Legăturile Rusiei cu fundaţia lui Adrian Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Dughin şi Adrian Năstase FOTO Arhivă
Aleksandr Dughin şi Adrian Năstase FOTO Arhivă

Revista22 prezintă într-un articol relaţia dintre Fundaţia Europeană Titulescu, condusă de către Adrian Năstase, şi diferiţi actori din Rusia care au legături directe cu Vladimir Putin.

Revista22 susţine că Fundaţia Europeană Titulescu (FET), fondată şi condusă de Adrian Năstase, a devenit un loc de convergenţă al ideilor antieuropene şi naţionaliste.

Din Consiliul FET fac parte personaje precum Dan Berindei, Ioan Aurel Pop sau Teodor Meleşcanu, în tmp ce printre membri se regăsesc jurnalistul Adrian Ursu, realizator la Antena 3, sau astronautul Dumitru Prunariu.

În decembrie 2013, Revista 22 scrie că Adrian Năstase era prezent la lansarea volumului „România. Alternative la corsetul UE”, o lucrare care susţine că o ieşire a ţării noastre din Uniunea Europeană nu ar fi o tragedie. Autorul cărţii, Radu Golban, ajungea în 2018 să-l acuze pe preşedintele Klaus Iohannis că ar fi „nazist”, în contextul scandalului privind mutarea ambasadei României la Ierusalim.

Tot în 2013, Alexander Dughin, un apropiat al lui Vladimir Putin, era primit la sediul FET de către Adrian Năstase, care dezvăluia pe blogul său subiectele discuţiilor - „posibile scenarii legate de viitoarea configuraţie geo-strategică a lumii”. Tot atunci, Dughin se întâlnea şi cu Mircea Dogaru (preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate) şi cu Eugen Mihăiescu (fost membru PRM şi ambasador UNESCO).

În martie anul trecut, presa din România scria despre o conferinţă organizată la Moscova, la care au participat Adrian Năstase, Dumitru Prunariu şi ambasadorul român Vasile Soare. Titlul conferinţei a fost - „Vecinătate şi bună vecinătate cu privire specială la relaţiile româno-ruse”. Întrebaţi despre natura participării Ambasadei României din Rusia la eveniment, MAE a explicat că manifestarea a fost organizată de FET în colaborare cu Fundaţia Alexander Gorchakov din Rusia şi că oficialii români au fost prezenţi în calitate de invitaţi.

Mai târziu, în octombrie 2018, Revista22 scrie că Sputnik anunţa că „România şi Rusia vor crea o platformă de dialog”, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei precizând că cele două state vor crea „o comisie de experţi pentru diplomaţie publică şi dialog cultural-ştiinţific”. Ulterior, Fundaţia Titulescu avea să se ofere în a gira organizarea unui simpozion ştiinţific, dar şi mai multe „întrevederi” la Parlamentul României. 

Printre participanţi s-a numărat şi un ONG rusesc, „Rossiski Fond Mira” („Fundaţia Rusă pentru Pace), condusă de către Leonid Slutsky, care, conform Revista22, mai este şi preşedintele unei fundaţii ce dirijează banii spre construirea de biserici. Totuşi, din cauza scandalului din presă, conferinţa nu a mai avut loc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite