Oficial MAE, despre poziţia lui Corlăţean privind vizele pentru Canada: Oricine poate vorbi în nume personal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe Titus Corlăţean
Ministrul de Externe Titus Corlăţean

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe George Ciamba a evitat să precizeze care este poziţia României în privinţa acordului de liber-schimb dintre Uniunea Europeană şi Canada. În schimb, consideră că ministrul de Externe Titus Corlăţean “poate vorbi în nume personal”.

 „Cred că ar trebui în primul rând să ne referim la contextul în care a avut loc declaraţia. Nu cred că ministrul român de Externe a legat cele două subiecte- acordul de liber-schimb dintre Canada şi UE şi subiectul vizelor, ci cred că, prin anunţul care a fost făcut simultan, potrivit căruia Canada renunţă la vizele pentru Cehia, în paralel cu semnarea şi finalizarea acordului de comerţ liber UE-Canada, de fapt a apărut o legătură destul de clară”, a afirmat Ciamba, la Digi 24.

Oficialul MAE  susţine, însă, că ministrul Titus Corlăţean nu ar fi condiţionat semnarea acordului de liber-schimb, ci ar fi adresat o simplă cerere.

“În momentul în care lucrurile sunt anunţate împreună, este clar că există o relaţie între ele. Noi am avut demersuri dintotdeauna pe ridicarea vizelor, bazate pe promisiunile autorităţilor canadiene. Este clar că nu a fost vorba de o metodă care să aibă în vedere date statistice, ci o chestiune comunicată în cheie politică. Noi am condiţionat? Noi am cerut. Nu cred că este vorba de faptul că am creat noi un nou set de criterii, e vorba de principiile fundamentale ale Uniunii”, a mai spus Ciamba.

În schimb, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe consideră că România ar trebui „să se bucure că autorităţile canadiene au înţeles despre ce e vorba”.

“Eu cred că noi ar trebui să ne bucurăm de faptul că autorităţile canadiene au înţeles despre ce e vorba. Sunt gata să discute în plan bilateral. Vorbim, totuşi, de un spaţiu de valori, de un lucru care vi s-ar părea paradoxal: să circule bunurile liber, dar cetăţenii să aibă nevoie de vize”, a mai spus George Ciamba.

Întrebat dacă aceasta este poziţia oficială a României sau ministrul de Externe a vorbit în nume personal, Ciamba a răspuns că “oricine poate vorbi în nume personal”, inclusiv ministrul de Externe, în special dacă se simte nedreptăţit.

“Poziţia oficială a României este că dorim ridicarea vizelor pentru cetăţenii români. Oricine poate vorbi în nume personal. E o opinie care ar trebui împărtăşită de mai multă lume şi priveşte un sentiment de nedreptate. Cred că este o reacţie normală când vezi anumite lucruri care te deranjează vizavi de cetăţenii tăi”, a conchis secretarul de stat.

Materiale pe aceeaşi temă:

Presa canadiană, despre acordul de liber-schimb: Guvernul de la Ottawa nu se teme de ameninţările României

EU Observer: România ameninţă să blocheze acordul de liber-schimb dintre Canada şi UE

Titus Corlăţean: „Parlamentul nu va vota acordul Canadei cu UE dacă nu sunt eliminate vizele impuse românilor”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite