea lui Antonescu la prezidenţiale: „Nu câştigăm împotriva aliaţilor noştri“

Preşedintele PSD, Victor Ponta, le-a reamintit membilor formaţiunii că 2014 va fi anul în care se vor purta două mari bătălii politice: alegerile europarlamentare şi cele prezidenţiale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite