PSD amână înfiinţarea Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. Dragnea s-a răzgândit: nu mai vrea să prezideze comisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, marţi, în şedinţă comună pentru a aproba înfiinţarea comisiei de anchetă privind eventuala implicare fără drept a unor instituţii sau persoane în desfăşurarea procesului electoral la alegerile prezidenţiale din 2009. În primă fază, liderul PSD Liviu Dragnea anunţase că îşi doreşte să preia chiar el conducerea comisiei de anchetă, însă, ulterior, s-a răzgândit.

UPDATE: Parlamentarii USR au părăsit şedinţa de plen, în semn de protest faţă de modificările ce se doresc a fi aduse Regulamentului Comun al Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Raluca Turcan a anunţat că liberalii vor constesta la Curtea Constituţională modificările aduse Regulamentului Camerei Deputaţilor, al celui comun, precum şi celor aduse la Statulul Senatorilor. Preşedintele interimar al PNL a acuzat majoritateatea parlamentară de faptul că adevăratul scop al acestor modificări, precum şi al constituirii comisiei de anchetă privind prezidenţialele din 2009, este acela de a pune presiune pe justiţie. 

„Aveţi mici obsesii subsumate unui atac la justiţie început încă din prima zi de guvernare”, a afirmat Raluca Turcan în plenul Parlamentului cu privire la majoritatea parlamentară.

UPDATE: Deputaţii au adoptat proiectul de modificare al Regulamentului Camerei Deputaţilor cu 171 de voturi „pentru”, 98 de voturi „împotrivă” şi o abţinere. Potrivit regulamentului modificat,  persoanele  citate la audieri în cadrul comisiilor de anchetă sunt obligate să dea curs invitaţiei, în caz contrar existând posibilitatea ca acestea să fie acuzate de ascunderea unor date necesare pentru aflarea adevărului.

UPDATE PSD a amânat înfiinţarea Comisiei de anchetă. Azi, Parlamentul va vota doar modificarea Regulamentului Senatului şi Camerei Deputaţilor, astfel încât persoanele chemate la audieri vor fi obligate să vină în faţa Comisiei, în caz contrar riscând o anchetă penală. Miercuri, partidele vor face propuneri pentru componenţa acestei Comisii de anchetă, iar joi parlamentarii vor da votul final pentru înfiinţarea acestui for. 

Primul punct pe ordinea de zi a şedinţei este prezentarea de către preşedintele Klaus Iohannis a unui mesaj cu prilejul sărbătoririi a 140 de ani de la Proclamarea Independenţei de Stat a României, precum şi cu ocazia Zilei Europei. Ulterior, deputaţii şi senatorii vor trebui să se pronunţe asupra proiectului de hotărâre privind înfiinţarea unei comisii de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009. 

„Mâine va fi adoptată (comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 – n.r.). Mâine, după intervenţia preşedintelui în plenul reunit, va fi un plen reunit în care se va hotărî înfiinţarea comisiei, componenţa, obiectivele şi modificări la Regulamentul comun”, a afirmat, luni, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Întrebat dacă va conduce această comisie, Liviu Dragnea a spus că, cel mai probabil, nu. „Nu ştiu, nu cred. Nu ma fost niciodată hotărât, numai din presă aflam că o să conduc eu comisia”, a răspuns preşedintele PSD.

Nicolicea versus PNL

Preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a declarat miercuri, la Parlament, că Regulamentul Camerei Deputaţilor a fost modificat, astfel încât persoanele care sunt invitate la audieri în cadrul comisiilor de anchetă să fie obligate să dea curs invitaţiei, în caz contrar existând posibilitatea ca acestea să fie acuzate de ascunderea unor date necesare pentru aflarea adevărului.

Modificarea a provocat nemulţumirea liberalilor care au afirmat că modificarea adusă Regulamentului este neconstituţională. „Analizăm să contestăm la Curtea Constituţională propunerea de modificare la Regulament pe care PSD a făcut-o astfel încât să poată cu orice chip să audieze persoanele pe care ei le vor, chiar dacă Constituţia interzice. CCR s-a pronunţat pe acest subiect şi există o întreagă jurisprudenţă în domeniu", a afirmat, miercurea trecută, Raluca Turcan, preşedintele PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite