PNL se pregăteşte pentru încă patru ani de opoziţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În privinţa Referendumului în vederea modificării Constituţiei, astfel încât să fie redefinit conceptul de familie, conducerea PNL a preferat o atitudine ambiguă. De fapt, nu a făcut decât să facă ceea ce ştiea ea mai bine. Practicarea jocului la două capete.

I-a sfătuit pe membrii, pe simpatizanţii, dar şi pe, votanţii de rând ai partidului să procedeze după cum îi îndeamnă conştiinţa, în felul acesta conducerea penelistă evitând să se pună rău cu Biserica Ortodoxă, dar şi cu şefii cultelor neoprotestante şi încercând să nu înfurie electoratul cu opţiuni conservatoare. Că doar anul viitor sunt alegeri europarlamentare şi toţi conducătorii de primă linie ai partidului se visează la Strasbourg şi la Bruxelles, pe lefuri corespunzătoare. S-a ajuns până într-acolo încât la Oradea, de pildă, loc unde îşi desfăşoară activitatea primarul Ilie Bolojan, căruia îi place să se prezinte drept liberal pur-sânge şi duşman neîmpăcat al pesediştilor, respectivul să stea la aceeaşi masă cu preşedintele organizaţiei judeţene a PSD, îndemnând electoratul să iasă la vot în zilele de 6 şi 7 octombrie. Şi să pună la dispoziţie gratuit spaţiu pentru afişe pro-referendum. Imparţial ca tot românul domnul Ilie!

Nu am putut înregistra din partea liberalilor nici măcar atitudini chiar foarte hotărâte în privinţa orientării pro-europene a României. Cu ocazia audierilor de la Strasbourg, audieri consumate în primele trei zile ale săptămânii, PNL iar a preferat mizerul joc de-a alba-neagra. Europarlamentarul PNL Theodor Stolojan, celebrul Dragă Stolo!, a avut lunea trecută o intervenţie cum nu se poate mai penibilă, iar vicepreşedintele PNL Gigel-Sorinel Ştirbu a scris pe contul domniei-sale de Facebook o cugetare în care spune că înainte de a fi european, este român, aşa că nu socoteşte că România ar trebui trasă la răspundere pentru gravele abateri de la normele de conduită specifice Uniunii Europene. Probabil, dl. Ştirbu se socoteşte o reîntrupare a lui Lucreţiu Pătrăşcanu, însă, în realitate, Gigelul tot Gigel rămâne. Bomboana pe colivă a pus-o preşedintele PNL, dl. Ludovic Orban, care a declarat că o rezoluţie a Parlamentului european pe tema României nu ar fi oportună fiindcă ar pune la îndoială poziţia ţării noastre în arhitectura UE. Acelaşi, eternul, obsedantul nu e momentul. E foarte adevărat, un politicien onest are datoria de a susţine mereu şi în orice ocazie că ţara lui este perfectă şi că, dacă totuşi, există imperfecţiuni vina o poartă guvernanţii. Lucrul acesta l-a spus cu subiect şi predicat, cum se tot spune la Bucureşti până la exasperare, dl. Frans Timmermans de unde şi ideea că guvernului României i s-ar putea cere, la un moment dat, socoteală. Fiindcă nu se poate ca la infinit una să se admită şi să se recunoască în întâlnirile oficiale şi cu totul alta să se petreacă în viaţa politică zilnică din România.

Mai grav e că tot în această săptămână s-au făcut auzite în spaţiul public vorbe din ce în ce mai ostile la adresa oficialităţilor Uniunii Europene. La adresa Uniunii Europene însăşi. Delirului anti-UE al tot mai iresponsabilului domn Liviu Nicolae Dragnea i s-au asociat alte glasuri pesediste, dl. Şerban Nicolae mergând cu tupeul şi neruşinarea domniei sale până într-acolo încât a cerut demisia d-lui Frans Timmermans. A ieşit din adormire şi fostul tranzitoriu candidat liberal la primăria Capitalei, dl. Marian Munteanu, care a declarat la televiziunea famigliei Voiculescu că votul de sâmbătă şi duminică ar avea semnificaţia unei declaraţii de independenţă faţă de UE. Un fost ofiţer SRI, cu rădăcini vizibile în fosta Securitate, al cărui colaborator dovedit a fost dl. Marian Munteanu, a declarat că România ar trebui să părăsească UE. A vorbit dl. Dragomir de capul lui când se vede  cu ochiul liber că în toate apariţiile lui publice respectă punctajul PSD? Nici vorbă!

Era de aşteptat ca PNL să reacţioneze. A preferat să se manifeste de parcă USL trăieşte. În felul acesta, este mai mult ca sigur că se pregăteşte ca în 2020 să mai intre pentru patru ani în opoziţie.  

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite