Legea pensiilor aleşilor locali, modificată în comisiile din Camera Deputaţilor pentru a respecta decizia CCR. De când ar urma să se aplice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii vor în continuare pensii speciale pentru aleşii locali. FOTO Mediafax
Parlamentarii vor în continuare pensii speciale pentru aleşii locali. FOTO Mediafax

Comisiile juridică şi de administraţie din Camera Deputaţilor au adoptat, în şedinţele de miercuri şi joi, modificări la Legea pensiilor speciale ale aleşilor locali, deputatul Florin Iordache afirmând că legea a fost pusă în acord cu decizia CCR. Actul normativ ar să se aplice de la 1 ianuarie 2017, însă cei vizaţi vor fi doar primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşdinţii de Consilii judeţene.

Modificările au fost adoptate, miercuri, de Comisia pentru administraţie, aceste amendamente fiind acceptate fără dezbateri, joi, de către deputaţii jurişti, cel mai probabil pentru a nu mai duce la controverse şi să nu atragă atenţia. 

„Am ţinut cont de observaţiile CCR şi am refăcut proiectul trimis la reexaminare, astfel că am stabilit foarte clar căror categorii se adresează acest proiect de lege şi discutăm despre indemnizaţii pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene. Deci, sunt excluşi consilierii locali şi judeţeni", a susţinut deputatul PSD Florin Iordache.

Aleşii vor primi indemnizaţia dacă au minim un mandat încheiat sau în funcţie de numărul de luni în care a fost în funcţie. Deputaţii din comisia juridică au interzis cumularea indemizaţiilor speciale şi au scos de sub incidenţa actului normativ aleşii acuzaţi de fapte de corupţie săvârşite în perioada mandatului.

„Am prevăzut foarte clar că pentru a primi această indemnizaţie este necesar minim un mandat înterg, restul primesc în funcţie de câte luni a avut respectivul ales. Am stabilit foarte clar că dacă un ales local a fost şi parlamentar nu poate primi această indemnizaţie concomitent cu indemnizaţia de parlamentar. De asemenea, am stabilit că poate primi această indemnizaţie în condiţiile în care îndeplineşte condiţiile de vârstă şi este pensionat potrivit legii, deci nu este pensie publică şi nu este pensionat anticipat. Aleşii care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie în perioada mandatului nu pot primi această indemnizaţie“, a explicat acelaşi deputat al PSD.

La rândul său, vicepreşedintele Comisiei Juridice, Ciprian Nica, a declarat că judecătorii CCR au făcut o recomandare doar cu privire la includerea tuturor categoriilor de aleşi locali, astfel încât nu se poate pune problema unei noi decizii negative. Sursa de finanţare o constituie bugetele autorităţilor locale, şi nu cel al Ministerului Dezvoltării, aşa cum se prevedea iniţial.

Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, Guvernul urmând să elaboreze până atunci normele de aplicare.

Modificările aduse de comisiile din Camera Deputaţilor vor fi votate săptămâna viitoare în plen, urmând ca proiectul să meargă apoi la Senat, pentru votul decisiv.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite