Liviu Dragnea: Ordonanţele pe legile Justiţiei, doar după ce aceste legi vor intra în vigoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea / FOTO Mediafax
Liviu Dragnea / FOTO Mediafax

Liviu Dragnea a explicat sâmbătă, după ce a votat la referendumul pentru redefinirea familiei, că ordonanţa de urgenţă privind modificarea legilor Justiţiei nu poate fi adoptată de Guvern înainte ca toate cele trei acte normative să intre în vigoare. Liderul PSD a susţinut că în respectiva OUG nu se vor regăsi prevederi referitoare la amnistie şi graţiere.

"Ce legătură au legile justiţiei cu amnistia? Noi l-am rugat să analizeze şi o să analizăm şi noi din raportul preliminar care sunt observaţiile care pot fi cuprinse într-o OUG. Eu m-am uitat cu atenţie, noi nu am introdus prin lege o altă procedură de pensionare. S-au introdus câteva categorii noi. Să nu rămâne în confuzia asta şi nici confuzia să nu rămână în confuzia asta. Dacă e nevoie se vor face modificări", a declarat Liviu Dragnea, citat de Mediafax.

Chestionat cu privire la ordonanţa de urgenţă care prevede modificări aduse legilor justiţiei, conform cerinţelor Comisiei de la Veneţia, şi care trebuia să ajungă la CSM, Liviu Dargnea a spus că ministrul Justiţiei nu o poate trimite atâta timp cât legile vizate nu sunt în vigoare.

"Ultima lege e 303. Ultima zi de promulgare e vinerea viitoare şi după ce se publică intră în vigoare după 3 zile. Nu poţi trimite (la CSM – n.r.) un proiect ca să modifici ceva ce nu există", a spus liderul PSD.

Legat de OUG6 din 2016, care a stat la baza protocolului încheiat în acelaşi an între Parchetul General şi SRI, şi care se află momentan în comisia parlamentară, cu raport de respingere, Dragnea a afimat: "deputaţii trebuie să vină cu amendamente legat de OUG 6. I-am rugat şi pe domnul Toader şi pe cei din comisia juridică care ar fi calea de urmat pentru OUG 6 şi să vină cu propuneri".

Cât priveşte relaţia cu Tudorel Toader, Dragnea a completat: "Foarte bine, eu îl rog şi el ascultă".

Întrebat ce se întâmplă cu OUG 6/2016 privind mandatele de interceptare, Dragnea a reiterat că el îşi doreşte ca acetul normativ adoptat de Guvernul Cioloş să fie respins. ”Deputaţii trebuie să îşi asume articolele care trebuie introduse în OUG 6 şi să o trimită la vot final”, a spus el. ”Să fie respinsă”, a răspuns Dragnea la întrebarea ce îşi doreşte referitor la actul normativ (citeşte şi: Efectul respingerii OUG 6/2016 privind mandatele de interceptare: Peste 6.500 de dosare penale vor fi închise).

Printre principalele solicitări ale Comisiei de la Veneţia din raportul preliminar din luna iulie se numără: reconsiderarea sistemului de numire şi de demitere a procurorilor de rang înalt, menţinând rolul preşedintelui României şi al CSM activ, cu scopul de a asigura condiţii neutre şi o procedură în care influenţa ministrului Justiţiei să fie echilibrată; abrogarea restricţiei impuse procurorilor şi judecătorilor în ceea ce priveşte libertatea de exprimare; reexaminarea prevederilor privind revocarea membrilor CSM.

La fel Comisia a solicitat abandonarea schemei de pensionare timpurie a magistraţilor. Reamintim că propunerea PSD ar duce la depopularea masivă a instanţelor, cu efecte majore mai cu seamă la Înalta Curte şi Curţile de Apel; abrogarea sau definirea mai clară a prevederilor care permit procurorilor superiori ierarhic să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile date de procurori care fac dosare şi reconsiderarea înfiinţării unei secţii speciale pentru anchetarea magistraţilor. Recursul la procurori specializaţi, combinat cu măsuri eficiente de prevenţie, este alternativa de dorit.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite