Mihalache, despre mandatul Iohannis: Era nevoie de o curăţenie a sistemului politic românesc ajuns la un grad de corupţie sufocant pentru societate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, a explicat, duminică seară, în cadrul unui interviu la Antena 3, faptul că şeful statului şi-a ţinut promisiunile şi a fost un preşedinte mediator, în acelaşi timp susţinând continuarea luptei împotriva corupţiei.

Mihalache a explicat că, la un an de la instalarea în funcţie, preşedintele şi-a onorat principala promisiune şi a demonstrat că se poate face politică şi altfel, fără scandaluri şi tensiuni.

„Preşedintele şi-a onorat promisiunea, de a face politica altfel, fără tensiuni, fără scandal, prin dialog cu actorii politici, cu instituţiie. Din acest punct de vedere, cred că vedem o schimbare de climat în viaţa publică din România şi un început de normalizare. Sigur că uneori, pentru dvs, presa, sunt elemente lipsite de spectacol, dar cred că pentru normalitatea şi normalizarea societăţii româneşti, a fost un prim pas spre o despărţire de ceea ce a însemnat zece ani de circ şi scandal, respectiv mandatul lui Traian Băsescu. Despărţirea nu este uşoară, încă mai sunt urme, dar, din acest punct de vedere, eu cred că preşedintele a făcut paşii importanţi", a declarat şeful Cancelariei Prezidenţiale. 

Mihalache a explicat, de asemenea, că preşedintele are de gând să fie un sprijin în continuare în lupta anti-corupţie, care, în opinia sa, are şi un rol constructiv pentru anul electoral 2016. 

„Preşedintele a fost şi continuă să fie un sprijin pentru lupta anti-corupţie. Dacă mă întrebaţi pe mine, eu cred că, până la urmă, era nevoie de asta. Era nevoie de o curăţenie a sistemului politic românesc, care a ajuns la un anumit grad de corupţie, care devine sufocant pentru societate. Lejeritatea cu care se discută despre sume la nive foarte înalt, poveşti cu tablouri ascunse pe nu ştiu unde, prin pereţi, mărturisesc că încep şi eu să mă sperii şi înţeleg că era nevoie de acest lucru. Dimensiunea acestui fenomen a devenit intolerabilă. Şi vedem o caracatiţă care are sau a avut o întindere transpartinică. Pentru că nu mai poţi să îi localizezi într-o anumită zonă. Inclusiv oameni foarte tineri, care promiteau să nu aibă metehnele celor bătrâni. Normalitate va fi atunci când toţi aceşti oameni care aspiră la demnităţi publice înţeleg că această demnitate nu este pentru a umple contul şi buzunarele. Eu cred că este foarte bine şi mai există şi un efect inhibitoriu, terapeutic, să îi zic aşa. Oamenii au început să conştientizeze că pot fi subiecte ale acţiunilor judiciare, că nu există intangibili şi în perspectiva anului electoral 2016, va determina şi alte comportamente. Sigur, există şi comportamente nedorite, dar o să trecem până la urmă şi peste asta. Se vor schimba practici, mentalităţi, oameni. Miza acestui moment de respiro pe care l-au luat partidele politice este, cred eu, să îşi pregătească anul electoral 2016, în termeni de oameni, programe, comportamente. Guvernele trebuie să fie politice, dar guvernele de tehnocraţi reprezintă o supapă care să permită inclusiv partidelor să se reînnoiască“, a completat Mihalache.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite