Ovidiu Raeţchi: Dragnea şi Tăriceanu să garanteze accesul presei la lucrările pentru legile securităţii naţionale. Facem legi, nu lucrăm cu documente secrete!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Raeţchi
Ovidiu Raeţchi

Deputatul liberal Ovidiu Raetchi, membru al comisiei speciale pentru modificarea legilor din domeniul securităţii naţionale, le solicită lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu să asigure publicarea on-line a înregistrării video pentru fiecare şedinţă. De asemenea, Raeţchi cere liderilor PSD şi ALDE să ceară reprezentanţilor lor în Comisie să nu mai voteze împotriva accesului presei la lucrări.

“Atrag atenţia asupra faptului că la ambele şedinţe ale comisiei speciale privind legile siguranţei naţionale a fost blocat accesul presei, în ciuda faptului că activitatea acesteia vizează actualizarea şi modernizarea legilor din domeniul siguranţei naţionale şi nu documente confidenţiale sau secrete. Pe această cale, le solicit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea şi preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în conformitate cu prevederile legale, să asigure publicarea înregistrărilor video pentru fiecare şedinţă. Deşi ultima şedinţă a avut loc în data de 25 aprilie, înregistrarea nu este încă disponibilă pe site-ul Camerei Deputaţilor, deşi toate comisiile similare au rubrici de transparenţa. Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, procedurile de lucru în cadrul comisiilor speciale sunt similare cu cele ale comisiilor permanente din cadrul Camerei Deputaţilor şi Senatului. Astfel, art.58 din Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că «se încheie procese verbale cu privire la desfăşurarea şedinţelor comisiilor şi se pot realiza stenograme sau înregistrări». De asemenea, art. 9 din regulamentul comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind analizarea şi actualizarea cadrului normativ cu incidenţă în domeniul securităţii naţionale prevede că: «şedintele Comisiei sunt, de regulă, publice» -singura excepţie fiind generată de prezentarea unor informaţii secrete-caz cu care Comisia nu a fost şi, foarte probabil, nici nu va fi vreodată confruntată“, solicită Raeţchi. 

„Lipsa de transparenţă a lucrărilor comisiei speciale nu are nicio justificare legală şi ridică semne de întrebare asupra motivelor care stau la baza deciziei de a interzice accesul presei în sală sau de a nu publica, până în acest moment, înregistrarea video. Domeniul legilor siguranţei naţionale este un subiect de maximă importanţă, care trebuie tratat cu seriozitate, claritate şi maximă transparenţa. Această secretomanie fără sens poate ascunde intenţii îngrijorătoare din partea PSD. Le solicit domnilor Dragnea şi Tăriceanu un semn de bună credinţa prin transparentizare”, mai arată deputatul PNL. 

Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor a depus sesizarea de neconstituţionalitate în privinţa hotărârii Parlamentului de înfiinţare a Comisiei speciale pentru legile securităţii naţionale.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite