MAE consideră inadecvate declaraţiile lui Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Externe consideră declaraţiile preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, inadecvate şi că nu corespund realităţilor politice şi relaţiilor speciale dintre România şi Republica Moldova, potrivit Agerpres.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a luat notă de declaraţiile preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, lansate cu prilejul vizitei la Moscova, pe care le consideră inadecvate şi care nu corespund realităţilor politice şi relaţiilor speciale dintre România şi Republica Moldova, arată un răspuns al MAE, la solicitarea Agerpres

„Continuarea procesului de modernizare şi reformă, precum şi împlinirea aspiraţiilor tuturor cetăţenilor Republicii Moldova necesită acţiuni şi atitudini responsabile", mai apreciază MAE, potrivit aceleiaşi surse.

„Consolidarea durabilă a relaţiilor cu Republica Moldova şi susţinerea fermă a efortului de apropiere de UE în conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană constituie pe mai departe o prioritate de prim rang a politicii externe a României", conchide diplomaţia de la Bucureşti.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a arătat presei harta Moldovei istorice pe care i-a dăruit-o omologul său rus Vladimir Putin, spunând că jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc.

Harta a fost întocmită în secolul al-XVIII-lea de către cartograful italian Bartolomeo Borghi după războiul ruso-turc din 1806-1812.

Dodon şi-a exprimat regretul că, în 1812, Imperiul Rus nu a anexat întregul teritoriu al Moldovei, ci s-a oprit pe Prut. „Dacă Imperiul rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldovă întregită”, a spus el.

„Pe mine mulţi jurnalişti români mă întreabă: de ce noi spunem că România este rea? Rusia nu e rea? Eu le spun că Rusia la fel a procedat rău. În anul 1812, s-au grăbit să semneze pacea de la Bucureşti şi au pus frontiera pe Prut. Puteau pune frontiera Moldovei istorice, atunci ţara noastră era să fie integră”, a declarat Dodon, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Reacţia lui Iohannis după declaraţiile lui Dodon

„În Republica Moldova, am asistat la primele alegeri prezidenţiale directe după mult timp. Reiterez aşteptarea României ca noul preşedinte să acţioneze conform atribuţiilor sale constituţionale. O spun inclusiv în lumina declaraţiilor sale cele mai recente. Indiferent de acestea, România va continua să sprijine drumul european al Republicii Moldova", a afirmat preşedintele, cu ocazia întâlnirii anuale cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.

Corlăţean, despre harta Moldovei istorice: Un gest provocator

Fostul ministru de Externe Titus Corlăţean a declarat miercuri, pentru News.ro, referitor la harta Moldovei istorice pe care Vladimir Putin i-a dăruit-o lui Igor Dodon, că este “un gest provocator”, iar România ar putea proceda “foarte inteligent” susţinând că poate exista o reunificare a Moldovei mari, dar în interiorul graniţelor ţării noastre.

“Este în mod clar un gest provocator şi nu ar trebui să ne surprindă acest lucru şi nu ar trebui să ne ia nepregătiţi. Cel puţin pentru Dodon este o acţiune consecventă în poziţiile pe care le-a exprimat, ofensatoare la adresa identităţii naţionale româneşti din Basarabia mistificând istoria şi preluând vechile teze bolşevice staliniste. Deci nu este o surpriză şi nici nu ar trebui să ne surprindă faptul că i s-a ridicat mingea la fileu chiar de la nivelul preşedintelui Federaţiei Ruse”, a afirmat senatorul PSD.

Social-democratul a ţinut să precizeze că România nu trebuie să se abată “nici măcar un centimetru” de la politica de susţinere a traseului european al Republicii Moldova.

Citeşte şi:

Harta primită de Igor Dodon de la Putin, un avertisment sever pentru România

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite