Parlamentul European oferă României 8,5 milioane de euro, despăgubiri pentru inundaţiile din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul Siegfried Mureşan a fost raportor FOTO Adevărul
Europarlamentarul Siegfried Mureşan a fost raportor FOTO Adevărul

Plenul Parlamentului European a votat raportul lui Siegfried Mureşan care aduce 8,5 milioane de euro în România, despăgubiri pentru inundaţiile din 2014.

Plenul Parlamentului European a aprobat astăzi cu 667 de voturi pentru, 31 de voturi împotrivă şi 11 abţineri raportul deputatului european Siegfried Mureşan care prevede alocarea a 8,5 milioane de euro României pentru compensarea inundaţiilor din 2014. „Sumele eliberate din cadrul Fondului European de Solidaritate vor ajuta autorităţile naţionale să repare pagubele provocate infrastructurilor publice şi private, gospodăriilor, întreprinderilor, mediului înconjurător sau patrimoniului cultural de inundaţiile din primăvara şi vara anului 2014 din Romania. Acelaşi tip de ajutor vor primi şi Bulgaria şi Italia pentru pagubele inundaţiilor din vara şi, respectiv, toamna anului 2014“, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Ajutorul provine din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) ce a fost creat special pentru a sprijini statele membre şi cele candidate afectate de catastrofe naturale majore.

„Ţara noastră a fost lovită de două valuri majore de viituri în anul 2014 soldate inclusiv cu pierderi de vieţi omeneşti. Acum, Uniunea Europeană contribuie în mod solidar la suportarea unei părţi din costurile materiale provocate de inundaţii. Este un semnal clar că, indiferent de situaţie, Uniunea Europeană are la dispoziţie instrumente prin care să atenueze efectele unor catastrofe naturale asupra oamenilor”, a declarat Siegfried Mureşan după votul din plenul Parlamentului European.

Banii europeni obţinuţi prin raportul eurodeputatului român vor acoperi parţial cheltuielile autorităţilor române cu operaţiunile de urgenţă. De asemenea, o parte din aceşti bani sunt alocaţi pentru sprijinea reconstrucţiei infrastructurii rutiere sau energetice afectate de viituri, dar şi pentru consolidarea celei de prevenţie.

Pe lângă cele 8,5 milioane de euro acordate României, raportul aprobat astăzi mai prevede acordarea a 2 milioane de euro pentru Bulgaria, respectiv, a 56 de milioane de euro pentru Italia, tot pentru inundaţiile din 2014. România, Bulgaria şi Italia vor primi, împreună, 66,5 milioane de euro în total, ca ajutor din partea UE, pentru a repara pagubele provocate de inundaţiile grave din 2014, după ce Parlamentul a aprobat marţi propunerea Comisiei Europene în acest sens.

Suma provine din Fondul European de Solidaritate, creat în noiembrie 2002 pentru a ajuta statele membre UE în cazul unor dezastre naturale. El este utilizat pentru a acoperi măsurile esenţiale de urgenţă şi reparaţie în statele membre lovite de calamităţi. Aceasta este prima decizie de mobilizare a acestui fond în 2015. Pentru acest an, Fondul poate cheltui 895 milioane de euro.


 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite