MAE, reacţie nuanţată despre mutarea Ambasadei la Ierusalim. Nu pomeneşte nimic de Memorandum, ci doar despre „un proces de analiză şi evaluare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Externe precizează că a fost lansat un proces de analiză şi evaluare privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, care va include şi consultarea tuturor instituţiilor şi actorilor relevanţi, conform Constituţiei şi legilor în vigoare. Precizarea MAE vine în urma afirmaţiilort făcute de Liviu Dragnea, potrivit cărora Guvernul a adoptata deja un memorandum pentru mutarea Ambasadei la Tel Aviv.

”Ministerul Afacerilor Externe precizează că a fost lansat un proces de analiză şi evaluare privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Reiterăm că prin acest demers se are în vedere un proces cuprinzător de analiză interinstituţională, cu includerea şi consultarea tuturor instituţiilor şi actorilor relevanţi, conform Constituţiei şi legilor în vigoare”, se arată în comunicatul MAE.

Ministerul menţionează că, prin iniţierea acestui demers, se urmăreşte ”identificarea celui mai potrivit mod de poziţionare/acţiune a României, ţinând cont de ultimele evoluţii în acest dosar, precum şi de un proces de consultare şi coordonare, consistent şi aplicat, cu partenerii şi aliaţii strategici ai României”.

Conform sursei citate, ”obiectivele acestui proces complex sunt subsumate susţinerii intereselor României”.

MAE aminteşte că, în mod tradiţional, România a avut o poziţie echilibrată în gestionarea dosarului israeliano-palestinian, fapt confirmat inclusiv de recunoaşterea, în plan bilateral, de mai bine de trei decenii a statului palestinian şi că poziţia echilibrată este susţinută inclusiv de preocuparea constantă a ţării noastre în ceea ce priveşte comunitatea originară din România aflată atât în Statul Israel, cât şi în Palestina.

Potrivit informaţiilor publicate oficial de Guvern, în şedinţa de miercuri au fost adoptate cinci memorandumuri, însă niciunul nu are legătură cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Ba, mai mult, întrebat de jurnalişti dacă a fost adoptat documentul care viza Ambasada României din Israel, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a răspuns: „Eu nu am văzut un memorandum de acest gen“. Dragnea l-a dat, însă, de gol.

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că liderul PSD Liviu Dragnea nu l-a consultat înainte de a anunţa relocarea Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Potrivit Constituţiei, şeful statului este titularul politicii externe. Surse politice au declarat pentru Adevărul că premierul Viorica Dăncilă va pleca săptămâna viitoare în Israel pentru a demara efectiv mutarea Ambasadei la Ierusalim.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite