Nicuşor Dan: USB devine Uniunea Salvaţi România şi vom candida la alegerile parlamentare din toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicusor Dan FOTO Eduard Enea
Nicusor Dan FOTO Eduard Enea

Candidatul USB la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, care a ieşit pe locul doi, după exit-poll-uri, cu 29%, a anunţat că Uniunea Salvaţi Bucureştiul devine Uniunea Salvaţi România şi va candida la alegerile parlamentare din toamnă. Conform exit-poll-urilor, USB este pe locul al doilea la alegerile locale din Capitală, după PSD.

La închiderea urnelor, când rezultatele exit-poll-urilor arată USB pe locul al doilea la votul din Bucureşti, Nicuşor Dan a declarat: „Faptul că bucureştenii au aflat de USB şi ne-au votat în număr aşa de mare li se datorează. USB este formată din oameni care n-au mai făcut politică până acum, sunt oameni care sunt competenţi în meseria lor, care fac un sacrificiu faţă de cariera lor pentru a apăra binele public. Nu facem asta pentru funcţii publice, nu facem asta pentru bani, facem ceea ce facem pentru binele comun. pentru că actuala clasă politică ne-a dezamăgit de atât de multe ori încât realmente nu se mai putea”. 

USB va participa la alegerile parlamentare ca Uniunea Salvaţi România

Liderul USB a anunţat şi că formaţiunea sa va participa la alegerile parlamentare din toamnă sub numele de Uniunea Salvaţi România, menţionând că partidul este deschis cetăţenilor din toată ţara.

Nicuşor Dan a adăugat că: „Lipseşte o forţă politică care să reprezinte cetăţenii care s-au săturat de un întreg mod de a face politică, tocmai de aceea USB devine Uniunea Salvaţi România şi va lupta pentru locuri în Parlament, la alegerile parlamentare din toamna acestui an. Avem uşile deschise pentru toate grupurile de cetăţeni care au încercat să lupte cu sistemul, pentru partidele politice noi. Sperăm să putem aduce o forţă”.

De săptămâna viitoare USB va avea mandate de consilieri în cele şapte primării din Bucureşti. 

„Nu vom face alianţe cu marile partide”

Ulterior, în cursul nopţii de duminică, Nicuşor Dan a declarat că USB nu va face o alianţă cu partidele politice şi a blamat desfăşurarea alegerilor locale într-un singur tur de scrutin, considerând că ar fi avut principala şansă într-un al doilea tur.

„Partidele politice de acum, cu care vom împărţi locurile din Consiliu, nu sunt în situaţia în care să facem alianţe cu ele. (...) Acesta e răspunsul pe care miile de oameni cu care ne-am văzut în săptămânile astea de campanie ni l-au spus pentru partidele care au guvernat în mod profund corupt Bucureştiul până acum” a declarat liderul USB, precizând totodată că formaţiunea sa va susţine  „proiectele benefice” pentru Capitală.

„Dacă, aşa cum este democratic, am fi avut două tururi în loc de un tur de scrutin, am fi avut prima şansă să câştigăm Primăria Bucureştiului. Cine e de vină pentru asta? Blatul PSD-PNL. (...) Chestiunea fundamentală este alegeri în două tururi. O să vedem rezultatele pentru România, o să vedem rezultate care nu o să ne placă şi este, în mod evident, o chestiune nedemocratică, ca un om să câştige o primărie cu 25%. De obicei oamenii se mobilizează foarte mult între turul întâi şi turul doi. (...) În rest, noua lege a finanţării partidelor şi campaniilor a adus şi lucruri bune, dar din păcate şi o birocraţie excesivă” a adăugat Nicuşor Dan, conform DIGI 24.

USB ar putea contesta alegerile la Curtea Constituţională

Întrebat dacă va contesta validitatea alegerilor într-un singur tur de scrutin la Curtea Constituţională, Nicuşor Dan a răspuns că USB va decide acest lucru într-o şedinţă programată luni dimineaţă, precizând că nu i se pare normal ca un candidat care obţine sub 25% din voturile electoratului (pragul necesar pentru validarea rezultatului unui referendum) să câştige funcţia de primar.

Dan a mai precizat că USB aşteaptă şi judecarea contestaţiilor depuse la adresa unora dintre candidaţi privind modul în care au strâns semnăturile necesare pentru depunerea candidaturii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite