PSD şi PNL, consens pe reducerea numărului de parlamentari din 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puterea şi opoziţia vorbeşte pe aceeaşi voce în ceea ce priveşte componenţa viitorului Legislativ. PSD propune rducerea numărului de aleşi la 400, iar PNL la 300, faţă de aproape 600, câţi există în prezent.

Comisia comună pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale lucrează, în prezent, la noul Cod Electoral care va stipula, implicit, şi numărul de parlamentari. 

Senatorul Alin Tişe, membru în Comisia de Cod Electoral, susţine că noul PNL agrează ideea reducerii numărului de parlamentari la 300, respectiv 200 de deputaţi şi 100 de senatori. „PNL susţine ca viitorul Parlament să aibă două Camere şi în total 300 de membri, urmând să rediscutăm reducerea ponderii minorităţilor naţionale. Mulţi au considerat că, printr-un astfel de Parlament, sistemul democratic ar fi mai aşezat şi mai stabil şi ar fi două filtre duble la legi“, a declarat Alin Tişe, citat de hotnews.ro.

PSD vrea 400 de parlamentari

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care conduce, totodată, şi Comisia de Cod Electoral susţine că viitorul Parlament ar trebui să aibă 300 de deputaţi şi 100 de senatori, la care s-ar adăuga şi reprezentanţii minorităţilor naţionale. În total, Parlamentul ar avea 418 parlamentari, în condiţiile în care există 18 minorităţi naţionale, care au şi drept de reprezentare parlamentară. Zgonea a precizat că, oricum, prin diminuarea listei electorale permanente, Parlamentul ar trebui să scadă ca reprezentativitate. „Dacă creştem norma de reprezentare, putem să ajungem la aceste cifre (300 deputaţi şi 100 de senatori, n.r.) care sunt convenabile pentru toată lumea şi cred că sunt şi normale pentru un stat ca România”, a spus Zgonea, citat de Mediafax.

Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, punctual său de vedere este susţinut şi de o parte dintre colegii săi din PSD.

Varujan Pampuccian, deputat ales la nivel naţional din partea minorităţilor, susţine că ideal ar fi ca viitorul legislativ să aibă 420 de parlamentari, tot cu minorităţi.

„Este clar că nu se va mai merge pe vechea formulă. 420 de parlamentari ar avea ce face, cu condiţia să fie mai puţin de legiferat. În plus, ar fi foarte bine ca cele două Camere să fie specializate: Deputaţii să se ocupe de legile cu profil naţional, iar Senatul de regiuni şi administraţie“, ne-a declarat deputatul Varujan Pampuccian.

Şi fostul preşedinte Traian Băsescu a militat pentru reducerea numărului de parlamentari, invocând respectarea referendumului din 2009, când peste 7,7 milioane de români au votat pentru reducerea la 300 a numărului parlamentarilor şi peste 6,7 milioane au votat pentru Parlament unicameral. 

Citeşte şi:

Votul prin corespondenţă s-ar putea regăsi în viitorul Cod Electoral


Cum şi de ce sabotează partidele adoptarea votului prin corespondenţă

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite