UPDATE Iohannis, după şedinţa PNL: De azi, niciun liberal nu mai votează împotriva ridicării imunităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii PNL-PDL, din nou la aceeaşi masă, la două zile de la Congresul liberalilor FOTO Mediafax
Liderii PNL-PDL, din nou la aceeaşi masă, la două zile de la Congresul liberalilor FOTO Mediafax

Biroul Politic Naţional al PNL, ales la Congresul partidului de la finalul săptămânii trecute, s-a reunit astăzi în prima şedinţă. Dintre cei 31 de vicepreşedinţi, 15 au primit şi atribuţii executive în structura de conducere. După şedinţă, liberalii, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis, se vor întâlni cu o delegaţie a PDL condusă de Vasile Blaga, pentru a continua negocierile referitoare la colaborarea dintre cele două formaţiuni.

Klaus Iohannis: Am stabilit câteva lucruri care sunt de interes general. Prima temă este cea a imunităţii în Parlament. Conducerea a hotărât să nu mai existe voturi împotrivă când se cer încuviinţări în Parlament, lucru care poate nu a fost stabilit clar până acum. Vrem să dăm un semnal clar în această privinţă, pentru statul de drept. Din acest moment, parlamentarii PNL nu vor mai vota împotriva încuviinţării. 

Un al doilea subiect - PNL împreună cu PDL vor iniţia o moţiune simplă pe tema justiţiei. Suntem foarte nemulţumiţi de cum se raportează PSD la tema justiţiei, suntem nemulţumiţi de faptul că ministrul Justiţiei are o implicare netransparentă în chestiunile care sunt acum în discuţie. 

Tot astăzi, după constituirea noii conduceri, am stabilit în Biroul Politic pe cel care va fi secretar general, în persoana lui Marian Petrache. De asemenea, am stabilit prima persoană care va avea poziţia de secretar general adjunct, în persoana dlui Dan Mihalache care va răspunde de strategii şi analiză politică. 

Având în vedere că o temă importantă pentru noi este desemnarea candidatului PNL la prezidenţiale, am luat în dezbatere această chestiune. BPN a numit o comisie tehnică care se va ocupa de angajarea unor case de sondare care vor veni cu rezultate în ce priveşte candidaţii stabiliţi, după care vom convoca Delegaţia Permanentă care, luând act de aceste rezultate, va trebui, prin vot, să aibă o decizie politică. 

În fine, o chestiune care nu este numai tehnică, schimbările din conducerea partidului au făcut necesară o renominalizare a membrilor care participă în comisia de negociere PNL-PDL. Au fost propuşi şi acceptaţi de BPN colegii Petrache, Orban, Atanasiu, Frunzăverde şi Hellvig pentru a fi comisia de negociere din partea noastră. 

Şedinţa PNL a desemnat atribuţiile executive pentru 15 din cei 31 de vicepreşedinţi.  Marian Petrache a fost ales secretar general al PNL, fiind validat de Biroul Politic cu o singură abţinere. 

Înainte de şedinţă, întrebat cum comentează declaraţia seniorului liberal Mircea Ionescu Quintus, Crin Antonescu a subliniat că există un mandat dat de Congres pentru fuziunea cu PDL. Totodată, întrebat dacă susţine varianta unei alianţe sau pe cea a unei fuziuni, Antonescu s-a arătat în favoarea fuziunii.

“Există un mandat dat de Congres pentru fuziune. Restul, detalii, voi afla şi eu. În această perioadă bogată, agitată există foarte multe declaraţii, foarte multe demersuri. Nu o să le comentez”,a spus Antonescu.

Întrebat dacă renunţă la competiţia internă cu preşedintele PNL, Klaus Iohannis, pentru postul de prezidenţiabil al formaţiunii, Antonescu a răspuns scurt: “Când renunţi la ceva, anunţi”.

“Această decizie trebuie să se bazeze pe o analiză sociologică”,a mai spus el. 

Întrebat dacă a mai discutat cu alţi membri de partid despre varianta unei alianţe cu PDL, Mircea Ionescu Quintus a evitat să răspundă. "Dacă nu se face alianţă, nu cred că facem nimic", a spus el, pentru "Adevărul". 

"Dacă din două partide care vor să fuzioneze nu renunţă niciunul la identitate, la nume,singura soluţie de împreunare, de colaborare este alianţa. Eu am făcut atâtea alianţe, nu văd ce deranjează pe cineva. Cel care a dorit să facem fuziune a fost domnul Blaga, domnul Predoiu are alte păreri. Nu e bine, însă, să lezăm identităţile partidelor, sunt partide mari. Orice alianţă se desface după un timp, ca şi căsătoriile, dar putem rezista un timp, cât interesele noastre sunt împreună", a declarat Quintus, înainte de şedinţa BPN. 

Vicepreşedinţii PNL s-au întâlnit astăzi, de la ora 15.00, la Palatul Parlamentului, pentru a stabili atribuţiile executive a 15 dintre ei. Ulterior, după şedinţa BPN a PNL, o delegaţie a PNL condusă de Klaus Iohannis va întâlni delegaţia PDL pentru discuţiile referitoare la fuziunea dintre cele două partide. La întâlnirea de ieri dintre reprezentanţii PNL-PDL s-a stabilit ca demersurile de fuziune să continue. Un Congres comun al celor două formaţiuni ar putea avea loc la jumătatea lunii iulie, fie la 12, fie la 19 iulie. Între timp, PNL va comanda o serie de studii sociologice pentru a decide care va fi candidatul propus la prezidenţiale, după ce Crin Antonescu şi-a anunţat intenţia de a candida.

Este prima întâlnire dintre Iohannis şi Blaga, după declaraţiile preşedintelui PNL făcute la Congres, care au încins spiritele în rândul democrat-liberalilor. Iohannis le-a transmis liberalilor, sâmbătă, că PDL acceptă să preia denumirea Partidului Naţional Liberal şi le-a cerut să voteze, în acest sens, o rezoluţie privind unificarea cu formaţiunea lui Blaga. Ulterior, prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu l-a acuzat pe Iohannis că ar fi făcut anunţul fără să fie mandatat de către democrat-liberali şi a precizat că în comisiile bipartite de negociere nu s-a discutat denumirea noii formaţiuni.

În acest context, Iohannis şi-a retras declaraţiile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite