PNL, la ceasul negocierilor: ce decizii au de luat liberalii, în ajunul răsturnării Guvernului Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL se reuneşte vineri, 23 ianuarie,la Iaşi, în prima şedinţă din acest an a conducerii. Discuţiile de la Iaşi vor viza strategiile politice pentru înlocuirea Guvernului condus de Victor Ponta, problemele întâmpinate în teritoriu, în procesul de fuziune, dar şi teme sensibile precum situaţia politică a liberalilor care au probleme cu Justiţia, precum Tudor Chiuariu, care s-a autosuspendat recent din partid.

Discuţiile pentru formarea majorităţii şi a unor noi alianţe politice sunt o prioritate pentru PNL, în contextul în care au anunţat, oficial, că nu vor primi înapoi parlamentari care au părăsit formaţiunea.

„Am început deja discuţii pentru formarea majorităţii. Discutăm cu colegi parlamentari pentru că nu vrem să fim luaţi pe nepregătite şi, când domnul Predoiu va veni cu programul de guvernare şi va fi finalizat, dezbătut, vom avea consultările cu societatea civilă, cu tot ce înseamnă elitele de la nivel local şi central, nu vrem să fim prinşi pe picior greşit“, a spus Gorghiu, miercuri, subliniind că nu a afirmat că a negociat direct cu Mircea Geoană sau orice alt parlamentar.

La rândul lui, co-preşedintele PNL, Vasile Blaga, a dat asigurăr că Guvernul Ponta va cădea prin moţiune de cenzură. „Eu văd că foarte multă lume este supărată pe domnul Victor Ponta“, a spus Blaga.

Chiuariu atârnă de partid

Situaţia lui Tudor Chiuariu, care s-a autosuspendat recent din PNL, va fi discutată la şedinţa de la Iaşi, în contextul problemelor sale cu justiţia. Chiuariu, care este urmărit penal pentru că a cerut mită în valoare de trei milioane de euro pentru rezolvarea retrocedării ilegale a 6.000 de hectare de pădure către Paltin Sturdza, s-a autosuspendat din partid. În campania pentru alegerile prezidenţiale, însă, mai multe voci din presă şi din societatea civilă i-au cerut demisia.

În prezent, liberalii susţin că vor căuta o cale pentru a „reglementa“ situaţia.

„După cum a spus domnul Blaga, în acest moment avem o singură dificultate, anume aceea că acest Statut şi acest Partid Naţional Liberal formal nu este înregistrat în Registrul partidelor politice. E o problemă de zile, e o problemă de o săptămână ca să putem aplica acel articol (din Statut privind condamnaţii pentru fapte de corupţie, n.r.). Din punctul meu de vedere, la Iaşi va fi reglementată această problemă punctuală. Nu vreau, însă, să vin aici cu soluţia în faţa dumneavoastră pentru că mi se pare firesc şi de bun simţ ca discuţia să o facem în interiorul PNL prima dată”, a spus  co-preşedintele PNL.

Ultimatum pentru PSD

PNL a anunţat, în ajunul şedinţei de la Iaşi, că PSD are termen până la 16 februarie să adopte, alături de liberail, o lege de respingere  a OUG 55/2014 care permitea aleşilor locali să migreze de la un partid la altul şi care a fost declarată neconstituţională de către CCR.

„Am decis să-i cerem PSD-ului să accepte ca în termen de 15 zile să arate care este adevărul, să accepte o lege de respingere a OUG 55/2014, o lege de respingere care să aibă reglementate efectele cu privire la aleşii locali în sensul în care aceştia să-şi piardă mandatele“, a declarat Gorghiu.

La rândul lui, co-preşedintele PNL, Vasile Blaga, a declarat, miercuri, că liberalii cer termene fixe de adoptare a legilor privind alegerile locale şi cele parlamentare.

„Am stabilit termene foarte clare pentru reprezentanţii noştri în Comisia parlamentară (de Cod electoral, n.r.) În primul rând am spus că este obligatoriu ca vineri, 27 februarie, legea alegerilor locale să intre în dezbaterea primei Camere sesizate, deci a Senatului, urmând ca cel mai târziu marţi, 24 martie să intre în dezbaterea Camerei decizionale, care este Camera Deputaţilor. Iar legea alegerilor parlamentare în 3 aprilie în Senat şi în 5 mai în Camera Deputaţilor, tocmai pentru a nu lăsa ca timpul să treacă cum speră domnul Zgonea şi să ne trezim că suntem în toamnă şi nu vom putea organiza alegeri după o nouă lege“, a declarat Blaga.

Fuziunea în teritoriu, negociată

În ce priveşte fuziunea vechiului PNL şi a vechiului PDL în teritoriu, liberalii, care se confruntă cu neînţelegeri la nivelul mai multor judeţe din ţară, au stabilit, de la centru, o serie de reguli.

Astfel, co-preşedintele PNL, Vasile Blaga, a anunţat, miercuri, la finalul şedinţei comisiei de unificare că la nivelul judeţelor se vor înfiinţa comitete executive în care reprezentarea vechiului PNL şi a PDL se va realiza în funcţie de ponderile stabilite şi de criteriile negociate la nivel central.

Blaga a anunţat finalizarea criteriilor în funcţie de care se realizează fuziunea structurilor locale ale vechiului PNL şi vechiului PDL, care urmează a fi aprobate la nivelul Consiliului Naţional din 31 ianuarie.

Co-preşedintele PNL a explicat faptul că se vor constitui comitete executive judeţene şi municipale, în care ponderea de reprezentare va ţine cont de rezultatul de alegerile europarlamentare într-o proporţie de 80% şi de numărul de primari 20%.

De asemenea, urmează ca liberalii să valideze numele viitorilor lideri de grup din Parlament. Surse politice au declarat, în presă, că Ludovic Orban rămâne liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor, în timp ce Puiu Haşotti va fi înlocuit cu senatorul de Argeş Ion Popa.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite