Meleşcanu: Mesajele lui Timmermans au fost extrem de încurajatoare. Ne-a bătut pe umăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Meleşcanu / FOTO gov.ro
Teodor Meleşcanu / FOTO gov.ro

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, vineri, la Digi 24, întrebat cum comentează avertismentul vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, că el vede „partea plină a paharului“, spunând că mesajele oficialului european au fost "extrem de încurajatoare" privind ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi aderarea la Schengen.

„Dumneavoastră vedeţi jumătatea goală a paharului şi eu văd jumătatea plină pentru că mesajele lui Timmermans au fost extrem de încurajatoare în legătură cu ridicarea MCV ]n cursul acestui an şi, în acelaşi timp, a făcut o declaraţie extrem de tranşantă în ceea ce priveşte aderarea la Schengen, unde România are tot dreptul şi trebuie să devină membru cât mai rapid. Această discuţie face parte din dialogul continuu care a existat şi există între autorităţile române şi Comisia Europeană, un dialog care ne ajută şi pe noi şi, în acelaşi timp, ajută şi mai buna înţelegere a proceselor care se întâmplă în România“, a spus ministrul de Externe.

„N-aţi înţeles că Frans Timmermans a venit în România să ne bată pe umăr şi să ne spună cât de mulţumit este...“, a insitat moderatorul.

„Ba da. A spus: aţi făcut progrese foarte importante. Ne-a bătut pe umăr. Continuaţi! Ăsta este mesajul care l-am perceput eu de la domnul Timmermans“, a replicat şeful diplomaţiei române.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti, că în ultimii 20 de ani România a obţinut atât de multe lucruri în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, iar de la aderarea României în Uniunea Europeană, în ultimii 11 ani, s-au obţinut, de asemenea multe lucruri. Este ca şi cum aţi fi alergat un maraton şi acum sunteţi pe ultima sută de metri. Alergaţi către linia de finish, nu în sens înapoi, nu vă opriţi, nu staţi pe loc şi, pentru numele lui Dumnezeu, nu începeţi să alergaţi înapoi“, a fost mesajul liderului european.

El a spus că este mereu foarte bine informat şi ştie exact ce se întâmplă în România, iar problemele pot fi rezolvate doar dacă toate instituţiile sunt implicate, inclusiv sistemul judiciar.

„Am convenit cu preşedinţii Camerelor, cu premierul, că vom intensifica contactele, voi fi la dispoziţia lor zi de zi, dacă e nevoie. E foarte important să fim în legătura şi cu Parlamentul. Se pare că sunt nişte oameni care au spus că Comisia Europeană nu a înţeles foarte bine. Ei bine, de acum nimeni nu va mai avea o astfel de scuză, pentru că vom lucra în mod direct“, a declarat Timmermans.

În legătură cu afirmaţiile preşedinţilor Camerelor Parlamentului, care au susţinut că la Bruxelles ajung informaţii eronate sau chiar mincinoase, Frans Timmermans a spus: „Este motivul pentru care suntem acum în contact direct. Le-am spus preşedinţilor Camerelor că, data viitoare când cred că nu înţeleg, să mă sune direct, nu să meargă în presă“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite