Dragnea a început reformarea PSD cu o nouă palmă dată lui Ponta: Voi propune respingerea ordonanţei salariilor pentru demnitari în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PSD Liviu Dragnea FOTO Mediafax
Preşedintele PSD Liviu Dragnea FOTO Mediafax

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a prezentat astăzi o schiţă a planului său de reformare a partidului. Dragnea le-a recomandat miniştrilor să vorbească la televizor pe teme ce ţin strict de guvernare, „nu de divorţuri“ şi l-a taxat din nou pe premierul Victor Ponta, anunţând că va propune Parlamentului să respingă ordonanţa privind salariile demnitarilor.

Principalele declaraţii ale liderului PSD:

Desre reforma PSD:

Vom gândi un nou proiect pentru societate, vom moderniza ideea de stânga. Pentru asta vom aduce intelectuali de stânga. PSD va contribui la realizarea unui climat politic diferit. Un dialog între partide, între Preşedinţie, Guvern şi Parlament. Vom acorda o atenţie stimulării tinerilor pentru a se implica în viaţa de partid. Trebuie să pregătim o nouă generaţie de lideri tineri. Vom dezvolta dezbateri cu tineri şi pentru tineri. 

Este timpul să depăşim nivelul de likeuri pe Facebook. Vom dezvolta o platformă online pentru ca tinerii să spună cum văd ei că trebuie să fie componenta de tineri şi cum văd rezolvarea problemelor acestei ţări. Vom reactiva cluburile social-democrate. Până pe 15 octombire, fiecare organizaţie îşi va prezenta candidaturile. Propunerile vor fi realizate de o echipă. Candidaţii vor intra într-un training pentru a se pregăti pentru funcţia vizată. Vom realiza o fişă pentru fiecare localitate care să cuprindă care sunt nevoile de dezvoltare a localităţii şi harta electorală.

Vom relua sistemul de videoconferinţe cu organizaţiile de ţară. Putem afla toate problemele cu care se confruntă membrii noştri şi ei află despre intenţiile noastre de la centru. Se vor transmite mesaje zilnic pentru a fi informaţi de acţiunile Guvernului şi acţiunile partidului. Comunicare publică. Vor fi conferinţe de presă organizate. Intenţionăm să compatibilizăm agenda cetăţeanului cu cea guvernamentală. O să rugăm miniştrii să comunice ce fac pentru cetăţeni în domeniul în care activează. Un ministru care comentează alte teme nu ajută Guvernul, nici pe prim-ministrul. Va fi înfiinţat un departament de resurse umane care va cuprinde o fişă a fiecărui partid.  

Departamentele PSD vor deveni funcţionale. Vor fi laboratoarele partidelor care va valida politicile publice. Parlamentarii PSD vor trebui ajutaţi. Se va pune accent pe o consultare contrinuă cu societatea civilă. Miniştrii vor comunica mai bine cu grupurile noastre din Parlament pentru ca parlamentarii să fie informaţi mai bine. 

PSD va asigura sprijin Guvenrului şi Preşedinţiei pentru direcţiile politicii româneşti. PSD va sprijini fără echivoc relaţiile pe care România le are cu partenerii strategici. Vom realiza o serie de documente de istorie a partidului pentru a marca 25 de ani de la înfiinţarea PSD. 

Despre comunicarea miniştrilor

Am vorbit cu premierul Victor Ponta de când eram în Guvern. Premierul simte nevoia ca temele guvernamentale să fie prezentat nu nu mai de domnia sa, ci de toţi miniştrii. Solicitarea noastră de la partid este ca un ministru să comunice ce face el din acel post pentru români, nu să mergi la televizor  şi să comunici divorţuri. 

Despre şedinţa CSAT

Şedinţele CSAT se convoacă pentru securitatea naţională. Dacă a părut o chestiune urgentă, este firesc să convoace şedinţa CSAT. 

Despre salariile pentru demnitari

Constat că nu mai susţine nimeni din cei care au promovat. Dacă tot o plimbă de la unul la altul, vom rezolva în Parlament şi voi propune respingerea sa. De câte am luat o decizie am argumentat-o. Nu-mi place situaţia aceasta. Dcaă nimeni nu o mai susţine, nu-i mai chinuim. Este declaraţia mea, dar nu rămâne în vânt. 

Despre caracterizarea făcută de Băsescu:

Eu sunt un băiat de la ţară, educat de părinţii mei. Unul din programele mele de suflet este modernizarea satului românesc. Sunt milioane de români care trăiesc acolo. Traian Băsescu este un om în vârstă, nefericit. Şi din motive sentimentale, si din alte motive. Poate la PMP sunt învăţaţi să se dea cu capul de pereţi. Partidul este cel care susţine acest Guvern şi care decontează orice face un Guvern. Partidul merge în alegeri. La BPN nu au fost chemaţi miniştrii, ei participă oricum.

Despre separarea funcţiei guvernamentale de cea politică

Niciodată multă putere strânsă într-o singură mână nu este de bun augur. O să vedem! Este un subiect de dezbatere. Nu voi renunţa la susţinerea proiectului de descentralizare. Este mult prea multă putere, bani în instituţiile de la centru. Sper ca preşeidntele Klaus Iohannis să rămână acelaşi partener pe acest proiect. Nu cred că este un om care îşi schimbă opiniile.

Despre afrimaţia lui Victor Ponta că şi lui Dragnea i se va cere demisia:

Eu am ascultat cu atenţie intervenţia lui. S-a referit la alţii din afara partidului. Ceea ce a zis Victor Ponta am luat-o ca îngrijorare a unui prieten. Nu voi cădea în capacana să zic ceva rău de Victor Ponta. Nu pot rupe o relaţie foarte puternică nişte cuvinte. 

Despre datoriile partidului

Situaţia datoriilor este mai proastă decât în urmă cu cinci ani. Am stabilit un plan de măsuri concrete prin care partidul să revină la o situaţie normală. Domnul Geoană nu poate contribui pentru că nu mai este membru. Ceea ce voi susţine este depunerea cotizaţiei de membru, care este de un leu. 


Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că a fost o greşeală ca Victor Ponta să deţină în acelaşi timp şefia Guvernului, dar şi a PSD, un lucru care trebuie evitat în partid pe viitor. „Pe fondul situaţiei medicale a lui şi pe fondul presiunilor permanente la care era supus, cred că a ajuns la concluzia că nu poate gestiona amândouă funcţiile. Oricum, şi funcţia de preşedinte PSD şi funcţia de prim-ministru într-o singură mână este foarte mult şi cred că de aici înainte în PSD nu trebuie să mai facem aşa ceva, pentru că greutatea este foarte, responsabilitatea este foarte mare“, a spus Dragnea, despre motivul retragerii lui Ponta de la şefia PSD.

Liviu Dragnea a mai spus că decizia de a împărţi astfel funcţiile a fost una comună. „Cred că am greşit amândoi, pentru că am plecat amândoi în Guvern, el premier, eu vicepremier, el preşedinte PSD, eu preşedinte executiv la partid, şi cred că din cauza asta încet, încet, în mod involuntar, nu voluntar, partidul aşa puţin a rămas în umbră. Nu a fost confiscat de Guvern, dar comunicarea publică a fost concentrată în special pe acţiunile guvernamentale“, a mai precizat Dragnea.

Liderul PSD spune că partidul era subordonat Guvernului până acum. „Noi n-am mai făcut o activitate politică serioasă, ci s-a făcut mai mult marketing guvernamental, dar partidul a avut de suferit. S-a simţit nevoia ca partidul să fie resuscitat“, a mai arătat Dragnea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite