Legile lui Haplea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vot plictisit în Parlament FOTO Mediafax
Vot plictisit în Parlament FOTO Mediafax

Date fiind calităţile sale, presa ieşeană l-a poreclit „Haplea”. Lăcomia sa, nesaţul emiterii mitocăniilor de la tribuna „Tribunului” de la PRM şi apoi de la tribuna „Bunului” de la PSD, şirul indecent de lung de mandate de parlamentar, băgatul în poză oriunde apar microfoane şi camere de luat vederi şi legile susţinute pentru propriul folos l-au calificat definitiv pentru acest loc simbolic.

Omul era cunoscut urbei bahluviene de pe vremea Răposatului, de când a intrat în vizorul miliţiei pentru oarece malversaţiuni în Complexul studenţesc „Tudor Vladimirescu”, unde se apucase de afaceri ca orice responsabil de cămine cu studenţi străini. Presa studenţească a vuit pe atunci despre Haplea, dar timpul a trecut iute, a venit Revoluţia izbăvitoare astfel încât personajul a ajuns mare trompetă a marelui „Tribun” naţional-comunist. Apoi, s-a cărat într-un partid mai democrat, fiindcă „Mugetul Carpaţilor” intra în declin, iar foamea sa era incompatibilă cu un asemenea fenomen. Ajuns acolo, unde este şi acum, a făcut ceea ce se pricepea mai bine: băgatul în seamă. Unde vedeai un lider că dă declaraţii, în spatele lui apărea Haplea. Ca în pozele de la bâlci, în care trebuia doar să bagi capul într-un decor gata făcut. Ce decor mai bun pentru orice lider PSD decât Haplea?

Şi aşa, a mai luat un mandat şi încă unul. Haplea e o maşină de adus voturi. Cu ani în urmă, declara că nu va mai candida, că e obosit, bătrân ş.a.m.d. Bazaconii! Era discurs de campanie. Haplea să nu candideze?! Când s-a trecut la votul pe colegii, el a desenat colegiile pentru a fi sigur că prinde. A aplicat gerrymandering-ul ca să se aleagă. Şi s-a ales! De două ori. Adevărat hapleamandering.

Ce l-a mânat pe Haplea în luptă? Dragostea de ţară? Bazaconii! Foamea lui, lăcomia. A susţinut legi doar pentru el. A promovat legea prin care profesorii universitari (şi postcomunismul i-a adus şi acest titlu) să ia salarii uriaşe faţă de colegii lor cu grade mai mici, lege ce a creat mari probleme financiare universităţilor de stat. Pentru demnitatea profesorilor, pentru meritele lor a făcut-o? Bazaconii! Doar pentru că Haplea avea şi acest statut şi voia să aibă salariu mare. Şi are. Dar nu a fost de ajuns. În orice situaţie, el trebuie să halească. I-a crăpat inima în el, la propriu, s-a jurat că se lasă dar... nu se poate abţine.

Acum a venit cu legea prin care îşi dă pensie specială pentru că ne-a sufocat atâtea mandate de parlamentar. Haplea este unul dintre cei mai logevivi parlamentari din România. „Dragi tovarăşi!”, s-a scăpat Haplea de la tribuna Parlamentului, „ne-am luat Parlamentul înapoi!” Parlamentul fusese al lui (ca şi căminele studenţeşti de la Iaşi din anii 80) şi al altora ca el, îl pierduseră în decembrie 2014 şi acum l-au recuperat. Cât despre plătitorii de impozite care au pensii nenorocite, „să fie sănătoşi!”, a aruncat Haplea. Abia asta falie în societate. Gura Haplei adevăr a grăit: Parlamentul e al lor, al celor ca el pe care masa de alegători îi trimite acolo şi îi susţine contra unui rachiu sau contra unei promisiuni. „Şmecherul promite şi prostul trage nădejde”, spune o vorbă din popor. Pentru Haplea e un crez.

Haplea e un personaj ce întrupează nesimţirea, lăcomia şi cinismul comuniştilor reşapaţi, ale foştilor „tovarăşi” ajunşi domni în Parlament. Sunt cei ce ţin România în loc, oameni care nu privesc dincolo de buricul lor, parveniţi ce au ratat toate valurile de urbanizare. Când vezi un asemenea exemplar, îţi vine să ceri împăierea lui, pentru a-l arăta generaţiilor următoare spre vindecare de orice fantasme antidemocratice. Dar, atenţie! Haplea nu are vârstă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite