PNL şi mărul otrăvit

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O recentă declaraţie a Alinei Gorghiu, fost preşedinte al PNL, a trecut aproape neobservată, deşi are consecinţe foarte importante pe multiple planuri. În urmă cu câteva zile, ea a prezentat decizia conducerii PNL de a susţine referendumul pentru familie.

Deşi PNL face distincţie între căsătorie şi familie, la posibilul referendum pentru familie, dorit de PSD, se va susţine familia tradiţională, astfel că în Constituţie să se stipuleze familia ca uniune dintre un bărbat şi o femeie.

Această plasare a PNL de partea PSD, deşi continuă o mai veche „colaborare“, vine să confirme fragilitatea opoziţiei româneşti, lipsa de unitate şi de viziune politică şi, mai ales, vine să arate cât este de ieftin în România populismul şi politicianismul.

Deşi toată lumea ştie că în biserici s-au obţinut acele milioane de semnături, deşi fanatismul religios, obscurantismul şi extremismul religios sunt denunţate de toate partidele politice, inclusiv PNL, plasarea în trena PSD va avea ca rezultat reportarea unora din aceste „păcate“ asupra PNL; acest partid va continua să scadă în sondaje, deşi, în mod evident, tocmai pe stoparea declinului s-a contat. Conducerea PNL va continua să practice un dubios joc dublu ce va aduce avantaje, în mod indiscutabil, partidului de guvernământ.

În locul unui populism ieftin şi a unui politicianism găunos, conducerea PNL ar fi trebuit să decidă să se boicoteze referendumul, ca să nu se realizeze cvorumul.

Vom fi, desigur, întrebaţi ce ar fi trebuit să decidă conducerea PNL ca să nu cadă în cursa întinsă de un partid ce vrea să controleze totul în ţară şi care, tot mai evident, urmăreşte cu încăpăţânare împingerea României în dictatură? Răspunsul meu este simplu: PNL ar fi trebuit să fie... liberal, adică să respecte drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, să respecte libera iniţiativă şi libertatea la viaţă privată. Aşadar, în locul unui populism ieftin şi a unui politicianism găunos, conducerea PNL ar fi trebuit să decidă să se boicoteze referendumul, ca să nu se realizeze cvorumul (în mod evident, voturile „pentru“ - venite dinspre votanţii sistemului de partid şi de stat vor fi mult mai multe decât cele „împotrivă“).

Altă consecinţă, previzibilă pentru unii comentatori, este lipsa de viziune şi de strategie politică a conducerii PNL: partidul ca întreg, aşadar din punctul de vedere al deciziei politice, poate să fie plasat fie de partea familiei tradiţionale, fie de partea familiei ne-tradiţionale, dar la referendum membrii PNL să poată avea libertatea de a vota aşa cum doresc fiecare dintre ei. S-ar fi respectat şi spiritul liberal şi s-ar fi ocolit şi mărul otrăvit venit dinspre PSD.

Dincolo de toate acestea, cea mai gravă consecinţă politică vizează minarea unităţii opoziţiei. Deşi ne aflăm la distanţă de alegeri - la un an de alegerile europarlamentare şi prezidenţiale şi la doi ani de cele locale şi parlamentare -, nu trebuie scăpat din vedere că opoziţia are nevoie să fie unită încă de pe acum dacă vrea cu adevărat să obţină ceva în faţa partidului stat.

Dincolo de toate acestea, cea mai gravă consecinţă politică vizează minarea unităţii opoziţiei.

Să nu ştie conducerea PNL că în majoritatea instituţiilor de stat (din sănătate, educaţie, armată, poliţie, primării, prefecturi, deconcentrate etc.) există un uriaş sistem (şefi, şefi de birou, şefi de departament, directori, decani, rectori, inspectori etc.) ce ascultă orbeşte de conducerea partidului? Să nu ştie conducerea PNL despre imensa armată a celor dependenţi de stat, de sinecuri, de comisioane, de contracte cu statul sau pur şi simplu de imensa armată a celor ce primesc ajutoare de la stat? Să nu ştie conducerea PNL nimic despre luptele de culise, ticăloşiile, corupţia şi ilegalităţile promovate de partidul de guvernământ?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite