Pensiile speciale pentru angajaţii Parlamentului şi pentru militari au trecut de votul deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii au aprobat marţi două proiecte de lege care prevăd introducerea pensiilor speciale pentru funcţionarii publici parlamentari, respectiv pentru militari.

Deputaţii au adoptat marţii legea care prevede instituirea de pensii speciale pentru angajaţii Parlamentului, Camera Deputaţilor fiind Cameră decizională. 

Proiectul care prevede reintroducerea pensiilor mărite pentru angajaţii Parlamentului prevede că, “la împlinirea vârstei de pensionare, funcţionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puţin 14 în structurile Parlamentului, beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării”.

În plus, angajaţii cu vechime mai mare de 14 ani primesc 1% din venitul mediu calculat pentru fiecare an suplimentar. „Pentru fiecare an ce depăşeşte vechimea de 14 ani în Parlament, se adaugă la cuantumul pensiei câte 1% din venit, fără a se putea depăşi venitul brut avut la data pensionării“, se menţionează în proiect.

Totodată, Camera Deputaţilor a adoptat un alt proiect de lege, venit de la Guvern, care prevede acordarea de pensii speciale pentru militari. Premierul interimar Gabriel Oprea a fost prezent astăzi la Camera Deputaţilor pentru a susţine adoptarea legii.

În urmă cu două săptămâni, parlamentarii şi-au aprobat propriile pensii speciale, care pornesc de la 1.500 de lei pentru un mandat şi ajung la 4000 de lei pentru un ales cu trei mandate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite