Liberalii mârâie la premierul Cioloş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Predoiu este nemulţumit de atitudinea premierului în ceea ce priveşte tema alegerii primarilor în două tururi de scrutin. FOTO Colaj Adevărul
Cătălin Predoiu este nemulţumit de atitudinea premierului în ceea ce priveşte tema alegerii primarilor în două tururi de scrutin. FOTO Colaj Adevărul

Refuzul premierului Dacian Cioloş de a adopta o ordonanţă de urgenţă pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin i-a făcut pe liberali să-l acuze că face jocul PSD. La rândul său, Cioloş critică PNL pentru lipsa de responsabilitate.

Eşecul negocierilor purtate cu Cioloş pentru folosirea ordonanţei de urgenţă ca metodă de a schimba legea alegerii primarilor, la fel ca şi varianta asumării în Parlament a proiectului de lege de Guvern, i-a nemulţumit pe liberali în aşa măsură încât au declanşat o serie de critici la adresa premierului. PNL îl acuză pe Cioloş de pactizarea cu PSD până la ignorarea democraţiei. Primul care a ieşit la atac după refuzul lui
Cioloş a fost Radu Carp, secretar executiv al PNL. „Prin poziţia să de a da Parlamentului spre rezolvare problema (n.r. –
alegerea primarilor în două tururi), Dacian Cioloş s-a declarat, începând de astăzi, adeptul guvernării pe baza unei majorităţi parlamentare, aceasta fiind construită în jurul PSD. Avem astfel un guvern care trebuie să acţioneze potrivit acestei majorităţi şi un prim-ministru captiv aceleiaşi majorităţi“, a afirmat Radu Carp.

„Cioloş n-are nicio datorie faţă de PNL“

Poziţia liberalului a fost întărită de ieşirile publice ale altor doi reprezentanţi ai PNL, purtătorul de cuvânt Ionuţ Stroe şi liderul PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu. „Constatăm că premierul se derobează de responsabilitatea asumării reintroducerii principiului celor două tururi de scrutin în alegerea primarilor şi trimite această sarcină Parlamentului. Din acest moment, obiectivul prioritar al agendei parlamentare a PNL este promovarea în regim de urgenţă a acestui proiect pe care l-am depus încă de anul trecut“, a declarat Stroe, subliniind necesitatea aducerii proiectului de lege în cele două plenuri ale camerelor din Parlament.    

Pe de altă parte, Predoiu a pendulat în discursul său între punctarea faptului că Dacian Cioloş nu are nicio datorie faţă de PNL în momentul în care este pus în discuţie un proiect de lege, însă decizia premierului este una prin care democraţia are de suferit. „În prezenţa unei majorităţi «volatile», care nu poate repara abuzul făptuit de PSD, singura formulă legitimă şi tehnică de echilibrare a votului democratic ar fi fost o ordonanţă de reintroducere a votului în două tururi. O şansă ratată, nu atât pentru PNL, căruia într-adevăr premierul Cioloş nu-i este dator nimic, cât o şansă ratată pentru democraţie“, a afirmat Predoiu.

„Unde e societatea civilă?“

Subtil, Predoiu a introdus în ecuaţia forţării revenirii la alegerea primarilor în două tururi şi factorul reprezentat de societatea civilă. Liderul PNL Bucureşti s-a întebat unde e societatea civilă când e nevoie de ea pentru susţinerea demersului, deocamdată doar al PNL, de schimbare a legii electorale. „Păcat! Mă întreb unde-i societatea civilă din tabloul acesta, pentru că n-o văd deloc deocamdată. Iar păcat!“, a conchis Predoiu.

La reproşurile liberalilor, Cioloş a răspuns printr-un scurt mesaj. „Nu vreau să dau lecţii nimănui. Îi rog doar, cu respect şi încredere, pe cei care învinuiesc Guvernul de teamă sau de lipsă de responsabilitate să pună în practică ceea ce cer altora să facă“, a susţinut premierul în răspunsul care îi viza pe cei care susţin schimbarea legii electorale.

Liberalii forţează, Tăriceanu le bate obrazul

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, după şedinţa Biroului Permanent, că solicitarea PNL pentru dezbaterea proiectului privind alegerile în două tururi în plenul Senatului a fost înregistrată la Biroul permanent al Camerei Superioare, însă le-a bătut obrazul liberalilor pentru lipsa de consecvenţă în ceea ce priveşte această temă. Tăriceanu le-a adus aminte momentul în care au votat alegerea primarilor în două tururi alături de PSD.

De partea cealaltă a baricadei, social-democraţii ţin cu dinţii de actuala formă a alegerii primarilor. Aceştia speră că UNPR va rămâne alături de ei şi nu va trece de partea PNL, însă partidul lui Oprea are un joc dublu. Pe de o parte aşteaptă să vadă dacă este încheiat un protocol între ei şi PSD pentru liste comune de candidaţi, pe de altă parte ar putea susţine o iniţiativă venită pe filiera Guvernului privind alegerea primarilor în două tururi.

„Noi avem un protocol de alianţă – Alianţa de Centru Stânga –, împreună cu PSD. În mod normal, nici nu trebuia să discutăm dacă nu mergem pe liste comune. Am vorbit cu Liviu Dragnea şi înţeleg că acest protocol se va semna mâine (miercuri - n.r.), în care se prevăd toate lucrurile, inclusiv număr de locuri în Parlament“, a declarat Gabriel Oprea. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite