Noua lege a salarizării: Ce salarii nesimţite îşi dau parlamentarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii şi deputaţii vor câştiga un salariu de bază de 18.000 de lei, potrivit unui draft al noii legi a salarizării unitare obţinut de „Adevărul“, de aproape trei ori mai mult decât un medic primar.

Noua lege îi desfată pe toţi membri Parlamentului cu salarii uriaşe. Astfel, anumite salarii de bază din Parlament vor ajunge chiar să îl depăşească pe cel pe care îl încasează în prezent preşedintele ţării, de 21.000 de lei. Este vorba despre salariile preşedintelui Senatului şi cel al preşedintelui Camerei Deputaţilor, funcţii ocupate în prezent de Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, care vor primi fiecare câte 21.200 de lei, în timp ce pentru preşedintele Klaus Iohannis salariul va creşte la numai 21.540 de lei.

Vicepreşedinţii Senatului şi ai Camerei Deputaţilor vor avea salarii brute de 19.500 de lei, iar secretarii şi chestorii celor două camere vor avea câte 19.250 de lei.

Liderii grupurilor parlamentare ale Senatului şi Camerei Deputaţilor primesc şi ei câte 19.055 de lei, la fel ca preşedinţii comisiilor permanente, în timp ce vicepreşedinţii comisiilor sunt recompensaţi cu câte 18.500 de lei fiecare, iar secretarii cu câte 18.250 de lei.

Senatorii şi deputaţii sunt cei din urmă şi vor primi un salariu de bază de „numai“ 18.000 de lei. 

Toate acestea în timp ce un medic primar cu cea mai mare gradaţie va primi un salariu de bază de 6.410 lei, un medic rezident anul I va primi 3.211 lei, un profesor cu studii superioare de lungă durată grad didactic I va avea un salariu de bază de 4.349 lei, iar un învăţător sau o educatoare de grad didactic I va primi 3.030 lei. 

În acest moment, salariul de bază al unui parlamentar este de 5.564 lei net. În afară de aceşti bani, senatorii şi deputaţii mai primesc: 

  • 4.600 RON, suma forfetară pentru locuinţa in Bucuresti (doar pentru parlamentarii care nu au domiciliu in Bucureşti).
  • 1.400 RON, combustibil.
  • 476 RON, suma alocată pentru deplasări in circumscripţia electorala.
  • 616 RON, (diurna pe ianuarie. Se primeşte 160 RON pe zi de activitate in plen).
  • 11. 400 RON, suma forfetară pentru activitatea parlamentara (cabinet parlamentar, angajaţi, protocol, alte cheltuieli) Aceasta este suma bruta din care se scad si taxele angajatorului. Suma neta poate varia intre 8.500 si 9.500 RON.

Toate aceste sporuri vor fi „agăţate“ şi la noile salarii ale parlamentarilor. 

Proiect Lege Salarizara Unitara

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite