Parlamentarii vor să „reînvie“ abatoarele mobile. Micii fermieri eco salută iniţiativa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Atanasiu este unul dintre cei doi iniţiatori ai proiectului
Teodor Atanasiu este unul dintre cei doi iniţiatori ai proiectului

Doi senatori liberali, Teodor Atanasiu şi Mora Akos-Daniel, vor să readucă la viaţă abatoarele mobile indispensabile micilor fermieri de animale şi îndeosebi celor care cresc animale în sistem ecologic. Proiectul de lege se află pe ordinea de zi a plenului Senatului, care este prima Cameră sesizată.

Liberalii sunt iniţiatorii unui proiect de lege privind înfiinţarea în fiecare judeţ a câte unui abator mobil destinat atât sacrificării animalelor, cât şi eliberării de ceritificate sanitar-veterinare indispensabile comercializării cărnii. 

„În România, atunci când deschizi o fermă, trebuie să te gândeşti unde poţi abatoriza şi valorifica animalele. Astfel de întreprinzători sunt constrânşi să renunţe la anumite idei de afaceri din cauza lipsei unui abator de profil, care să-i ajute să îşi valorifice producţia. Dacă pe segmentul animalelor mari lucrurile sunt cât de cât aranjate, cei care cresc păsări sau alte animale mici au o problemă când vine vorba de sacrificarea acestora în acord cu legislaţia în vigoare“, explică, în expunerea de motive, cei doi iniţiatori. Principalul avantaj pe care îl poate oferi un astfel de abator mobil, mai afirmă senatorii, constă în obţinerea de certificate sanitar-veterinare, care dau posibilitatea comercializării producţiei în orice punct de desfacere. Abatoarele mobile vor funcţiona în subordinea Consiliilor judeţene sub forma unor societăţi comerciale.

Van: Au şanse să funcţioneze numai pe zona de produse ecologice

Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), nu dă nicio şansă funcţionării unor astfel de abatoare din punctul de vedere al rentabilităţii, dar admite că ar fi necesare pentru zona de produse ecologice.

„Orice investiţie trebuie să aibă un flux, iar pentru păsări nu este deloc rentabil, exceptându-le pe cele crescute în sistem eco. Există ferme mici în care se cresc păsări într-un număr relativ mic şi pe care e greu să le duci într-un abator mare“, a declarat pentru „adevarul.ro“ Ilie Van. 

Crescător de păsări eco: Ar fi o mană cerească

Crescătorii de păsări în sistem ecologic susţin că o astfel de iniţiativă este de mult aşteptată, în condiţiile în care le este aproape imposibil să cumpere un astfel de abator. Dumitru Argeşan, directorul primei ferme ecologice de păsări din România a declarat pentru „adevarul.ro“ că are cerere mare pentru pui crescuţi eco, dar în lipsa unui abator nu îşi poate extinde afacerea şi pe acest segment.

„Comercializăm ouă eco din 2005. Însă şi cererea de carne ecologică a crescut foarte mult în ultimii ani. Este o dorinţă a mea să vând pui bio, dar nu o pot îndeplini din cauză că nu am unde să-i tai. Este exclus să-i sacrificăm la un abator clasic, pentru că în acest fel s-ar distruge ideea de eco“, a declarat Dumitru Argeşan. 

Ideea înfiinţării unor abatoare mobile nu este nouă. În urmă cu trei ani, Valeriu Tabără, în calitatea de ministru al Agriculturii, îşi exprima regretul cu privire la distrugerea, în 2005, a peste 2.000 de abatoare mici. „În 2005 s-a făcut o greşeală enormă prin închiderea a peste 2.500 de astfel de unităţi. Lucrăm acum şi sperăm să finalizăm o lege privind unităţile mici de sacrificare. Au fost făcute deja demersuri şi către Direcţia de Sănătate de la Comisia Europeană, eu însumi am avut o întâlnire pe această temă”, declara Tabără în 2011. Iniţiativa nu s-a mai concretizat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite