Mihai Voicu a demisionat de la şefia Comisiei de Cod Electoral. Votul prin corespondenţă, tot mai departe de a fi adoptat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PNL Mihai Voicu şi-a dat demisia din funcţia de preşeidnte al Comisiei de Cod Electoral după ce PSD şi PNL nu au ajuns la un numitor comun privind legea votului prin corespondenţă.

UPDATE Comisia de Cod Electoral: şi-a suspendat, marţi, şedinţa, după ce liberalul Mihai Voicu şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al comisiei.  „Nu avem şedinţă, având în vedere situaţia creată de demisia preşedintelui Mihai Voicu. Propun suspendarea şedinţei până când liderii grupurilor parlamenare se vor întâlni şi vor decide în privinţa conducerii acestei comisii“, a spus Podaşcă, vicepreşedintele comisiei.

Noi am aflat cu surprindere şi dezamăgire decizia PNL şi a domnului Mihai Voicu de a renunţa la preşedinţia comisiei. Această demisie a fost aflată din presă, în primul rând şi în cadrul comisiei domnul fost preşedinte Voicu nu a anunţat această demisie de la microfon, bănuiesc că a depus toate actele necesare, aşa că vom merge înainte.  Pasul următor este acela ca liderii grupurilor parlamentare să se întâlnească şi să decidă cine anume va prelua această comisie. Noi o să continuăm demersurile legislative privind votul prin corespondenţă. Am spus foarte clar care este poziţia PSD, preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a şi prezentat principiile care stau la baza acestei legi, mai departe AEP este cea care ar trebui să ne prezinte un proiect de lege pe care să lucrăm în cadrul comisiei“, a mai spus Podaşcă.

"Printr-o hotărâre a Parlamentului, Mihai Voicu a fost desemnat preşedinte al Comisiei de cod. Vă anunţăm că astăzi PNL şi Mihai Voicu au decis ca această funcţie să fie părăsită de Mihai Voicu. Demisia din funcţia de preşedinte al Comisiei de cod electoral trebuie înţeleasă ca o formă clară de prostest faţă de tergiversarea proiectului votului prin corespondenţă. De astăzi întrega responsabilitate de neadoptarea a votului prin corespondenţă revine PSD. PSD trebuie să dea un răspus tranşant", a spus copreşedintele PNL , Alina Gorghiu.

Mihai Voicu a spus că PNL nu mai are ceva de demonstrat în legătură cu votul prin corespondenţă, având un proiect depus. "Acest film prost trebuie să înceteze, PSD trebuie să demonstreze că doreşte legea votului prin corespondenţă", a afirmat Voicu.

Membrii Comisiei de Cod Electoral s-au reunit, săptămâna trecută, pentru prima dată după vacanţa parlamentară  pentru a relua dezbaterile pe tema proiectului privind introducerea votului prin corespondenţă. Parlamentarii s-au cramponat însă în principii.

Este necesar ca în două, maximum trei săptămâni, raportul să fie finalizat. Este un termen necesar. NL a depus un proiect de lege. Nu ne cramponăm de paternitatea proiecutlui de lege. Nu există garanţii legale prin care o instituţie a statului stă în spatele unui cetăţean pentru a vota singur. Nimeni nu-i păzeşte pe oameni să voteze singuri", a susţinut Mihai Voicu, preşedintele Comisiei pentru elaborarea legislaţiei electorale.

Reprezentantul AEP, Florin Creţu, a adresat şase întrebări membrilor Comisiei: 

La ce tipuri de procese electorale se poate vota prin corespondenţă?

Ce categorii de alegători pot vota în funcţie de procesul de electoral?

Când are loc înregistrarea celor care doresc să voteze prin corespondenţă?

Care este data limită pentru recepţionarea votului?

Au dreptul alegătorii care s-au înregistrat pentru vot prin corespondenţă să voteze la  secţie de votare?

Au dreptul alegătorii care şi-au experdiat votul să opteze să voteze la o secţie de votare?

Deputatul Mihai Voicu a prezentat poziţia PNL, răspunzând întrebărilor lansate de AEP.

"Opinia noastră este ca la toate alegerile să se voteze prin corepondenţă. Suntem de acord să începem cu alegeri parlamenare, europarlamentare, prezidenţiale, urmând ca anul viitor să aducem votul prin corepsondenţă şi la locale. Înregistrarea celor care doresc să voteze prin corepondenţă trebuie făcută înainte de fiecare ciclu electoral. Votul prin corepondenţă este un vot anticipat şi depune înainte de alegeri. Alegătorii se pot răzgândi, dar înainte de expedierea plicului", a spus Mihai Voicu.

Deputatul PSD Florin Iordache a vorbit despre caracterul secret al votului prin corespondenţă. "Credem că în trei săptămîni putem avea o formă. Avem şi noi o serie de completări la această lege. Aş vrea să avem un răspuns foarte clar până săptămâna viitoare privind securizarea votului", a spus Iordache.

"Am reuşit să conturăm câteva principii. Votul secret reprzintă dreptul fundamental al cetăţenilor. Accesibilitate - trebuie uşor de aplicat pentru toţi cetăţenii. Echitate presupune tratament egal pentru toţi participanţii la vot. Responsabilitatea personalului admnistrativ. Sustenabilitate", a spus Gabriela Podaşcă, deputat PSD, vicepreşeidntele Comisiei.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite