PNL se întoarce spăşit, umilit, cu spatele la zid, în vechea coaliţie. USR are toate motivele să joace tare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După seria de prostii şi gafe, în parteneriat cu Iohannis, PNL a ajuns la concluzia vizibilă din stele: doar cu USR şi UDMR poate guverna în continuare. Exigenţele PSD pentru intrarea la guvernare sunt total incompatibile cu filosofia de guvernare a PNL, iar guvern minoritar nu votează decât cei care îl propun. Unde sunt diatribele, acuzele, că USR a votat căderea guvernului alături de duşmanul AUR?

Săptămâni în şir ne-au asurzit urechile cu astfel de critici violente, iar acum le-au uitat. Pentru că „strategii” PNL n-au anticipat că aici vor ajunge.

Întâlnirea de azi dintre PNL şi USR

Dacian Cioloş a fost clar şi ferm. După ce Florin Cîţu s-a autopropus premier în viitorul guvern, USR a spus pas. Ce spune de 2 luni de zile, doar Cîţu n-a avut urechi să audă. În replică, Cîţu a ameninţat că nu va primi în viitorul guvern miniştri USR care au votat moţiunea de cenzură. Ca şi cum ar fi în situaţia de a pune condiţii. USR ar sta foarte bine în opoziţie, ar avea mai mult de câştigat în perspectiva alegerilor din 2024.

Tabăra Orban, ajunsă la 16 membri, dar posibil să crească, a anunţat că va vota o singură variantă de guvern: al coaliţiei PNL-USR-UDMR. Aşa că refacerea acestei coaliţii este singura şansă ca România să aibă un guvern cu puteri depline într-un timp scurt.

Aşa stând lucrurile, este de aşteptat ca USR sa „joace tare”. Adică să-şi impună condiţiile în noul Acord de guvernare. Dacian Cioloş a şi anunţat că doreşte un Acord şi mai amănunţit, pentru ca să nu mai fie posibil un episod ca acela cu Stelian Ion.

Cel puţin cinci sunt condiţiile puse de USR:

  • Un nou acord de guvernare, mult mai amănunţit şi a care să nu permită repetarea evenimentelor care au dus la căderea guvernului Cîţu;
  • Un alt premier, nu Florin Cîţu;
  • Un program de guvernare amănunţit, cuprinzând toate reformele şi schimbările legislative necesare României, inclusiv în vederea obţinerii banilor prin PNRR;
  • Criterii clare, transparenţă, verificarea modului în care se cheltuie banii publici;
  • Revenirea la vechea structură şi componenţă de guvernare, cu aceiaşi miniştri USR la aceleaşi ministere.

Sigur că lui Florin Cîţu nu-i convin toate aceste condiţii. Dar nu are ce face. PNL devine irelevant dacă pleacă de la guvernare. Dacă USR ar rămâne în opoziţie şi ar continua să critice şi să devoaleze furtul din banii publici, bugetari sau europeni, ar avea doar de câştigat aderenţi. Toată populaţia este excedată şi furioasă pe cei care fură bani din bugetele publice, iar dacă USR va juca rolul paznicului la porţile bugetului ar avea doar de câştigat la alegerile din 2024.

PNL, Cîţu şi Iohannis plătesc acum erorile şi prostiile făcute, începând cu călcarea în picioare a Acordului de guvernare, după care funcţiona fosta coaliţie. Au crezut că sunt zmei în bătătura politică, au greşit, şi acum se umilesc la picioarele USR.

O altă problemă este transparenţa şi verificarea cheltuirii banilor publici, bugetari şi europeni. Este o condiţie sine qua non pentru intrarea la guvernare a USR. Deja Cătălin Drulă a mărturisit că avea la minister o echipă întreagă care furniza DNA documentele cerute. Aşa se va întâmpla în continuare, cel puţin la ministerele conduse de miniştri USR.

Şi dacă PNL nu acceptă toate aceste condiţii?

Deşi cu spatele la zid, este  posibil ca PNL să refuze toate aceste condiţii. Cum nu cred că USR va renunţa la ele, ce mai are de făcut PNL? Să renunţe la guvernare, caz în care nu există o majoritate parlamentară, alta decât cea cu USR şi UDMR capabilă să guvernze ţara. Rămânem cu guvern interimar încă multe luni sau mulţi ani de acum încolo? Cu 6 ministere fără miniştri plini, interimarii lor neavând drept de semnătură pe HG-uri şi alte documente importante? Fără dreptul de a da OUG-uri? În situaţie dramatică în care se află România, adusă de pandemie, explozia preţurilor la energie, posibilitatea de a pierde bani din PNRR. Dacă ar renunţa acum la guvernare, PNL şi Iohannis ar deveni irelevanţi pentru societatea românească, iar PNL va ateriza direct lângă PNŢCD.

În tot acest context sanitar, economic, social, politic, USR ar fi de folos ţării dacă ar juca foarte tare toate cărţile pe care le are, în faţa unui PNL aflat cu spatele la zid.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite