Mai are şanse Florin Cîţu să câştige şefia PNL? Susţinătorii săi ar trebui să-şi caute alt candidat!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
florin citu permeier

Soarta politică a lui Florin Cîţu s-a schimbat  în două zile cât la alţii în 20 de ani. Odată cu apariţia dosarului integral al faptelor din America, Florin Cîţu nu mai are şanse la şefia PNL. Poziţia sa etică şi morală este acum aproape nulă. Cîţu a ascuns fapta când a avut acces la înalte funcţii în stat. A minţit când a  spus că nu este condamnare penală ci infracţiune.

N-a avut  inteligenţa minimală de a o mărturisi singur, cum au facut alti politicieni, înainte de a deveni publică. Toate acestea şi multe altele conduc la concluzia că Florin Citu a devenit nefrecventabil în poziţia de candidat la şefia PNL.

Ar mai putea colabora  presedintele Iohannis cu un „penal in functii publice”? S-ar face de tot râsul, dupa ce a vituperat impotriva PSD tocmai pentru penalii lor.

Ce a constatat justitia americana

Că Florin Cîţu era beat pulbere, cu alcoolemie de 1,6 la mie (echivalentul lui 0,16 la sută pe  scara americană). Citat din dosarul de justiţie american: „Maşina Ford Probe roşie mergea de pe-o parte pe alta a drumului, inculpatul Cîţu mirosea a băuturi alcoolice, a recunoscut că a băut, avea ochii injectaţi şi umezi”. Doar prin miracol n-a omorât un om. Atâta inconştienţă la un om de 28 de ani nu a fost o întâmplare. Cine ştie câte alte „inconştienţe”, neştiute încă, mai are pe conştiinţă Florin Cîţu.

Cîţu a minţit prin omisiune şi a semnat declaraţii false, atunci când a ocupat funcţia de ministru şi premier, a obţinut certificatul ORNISS,  fără să declare că a suferit o condamnare penală. Legea nu spune că e vorba de o condamnare „locală”, în România. O condamnare penală, în general.

Ce urmează în lupta pentru şefia PNL

Nu ştiu dacă Cîţu avea un avans prea mare în faţa lui Orban. Delegaţii la congresul PNL fac parte din clientela politică a PNL, adică a lui Orban, şi au încredere în el că îşi respectă cuvântul dat. Adică le dă ce îşi doresc. Cîţu nu se bucură de aceeaşi încredere, pentru că nu a avut timp să-şi „respecte cuvântul dat”. Aşa că şi fără întâmplarea cu infracţiunea din America,  şansele lui Cîţu erau aproximativ egale cu ale lui Orban.

Fapta penală pe care a ascuns-o îi diminuează drastic şansele de a câştiga  şefia PNL. Ar însemna ca un întreg partid „să stea la masă cu  penalul”.  Nu cred că vor accepta aşa ceva, pentru că n-ar mai fi vreo deosebire între PNL şi PSD.

Nici ca premier Cîţu nu se simte comod. Cine ii mai ascultă ordinele şi indicaţiile, cand poate veni cu replica: tu vorbesti, care te-ai urcat beat mangă la volan? Imprejurarea că urmeaza o competiţie cu Cîţu candidat va ţine subiectul în priză mult timp. Nu va fi uitat, ca altele asemanatoare. Iar şansele sale de a rămâne premier după congresul în care ar pierde şefia PNL sunt nule.

Ce ar trebui să facă susţinătorii actuali ai lui Cîţu

Să se orienteze rapid spre un alt candidat. Termenul de depunere a candidaturilor este 25 august, timp suficient pentru o nouă candidatură. Lista scurtă a posibililor candidaţi ar fi: Ilie Bolojan, Emil Boc, Siegfried Mureşan, Nicolae Ciucă. Pe Dan Motreanu nu-l cunoaşte electoratul, a stat mai mult ascuns. La fel Robert Sighiartău.

Susţinătorii lui Cîţu ar trebui să organizeze rapid întâlniri departe de ochii presei, apoi cu posibilii candidaţi, pentru a rezolva problema această spinoasă.

PNL are nevoie de un reset, de un om nou la conducerea sa, cu un background impresionant, care să ducă PNL la victorie în alegerile din 2024.

Cu Orban la conducerea PNL şi a guvernului, PSD va câştiga alegerile fără să mişte un deget, aşa cum a crescut acum în sondajele de opinie. Pe greşelile lui Orban, ale lui Cîţu şi ale conducerii PNL.

Mai important, USR PLUS n-ar mai avea motive să părăsească alianţa de guvernare, şi totul ar decurge normal încă 3 ani, inclusiv cu înfăptuirea reformelor trâmbiţate în campania electorală.

Vor avea susţinătorii lui Cîţu determinarea şi inteligenţa necesare pentru  a schimba din mers candidatul? Vom vedea!

Şi un sfat pentru dl Cîţu. Demisionaţi acum, inainte ca soarta dv. politică sa se facă praf şi pulbere!

   LE. Conferinţa de presă a premierului Florin Cîţu

1. Premierul susţine in continuare ca fapta din America este delict, adica contravenţie, nu fapta penala.

2. Il va propune la Finante pe Dan Vâlceanu, deşi actuala conducerea a PNL n-a stabilit nimic in privinta viitorului ministru de la Finanţe. O noua sfidare adusa conducerii PNL, dupa remanierea lui Nazare.

3. Rectificarea bugetara nu ţine cont de obiecţiile partenerilor de guvernare. Nici in privinta PNDL nu cedeaza.

4. Premierul Cîţu a declarat ca nu se gandeste niciun moment la demisie.

Lipsa de consistenţă in atitudinea politică a premierului: nu realizeaza că nu poate guverna împotriva tuturor: a PNL, a colegilor de coalitie, impotriva presedintelui Iohannis care nu este deloc fericit cu turnura pe care au luat-o evenimentele in privinţa lui Cîţu. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite