Adevărul Live. Nicuşor Dan: Cel mai interesant lucru pe care l-am auzit în Teleorman: «Dragnea fură şi oul de sub cloşcă»

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele USR Nicuşor Dan FOTO Eduard Enea/Adevărul
Preşedintele USR Nicuşor Dan FOTO Eduard Enea/Adevărul

Preşedintele USR Nicuşr Dan a vorbit, miercuri, la Adevărul Live, despre proiectele partidului dacă va ajunge la guvernare, despre susţinerea lui Dacian Cioloş, dar şi despre o posibilă alianţă cu PNL.

Principalele declaraţii ale lui NIcuşor Dan:

De unde veniţi acum?

Am făcut o vizită cu colegii mei în Teleorman, în Alexandria şi în unu-două sate din jur. A fost interesant.

Ce aţi constat acolo, în Teleorman?

Lucrul cel mai interesant care mi-a fost spus acolo: „Dragnea fură şi oul de sub cloşcă“.

Unde aţi auzit acest lucru?

În Alexandria. Mi-a spus un domn mai în vârstă. Oamenii sunt receptivi. Colegii noştri au făcut multă muncă de teren, au dat flyere. Lumea ne cunoştea. Sunt optimist pentru judeţul Teleorman. 

Dacă la Teleorman sunteţi optimist înseamnă că o să câştigaţi alegerile?

În limite rezonabile sunt optimist. Eu cred în sondajul făcut la nivel naţional, diferenţe mici între rural şi urban. Cred că USR este partidul pe care îl aşteptau românii. Alţi oameni, cu studii, oneşti. 

Cum puteţi lucra cu celelalte partide?

La Bucureşti am reuşit să impunem nişte proiecte. Pe altele nu am reuşit, fiind în minoritate în CMGB. De exemplu, avem un audit pe proiectul celor 19 spitale din subordinea Primăriei, pe care dacă l-am fi făcut, am fi găsit noi, nu un coleg ziarist: cazul Malaxa.  Important e că putem semnaliza de acolo lucrurile nocive şi îi facem pe cei de la PSD să facă un pas în spate.

Experienţa de la Bucureşti vă arată că puteţi lucra mai uşor cu PSD sau ALDE?

În Consiliu există o majoritate PSD, ALDE şi UNPR, chiar dacă UNPR a fuzionat cu PMP. Cei doi consilieri ai UNPR votează cu PSD, ceilalţi 4 PMP votează cu PNL şi noi. Toate proiectele trec cu 28 la 27 în favoarea PSD. Nu există dezbatere.Chiar şi la chestiunea cu spitalele am arătat că cifrele erau umflate, uneori chiar cu o mie.

Îl susţineţi pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier şi vreţi să formaţi Guvernul. Cum va funcţiona Guvernul şi din cine va fi format?

Sunt două scenarii mari. Scenariul unui Guvern în jurul PSD, apoi scenariul unui Guvern format în jurul lui Cioloş. Guvernul Cioloş a fost un guvern onest, a deschis calea debirocratizării şi a făcut şi alte lucruri bune, depolitizarea în învăţământ.A a vut şi slăbiciuni. Le-am criticat când a fost nevoie. Am zis că Dacian Cioloş are avantajul că nu are carnet de partid şi nu e captiv reţelei de partid.

Nu vom face alianţe cu PNL sau alianţe care susţin acest prim-ministru. Noi vom negocia cu premierul pe program, pe acele lucruri importante din programul nostru, cu termene de realizare. Vom avea un cuvânt de spus asupra miniştrilor pe care PNL sau alte partide îi propun. Nu să vedeţi sprijiniţi de noi persoane controversate după cum a zis şi dumnealui. Pe scurt, un guvern legitim. 

Pare artificial ce am spus: nu vom cere poziţii de miniştri. Explicaţia este că nu pretindem că persoanele cele mai competente din ROmânia sunt de la noi din partid. La nivel general, persoanele competente s-au ferit să intre în partid. 

Teoretic aţi putea vota şi un Guvern exclusiv PNL, dar să fiţi de acord cu oamenii nominalizaţi de ei?

Chiar ieri, la o dezbatere premierul a spus că ar dori ca anumiţi oameni care sunt actualmente miniştri, fără să nominalizeze.Cumva, va exista o proporţionalitate, un algoritm pe miniştri-secretari de stat, dar îl lăsăm pe Dacia Cioloş să decidă care sunt oamenii cei mai competenţi. . 

Aveţi miniştri favoriţi?

Domnul Mircea Dumitru mi se pare o persoană potrivită, Vlad Voiculescu, Dragoş Pâslaru. Sunt câţiva

Iar scenariul celălalt, cu PSD la guvernare? 

Cred că uităm repede ce a însemnat o guvernare PSD. Procurorul General, numit de VIctor Ponta, e urmărit penal, VIctor POnta are probleme etc. Cred că nu ne mai aducem aminte. Acum, confirmarea că nu vorbim în gol a venit cu propunerea aceasta de amnistie penală şi fiscală. PRU ştie toată lumea că e un satelit al PSD. Şerban Nicolae a zis că e o dezbatere utilă. 

A negat-o LIviu Dragnea? 

În regulă. Dar PSD are câţiva sateliţi. PRU, PER etc. Acum vin din Teleorman, dar am fost şi în Olt. Sunt zone din România în care totul este confiscat de politic. Nu poţi face o afacere. Am vorbit cu un om care voia să înveţe oamenii din sate să acceseze fonduri europeni. Oamenilor nu le erau eliberate actele de primărie. Am văzut multe case părăsite în Teleorman. Acesta e Teleormanul. 

Dragnea spunea că în ultimii ani s-au făcut multe pentru Teleorman, dar cei din Guvern nu au dat bani? 

Aşa, dar unde sunt investiţiile străine din Teleorman.

Ce o să faceţi dumneavoastră la guvernare? Un domeniu  important e reforma statului. Aţi susţine reorganizarea administrativ-teritorială?

Avantajul regionalizării e că acei poli de creştere - TImişoara, Bucureşti, Braşov - să reuşească să genereze dezvoltare în jurul lor. O poţi face scurtând distanţele. Să ai un plan de acţiune comun. La momentul acesta nu e un studiu care să spună care e optimul de delimitare. 

Avem discrepanţa între judeţe sărace şi bogate? 

Dacă vorbim de Teleorman vorbim de nişte localităţi care sunt la 70 de kilometri de Bucureşti. Le lipseşte o linie de acces. Nu merge împărţirea cu euroregiunea care cuprinde numeroase oraşe aflate la mare distanţă. Pe administraţia publică problemele sunt altele. Stoparea furtului public, în primul rând. Mai avem o chestiune care ţine de modul în care lucrează funcţionarii publici. Evident, avem nevoie de transparenţă şi eficientizarea proceselor. 

În afară de reformă statului  credeţi că trebuie schimbată Constituţia?

Da, unul dintre puncte e abrogarea imunităţii extinse. Adică abrogarea alineatului 2 de la acest articol. 

Regim parlamentar sau prezidenţia, definirea familiei?

Nu putem face acum bugete multianuale. E o prevedere care ne împiedică să facem aceste bugete. O discuţie pe Constituţie e binevenită, în special pe precizarea unor lucruri ambigue. Pe raport de putere preşedintete-Parlament e o discuţie amplă. Pe principiu, când puterea se împarte într-un stat tentat la corupţie nu e rău să se împartă puterea. 

Despre sistemul vot ce părere aveţi? 

Sunt câteva chestiuni esenţiale care ţin de egalul acces la reprezentare. Cred că e util să apară formaţiuni locale în comune, în oraşe, care să dea un suflu nou. Evident, vrem alegerea primarilor în două tururi. Să fie acceptate partidele locale, reducerea numărului de semnături şi reducerea pragului electoral. Suntem în situaţia de a nu putea vota decât în propriul judeţ. 

În viziunea USR care ar trebui să fie motoarele de creştere economică? 

Mesajul antreprenorilor este: „nu ne ajutaţi cu nimic, dar nu ne împiedicaţi!!. Trebuie să debirocratizăm zona aceasta, să nu mai stăm o lună pentru înfiinţarea unei firme. Trebuie să ne uităm la zonele unde e monopol politic. Suma totală pe achiziţii publice e 15 miliarde de euro. Oamenii trebuie să aibă încredere că te poţi înscrie la licitaţie şi poţi câştiga. Să avem curajul să ducem zone economice în zone de valoarea adăugată mai mari. 

Ce investiţii strategice are nevoie România?

Cred că investiţiile strategice ar trebui să fie în zonele de cercetare aplicată. Trebuie să avem o conectare a Vestului cu portul Constanţa. 

Cotă unică sau cotă progresivă?

Cred că subiectul acesta e mai puţin important. Trebuie mai întâi să astupăm gaura pe achiziţii publice. Nu trebuie să tratăm ideologic. Pentru anul următor cred că Fiscul nu e pregătit să treacă la o impozitare progresivă. 

Educaţia trebuie reformată profund?

În primul rând, vorbim de o subfinanţare. Noi vrem ca la sfârşitul celor patru ani să ajungem la legalitatea celor 6% din PIB. Avem o problemă cu oamenii care pleacă din sistemul de educaţie. Trebuie depolitizat sistemul de educaţie. Trebuie curăţată impostura din mediul universitar. 

Reformă în Sănătate? Ce ar trebui făcut?

Aici e o chestiune de finanţare. îN proiectul nostru e prevăzută trecere de la 4% la 6% din PIB în următorii patru ani. E o chestiune acută de management şi depolitizare. Trebuie să avem manageri profesioniţti în spitale. Vrem construirea de centre pre-spitaliceşti, mai mici, pentru acoperirea unei zone mai mari. Ştiu că ministrul Sănătăţii pregăteşte documentaţia pentru trei spitale regionale, dar trebuie schimbată piramida de nevoi. Pentru medici vrem să avem o creştere progresivă a bugestului Sănătăţii şi creşterea respectului. 

Ce ne garanţii ne daţi că Justiţia nu va mai fi controlată de politic?

Nu cred că nimeni dintre ceilalţi lideri are 300 de procese. Am văzut progrese în zona de corupţie şi integritate cu DNA şi ANI. Din păcate, cum spunea cineva, DNA e un fel de oncologie a sistemului de JUstiţie. Exact ca la Sănătate, ar trebui să ne preocupă de fazele intermediare sau primele faze. Ar trebui să prevenim. 

Avem şi probleme de practică judecătorească. Pe cazuri identice, judecătorii dau decizii distincte. Trebuie să avem toate hotărârile judecătoreşti pe un site. Mai avem şi o instituţie care nu funcţionează, Inspecţia Judiciară. 

E necesară o lege a răspunderii magistraţilor?

O discuţie complexă pe care nu aş vrea să o purtăm într-o cheie demagogică. Există, dacă magistratul greşeşte atunci o instituţie constată. E CEDO. Sau dacă greşeşte, mai e Inspecţia Judiciară. Apoi, am vrea să avem opinia specialiştilor. Ca opinie personală cred că judecătorii sunt suprasolicitaţi. Dacă îi pui presiunea suplimentară că poate plăti pentru decizia dată, vor da decizii cât mai confortabile pentru a plăti.

Cum vedeţi alegerea lui Trump? 

Sper să nu. Din observaţia pe care o am pe SUA văd că lucrurile se aşază şi acolo

Ce s-a întâmplat la GDS ieri? A fost interzisă Antena 3?

Am întârziat şi acolo câteva minute şi când am intrat erau reporterii de la Antena 3 şi RTV care spuneau că nu li s-a permis accesul. 

Dumneavoastră aţi fost peste tot la televiziuni?

Am fost aproape peste tot unde am fost chemat. În seara asta mă duc la Antena 3.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite