Mircea Maliţa a lansat volumul „Cold War Diplomacy“. Hurezeanu: „Vorbim de preistoria secolului XX“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Academicianul şi diplomatul de carieră Mircea Maliţa a lansat marţi, la Biblioteca Centrală Universitară„Carol I“, volumul „Cold War Diplomacy. A Romanian Diplomat’s Memoirs“, o relatare inedită din perioada Războiului Rece, în care experienţa personală a autorului se împleteşte cu firul unor evenimente care au făcut istorie.

Evenimentul, care s-a desfăşurat într-una dintre sălile Bibliotecii Centrale Universitare din Capitală, i-a avut drept invitaţi pe ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, alături de realizatorul Digi 24 Emil Hurezeanu şi de autorul volumului, Mircea Maliţa.

„Fabula e despre dumneavoastră“

Autorul volumului „Cold War Diplomacy“, Mircea Maliţa, le-a mulţumit colaboratorilor şi prietenilor pentru prezenţa la eveniment şi le-a transmis mulţumiri pentru contribuţia lor. În acelaşi timp, Maliţa s-a arătat modest şi a expus cartea drept o simplă mărturie a ceea ce a trăit.

„Văd atâtea feţe prietenoase de foşti colaboratori, care sunt coautori la multe din cele scrise de mine în carte şi îmi vine să le spun: despre dunmeavoastră vorbeşte fabula. Este foarte greu să găseşti un merit pentru faptul de a fi fost prezent şi impresionat de anumite lucruri pe care le-ai văzut“, a mai spus acesta, cu modestie.

“Un moralist al interesului naţional”

La eveniment au vorbit, de asemenea, realizatorul TV Emil Hurezeanu, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, dar şi Dan Dungaciu sau ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

„Mircea Maliţa are o carieră la cel mai înalt nivel al diplomaţiei. Dincolo de cărţile sale, de eseuri, de manualul de diplomaţie, de expertiza sa în domeniul matematic, Mircea Maliţa a fost mereu prezent la facerea lumilor. E primul reprezentant în Delegaţia ONU, în deceniul şase. Vorbim de preistoria secolului XX“, au fost cuvintele de început ale realizatorului TV Emil Hurezeanu.

În opinia sa, volumul lui Maliţa este o lecţie despre supravieţuire, o lecţie pe care ţara noastră a învăţat-o, în perioada evocată în carte, graţie evenimentelor care i-au scris istoria.

„Avem în domnul Maliţa un moralist al interesului naţional. România este o ţară ai cărei experţi nu scriu despre ea în felul în care au cunoscut-o. Lecţia operei sale este aceasta: o ţară mică, cu resurse medii, cu o istorie frământată este obligată să recurgă la strategiile supravieţuirii. “, a mai spus Hurezeanu.

La rândul lui, Dan Dungaciu a susţinut că volumul nu este atât o colecţie de memorii, cât „o teorie sistematică a ce a însemnat Războiul Rece“.

„Ideea finală a acestei cărţi este că, de fapt, ceea ce credem noi despre Războiul Rece nu e adevărat“, a mai spus Dungaciu.

Diplomat de carieră, Maliţa a fost martorul mai multor evenimente majore din perioada Războiului Rece. În carte, el vorbeşte despre rolul României într-o epocă dominată de conflict, dar şi despre modul în care liderii politici ai ţării au încercat să croiască un destin naţional, independent, pentru un stat care adesea a fost supus ameninţărilor expansioniste dinspre Est, dar şi provocărilor interne, în vremea regimului Ceauşescu.

Volumul conţine, de asemenea, o serie de dialoguri spumoase pe care Mircea Maliţa le-a purtat, de pildă,  cu Averell Harriman, un cunoscut diplomat american, dar şi cu fostul secretar general ONU U-Thant.


Citeşte şi:

Dan Dungaciu, despre cartea „7 teme fundamentale pentru România 2014“: „Este o enciclopedie foarte utilă“

Lansarea volumului „7 teme fundamentale pentru România 2014“ a avut loc joi după-amiază, la standul Editurii Rao de la Salonul Internaţional de Carte Bookfest (28 mai – 1 iunie). La eveniment au participat profesorul Dan Dungaciu, academicianul Nicolae Anastasiu şi directorul Editurii Rao, Ovidiu Enculescu.

„7 teme fundamentale pentru România 2014“, lansată la Bookfest, de George Cristian Maior

Astăzi, de la 16.00, va avea loc la Bookfest lansarea volumului „7 teme fundamentale pentru România 2014“, în prezenţa coordonatorilor Dan Dungaciu, Vasile Iuga, Marius Stoian şi a lui George Cristian Maior, la standul Editurii RAO. Adevărul.ro vă prezintă, în exclusicvitate, Cuvântul înainte a lui George Cristian Maior.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite