Ponta, despre locurile de muncă pentru tineri: Nu există întârzieri în implementarea schemei de finanţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta FOTO Adevărul
Victor Ponta FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta a scris, duminică, pe pagina sa de Facebook că, în ciuda afirmaţiilor lui Traian Băsescu, nu există nicio întârziere în implementarea schemei de finanţare a locurilor de muncă pentru tineri, care este funcţională de la 1 ianuarie 2014.

„Măsurile sunt finanţate azi din bugetul asigurărilor sociale şi din bugetul de stat, sumele cheltuite urmând a fi decontate de Comisia Europeană după ce aprobă Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Şi vorbim despre axa pentru care sunt alocate peste 570 milioane de euro“, a scris premierul pe Facebook.

Victor Ponta face trimitere la un comunicat publicat pe site-ul ministerului Fondurilor Europene şi în care se precizează că ministerul a transmis Comisiei Europene versiunea oficială a acestui program în data de 6 august. 

Schema se finanţează prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020, program pentru care Ministerul Fondurilor Europene este autoritate de management, iar Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice este responsabil cu implementarea efectivă.

Sume pentru tineri prevăzute în Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020:

Axa Prioritară 1: 212 milioane de euro: 106 milioane de euro din Iniţiativa Locuri de Muncă pentru Tineri (Youth Employment Initiative -YEI), pentru trei regiuni în care rata şomajului la nivelul anului 2012 în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16-24 ani este mai mare de 25%. Cele trei regiuni sunt: Centru, Sud-Est şi Sud-Muntenia. Alocarea financiară menţionată este aferentă anilor 2014-2015, plăţile efective pentru proiecte putându-se realiza până în anul 2018. 

La această sumă, România a adăugat alocat încă aproximativ 106 milioane de euro din fondurile europene care i-au fost alocate din Fondul Social European (FSE).

Axa Prioritară 2: aproximativ 362 milioane de euro: Având în vedere importanţa susţinerii tinerilor din perspectiva creşterii ratei de ocupare în rândul acestui grup ţintă, România a alocat alte aproximativ 362 milioane de euro pentru finanţarea măsurilor de susţinere a tinerilor în celelalte cinci regiuni (Bucureşti-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia). 

Această sumă dedicată tinerilor poate fi decontată de România din FSE până în 2023. 

Traian Băsescu a afirmat, sâmbătă, la Mamaia, la Şcoala de Vară a PMP, că României i s-au alocat peste 100 de milioane de euro, bani europeni, pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri, sumă din care până în prezent Guvernul nu a cheltuit ”niciun leu”, motiv pentru care i-a îndemnat pe tineri să protesteze.

El le-a explicat celor prezenţi că subiectul ”locuri de muncă pentru tineret” a preocupat Consiliul European încă din 2012, decizii importante fiind luate în 2013, care s-au manifestat prin alocarea de resurse financiare pentru fiecare ţară. Astfel, în programul ”Locuri de muncă pentru tineret” România are alocaţi 106 milioane de euro, bani care trebuie cheltuiţi în perioada 2014-2015.

„Dacă aceşti bani nu se cheltuie, se realocă altor ţări. Trebuie să cheltuim 106 milioane de euro destinaţi creării de locuri de muncă pentru tineri. Până acum s-au cheltuit zero lei. Programul transmis de Guvern la Comisia Europeană nici măcar nu este aprobat, ceea ce e nepermis“, a pus preşedintele.

Potrivit şefului statului, banii sunt destinaţi regiunilor Centru, Sud-Muntenia şi Sud-Est, unde şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 25%.

„Dacă aş fi în locul vostru, aş face zilnic proteste la Guvern pentru că nu sunt bani pe care să îi ai la dispoziţie multă vreme, ei sunt pentru perioada 2014-2015. La 31.12.2015, aceşti bani se realocă altor ţări”, a spus Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite