Parlamentul nu suportă prea multă anticorupţie într-o zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor a amânat pentru a doua oară să-i ridice imunitatea lui Ioan Diniţă - deputat PC anchetat în dosarul lui Aristotel Căncescu, deja arestat. Anterior, deputaţii au aprobat demisia lui Viorel Hrebenciuc şi i-au vacantat postul lui Bucur Stoica, declarat incompatibil.

Deputaţii s-au strâns la Parlament ieri numai după ce au primit un mesaj din partea premierului Victor Ponta. În prima parte a şedinţei, aleşii s-au strâns cu greu, cât să asigure cvorumul de şedinţă şi au luat act de demisia lui Viorel Hrebenciuc. Prezenţa a fost mai mult una de imagine, pentru că Victor Ponta este în campanie electorală, iar păsuirea lui Hrebenciuc s-ar fi răsfrânt asupra sa. De altfel, Ponta a fost prezent în Parlament exact cât timp s-a dezbătut cazul Hrebenciuc.

„S-a luat act de demisia domnului Hrebenciuc, deci nu se mai pune problema să mai fie împiedicat dosarul. Am vrut să punem punct propagandei băsito-iohanniste“, a declarat premierul Victor Ponta. După aceste declaraţii, Ponta a plecat, la fel cum au plecat şi ceilalţi deputaţi.

În urma demisiei, Viorel Hrebenciuc a rămas fără imunitate parlamentară, adică procurorii DNA pot cere arestarea lui fără a mai avea nevoie de girul Parlamentului. Însă pentru a putea fi arestat, hotărârea privind vacantarea postului de deputat trebuie publicată mai întâi în Monitorul Oficial.

După numărarea voturilor pentru numirea deputatului PSD Marian Neacşu în funcţia de vicepreşedinte al Camerei, vacantat de Hrebenciuc, în sală s-au mai întors numai o parte dintre deputaţi. Mai exact, prezenţa făcută de Valeriu Zgonea indica un număr de 152 de deputaţi, insuficienţi pentru  întocmirea cvorumului. Aşa se face că deputaţii au amânat pentru a doua oară votul de ridicare a imunităţii deputatului PC, Ioan Diniţă, implicat în dosarul preşedintelui CJ Braşov, Aristotel Căncescu, arestat preventiv şi suspendat din funcţie.
Tot ieri, plenul Camerei Deputaţilor a luat act de încetarea mandatului deputatului PDL Ştefan Bucur Stoica, declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate. Potrivit ANI, Ştefan Bucur Stoica s-a aflat în stare de incompatibilitate întrucât a exercitat, simultan, şi calitatea de director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova.

Ioan Adam, încă în stand-by

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor trebuia să dea încă de săptămâna trecută aviz pentru arestarea deputaţilor PSD Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure. Însă deputaţii jurişti au fost încurcaţi de demisia lui Hrebenciuc şi au amânat şedinţa fără a da un raport, deşi Ioan Adam nu avea nicio legătură cu demisia colegului său. Cu alte cuvinte, Comisia Juridică trebuia să ignore faptul că în dosar apare numele lui Hrebenciuc, întrucât raportul Comisiei se face individual, nu colectiv. Valeriu Zgonea a anunţat, ieri, în plen că săptămâna viitoare Comisia juridică va da un raport în cazul Ioan Adam.

Amnistia şi graţierea, încă în Parlament

Deputaţii au respins, luni, cu 81 de voturi „pentru“, 122 de voturi „împotrivă“ şi 5 abţineri, solicitarea liderului deputaţilor PNL, George Scutaru, de a pune pe ordinea de zi proiectul de lege privind amnistierea şi graţierea.După ziua de 10 decembrie 2013, denumită sugestiv „marţea neagră a Parlamentului“, proiectul de lege a rămas în sertar la Comisia Juridică

Cazul Iohannis, judecat după alegeri

Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis se va judecă după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Aceasta este decizia pe care a luat-o, ieri, instanţa supremă, respingând astfel cererea ANI de schimbare a termenului. ANI ceruse instanţei supreme, în 22 octombrie, să ia în discuţie mai repede dosarul de incompatibilitate al lui Klaus, considerând că judecata ar trebui să aibă loc înainte de al doilea tur al alegerilor.

Citeşte şi:

UPDATE Deputaţii au aprobat demisia lui Viorel Hrebenciuc, dar l-au salvat, din nou, pe Ioan Diniţă

Camera Deputaţilor a luat act, luni, de demisia înaintată de deputatul PSD Viorel Hrebenciuc. Deşi deputaţii trebuiau să voteze astăzi şi ridicarea imunităţii deputatului PC, Ioan Diniţă, cei mai mulţi au plecat după ce au votat pentru numirea deputatului PSD, Marian Neacşu, în funcţia de vicepreşedinte al Camerei şi, implicit, nu a mai existat cvorum pentru continuarea şedinţei.

PSD s-a opus introducerii pe ordinea de zi a legii amnistiei şi a graţierii

Deputaţii au respins, luni, cu 81 de voturi „pentru“, 122 de voturi „împotrivă“ şi 5 abţineri, solicitarea liderului deputaţilor PNL, George Scutaru, de a pune pe ordinea de zi proiectul de lege privind amnistierea şi graţierea.

Alegeri prezidenţiale 2014. Klaus Iohannis, despre trocul Hrebenciuc - Şova: „Pe vremea USL, PSD insista cu legea amnistiei şi a graţierii“

În contextul stenogramelor din referatul DNA, în care Viorel Hrebenciuc îi promitea lui Dan Şova şefia PSD în schimbul unei legi a amnistiei, Klaus Iohannis, candidatul ACL la Preşedinţie, spune că PSD insista în şedinţele USL cu iniţierea unei astfel de legi.

Ion Iliescu: Nu l-aş crede atât de naiv şi de neiniţiat pe Hrebenciuc

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, recunoaşte că nu cunoaşte detalii cu privire la discuţia dintre Hrebenciuc şi Şova, dar că nu crede că Viorel Hrebenciuc este atât de naiv.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite