Cătălin Predoiu e candidatul PNL la Primăria Capitalei. Marian Munteanu: Să nu creadă cineva că a terminat cu mine. Nu am colaborat cu Securitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alina Gorghiu şi Vasile Blaga l-au convins pe Marian Munteanu să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei, invocând trecutul său tumultuos. Cătălin Predoiu, liderul PNL Bucureşti, a decis să-şi asume el candidatura pentru Primăria Capitalei, urmând să-l coopteze în echipa sa şi pe Ciprian Ciucu. Decizia este cu atât mai surprinzătoare cu cât Predoiu a refuzat în mod repetat să intre până acum în cursa electorală.

UPDATE Întrebat dacă Predoiu va mai rămâne propunerea de premier din partea PNL, Blaga a spus: „Eu garantez că domnul Predoiu va câştiga Primăria Generală a Capitalei şi va rămâne primarul general al Capitalei”. Blaga nu a dorit să comenteze un scenariu negativ. ”Domnul Predoiu va fi primarul general al Capitalei”, a repetat copreşedintele PNL.

UPDATE Alina Gorghiu, despre criticile lui Raeţchi şi Mironescu: „Aş fi preferat ca aceşti oameni să îşi spună părerea în partid. Au avut ocazia să voteze împotrivă, aşa cum spunea şi domnul preşedinte Quintus, la BPN. Au fost invitaţi, actele de curaj cred eu că nu se fac public, ci în interiorul conducerii PNL”, a spus Alina Gorghiu despre criticile aduse de Ovidiu Raeţchi şi Răzvan Mironescu la adresa lui Marian Munteanu.

„O să o punem pe tema unei lipse de experienţă suficientă a celor doi candidaţi. O să îi sprijinim în continuare, sunt convinsă că până astăzi şi-au dat seama că nu a fost cel mai înţelept lucru pe care l-au făcut. Noi alegem întotdeauna soluţiile pragmatic şi corecte pentru electorat şi apoi pentru PNL“, a adăugat copreşedintele PNL. 

UPDATE Vasile Blaga: „PNL a cerut CNSAS să rezolve problema apărută în spaţiul public. Pe bună dreptate, au fost întrebări dacă a fost într-o relaţie cu Securitatea (...) şi vreau să vă spun că, din 2005, dânsul a făcut o astfel de adresă şi nu a primit niciun răspuns”.

UPDATE Alina Gorghiu: A fost o dorinţă, pe care eu nu o înţeleg, de a face PNL să rămână fără candidat. 

UPDATE Predoiu: Am decis să-mi asum candidatura la Primăria Generală a Capitalei. Îmi asum responsabilitatea angajându-mă în faţa bucureştenilor că voi concura cu toată energia şi competenţa pentru victoria PNL. Bucureştenii au nevoie de un sistem sanitar performant. Bucureştiul e un oraş în care cultura şi credinţele sunt la ele acasă. Cu toţii avem nevoie de tolerenaţă, de lege, de Justiţie, de siguranţă, de respect, de normalitate. Le cer liberalilor să fie alături de mine, să fie învingători. Le cer să-şi aducă aminte de 2014. Le cer să învingem din nou ca în 2014. Da, vom învinge! Suntem un partid de învingători. Îi adresez lui Ciprian Ciucu invitaţia de a veni alături de mine şi de noi. Mâine, după votul de încredere, îi voi face o invitaţie pentru a vedea modul în care putem face o echipă pentru funcţiile de primar şi viceprimar.De mâine vom putea pune la punct un program.

UPDATE Ionescu Quintus, preşedinte de onoare al PNL: „Nu-mi este deloc uşor să vorbesc după Marian Munteanu pe care-l cunosc din Piaţa Universităţii şi care a făcut un gest care rareori se întâmplă printre noi, noi românaşii. Aş spune: am pierdut un primar şi am câştigat un membru de onoare al PNL. Aceasta e părerea mea, mai ales după îndelungata discuţie telefonică pe care domnul Munteanu a avut bunăvoinţa să o aibă. 

UPDATE Întrebat de criticile la adresa sa de pe mediul online, Marian munteanu a răspuns: „Eu am luptat contra Securităţii când era foarte greu să lupţi. Luptătorii ăştia de pe net sau marea agitaţie de la Kaufland, habar n-au idee ce înseamnă lupta“ a declarat Munteanu. Ulterior,  s-a declarat împotriva cererii făcute de organizaţia România Curată la CNSAS pentru verificarea lui Munteanu dacă a fost colaborator al Securităţii. „Pe mine nu mă interesează ONG-ul acela pentru că sunt oamenii care nu se comportă cu demnitate. Câţi cetăţeni sunt ăia? “, a conchis Munteanu.

UPDATE Întrebat dacă are vreun proiect de viitor ca independent, Munteanu a spus:  „Nu am să fac niciun gest care să aducă prejudicii PNL. Dacă în viitor va fi deschidere, vom discuta împreună şi vom găsi colaborare foarte bune“, a precizat Munteanu. 

UPDATE Marina Munteanu, după şedinţa cu liderii PNL:  Vreau să vă spun din capul locului că nimic din ceea ce s-a spus nu e de natură a mă incrimina în mod real. Am puterea să lupt împotriva acestor atacuri. Am suficiente argumente şi voi acţiona ca toate acele acuzaţii să-şi dovedească netemeinicia. Singurul meu obiectiv în această intervenţie a fost binele Bucureştenilor. De aceea am răspuns invitaţiei PNL. 

Din nefericire, această campanie nu a fost întâmpinată de toată lumea aşa cum a trebuit. Au fost unii care s-au demobilizat. Alţii au dat credit anumitor acuzaţii. S-a ajuns până acolo încât candidaţi de Primării s-au desolidarizat de campania mea. Din păcate a fost dificil să găsim o formulă de unitate. În consecinţă, am consimţit să-mi retrag candidatura. Am acceptat această chestiune şi sunt convins că PNL va găsi o soluţie pentru a păstra unitatea la Bucureşti şi pentru a oferi bucureştenilor un proiect bun, util şi câştigător.

Sunt mai bine de 30 de ani de când am avut ca obiectiv al vieţii mele susţinerea unor valori care sunt importante: ale identităţii, ale corectitudinii, ale muncii, ale performanţei. Îi asugur pe toţi oamenii care vor intra în această campanie  că vor avea tot sprijinul pe tărâmul acestor valori.

UPDATE Potrivit unor surse politice, Cătălin Predoiu a fost convins de liderii PNL să accepte candidatura la Primăria Capitalei. Decizia este cu atât mai neaşteptată cu cât Predoiu a refuzat în repetate rânduri să-şi asume candidatura. Întrebat dacă Predoiu ar fi candidatul PNL la Bucureşti, Teodor Atanasiu, şeful de campanie al PNL, a răspuns: „Dacă nici liderul PNL Bucureşti nu e bun, atunci cine?“

UPDATE Marian Munteanu a fost convins să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei, potrivit unor surse politice. PNL caută în acest moment un nou candidat

UPDATE M10, partidul condus de Monica Macovei, nu-l mai susţine pe Ciprian Ciucu pentru Primăria Capitalei. Surse politice au povestit pentru „Adevărul“ că Ciucu s-a înţeles cu Cătălin Predoiu pentru a se înscrie în PNL. Iar în cazul în care PNL îl va retrage pe Munteanu, Ciprian Ciucu va deveni candidatul partidului pentru Primăria Capitalei. 

UPDATE Surse din PNL au declarat pentru Adevărul că, în cazul în care liberalii îi vor retragere sprijinul  lui Marian Munteanu, ar putea să-l susţină la Primăria Capitalei pe Cristian Buşoi. 

UPDATE Marian Munteanu, înainte de şedinţa PNL: „Până acum, trebuie să admiteţi că toate lucrurile de care am fost acuzat s-au dovedit false. Cei care mă acuză nu vin cu nimic concret. Am pierdut o săptămână lucruri concrete. Nu am fost colaborator. Nu am ce să dovedesc că nu sunt. Azi trebuia să fac lucrurile astea. Mie nu mi-e frică, nu am lucruri de care să-mi fie imputate“. 

Întrebat dacă a luat în calcul faptul că PNL îi va retrage candidatura, Marian Munteanu:  „Asta e cu totul altă discuţie. Am fost rugat să vin să ajut. O să vedem. Eu sunt un om corect. Era o situaţia dificlă şi am venit să ajut. Eu doresc o soluţie bună, pentru că nu am venit să candidez pentru mine. Am venit pentru bucureşteni. Am venit cu inima deschisă, am prevăzut că vor urma foarte multe atacuri, dar pe mine nu mă emoţionează“

Întrebat de ce nu a semnat declaraţia de integritate a României Curate acesta a declarat, nemulţumit. „A cui? A ONG-ului aceluia. Astăzi trebuia să fac lucrurile astea.. Să-mi depun candidatura. O să mă ocup de lucrurile respective. Lăsaţi-mă să mă duc sus să văd ce se întâmplă. Mie nu mie frică, nu îmi e teamă. Nu sunt lucruri ce îmi pot fi imputate“, a mai spus Munteanu

Candidatul PNL a punctat faptul că nu a discutat cu Iohannis în ultimele zile. „Nu am avut plăcerea şi sunt convins că preşedintele are lucruri mult mai importante. Oricum, nu este o situaţie care să fie de interes pentru instituţia prezidenţială. Nu se implică şi nu se va implica“, a mai spus  Munteanu. 

UPDATE Teodor Atanasiu: “Marian Munteanu a spus că dacă va fi un singur document care să certifice lucruri dubioase şi ruşinoase din trecutul său, îşi va retrage candidatura, dar deocamdată este o campanie furibundă în ce-l priveşte şi nu este cazul să discutăm de un alt candidat”.

UPDATE Surse din conducerea PNL: „Noi nu îi vom retrage candidatura lui Marian Munteanu. Aşteptăm să vedem ce decide el. În acest moment, şansele să nu mai fie el candidat sunt de 50% - 50%“. 

UPDATE Conducerea PNL s-a reunit la ora 15.00 pentru a discuta despre o posibilă retragere a candidaturii lui Marian Munteanu. 

Conducerea PNL s-a reunit, marţi seară, la sediul organizaţiei de Bucureşti, pentru a discuta varianta retragerii candidaturii lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei, potrivit unor surse liberale. Până la urmă, decizia finală a fost amânată pentru miercuri seară, atât copreşedintele Vasile Blaga, cât şi şeful de campanie al lui Munteanu, Teodor Atanasiu subliniind că nu s-a discutat de o posibilă a retragerii candidatului PNL din cursa electorală. 

Preşedintele Organizaţiei PNL Bucureşti şi copreşedintele liberal Vasiile Blaga au părăsit sediul partidului. Întrebat de dacă s-a discutat despre retragerea lui Munteanu, Blaga a răspuns sec: „Nu s-a discutat nimic“. Pe de altă parte, Cătălin Predoiu a menţionat faptul că azi s-ar fi discutat despre echipa de consilieri pentru Bucureşti.

O parte din liberali ţin cu ardoare să fie păstrat Munteanu drept candidat pentru Bucureşti, în timp mai mulţi politicieni PNL, printre care sunt şi candidaţi la primăriile de sector l-au contestat pe acesta. 

„Mai bine campanii diferite“

Potrivit unor surse liberale, tendinţa generală a candidaţilor la sectoarele bucureştene este de a-l lăsa pe Munteanu să-şi facă cum vrea campania, iar ei, la rândul lor, să fie lăsaţi în pace. „Cred că ceea ce s-a întâmplat de curând cu Ludovic Orban, candidatul pentru Primăria Generală, ne-a învăţat că e mai bine să avem campanii diferite. E vorba de tipul de personalitate al fiecăruia, de viziune. Oricum, nu putem înghesui şapte persoane într-un afiş mic. Eu cred că trebuie să avem campanii separate, pentru că avem electorat şi strategii diferite“, a declarat pentru „Adevărul“ Ovidiu Raeţchi, candidat al PNL pentru Primăria Sectorului 5, deşi, când Ludovic Orban era candidatul oficial al PNL la Capitală, încăpeau şapte liberali pe panou. Într-un interviu acordat unui site de ştiri, Raeţchi a avut o delimitare şi mai clară faţă de Munteanu. „L-am auzit pe Marian Munteanu spunând că nu ştie dacă Zelea Codreanu a fost un criminal. Eu ştiu sigur că a fost criminal. Se ştie cine e victima, au fost martori“, a declarat Raeţchi. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite