„Le Monde”: Ofensiva justiţiei contra lui Ponta, punct-cheie în lupta pentru modernizarea României
0Presa internaţională a încercat să explice decizia Camerei Deputaţilor de a-i menţine imunitatea premierului Ponta. Cotidianul francez „Le Monde” a subliniat că situaţia are o miză uriaşă în lupta anticorupţie.
Votul pentru păstrarea imunităţii parlamentare a premierului Victor Ponta a primit diferite interpretări în presa internaţională, fiind considerată de cotidianul francez „Le Monde” punctul de cotitură într-o bătălie pentru „modernizarea uneia dintre cele mai sărace ţări din UE”.
Victor Ponta „nu este pregătit să cedeze şi se agaţă de majoritatea de care dispune în Parlament pentru a rămâne în post”, notează publicaţia franceză sub semnătura corespondentului de la Bucureşti, Mirel Bran.
„De la aderarea României la Uniunea Europeană, în ianuarie 2007, un grup de tineri procurori formaţi după modelul occidental a început o operaţiune de tip mâini curate care a zguduit eşicherul politic. În ultimii trei ani, peste 3.000 de miniştri, deputaţi, senatori, primari şi funcţionari de rang înalt au ajuns la închisoare”, adaugă publicaţia.
Corupţia, monedă în circulaţie
Schimbările din Justiţie îngrijorează numeroase personalităţi în România, ţară în care corupţia este „monedă în circulaţie” de la căderea regimului comunist, în urmă cu un sfert de secol. „Ofensiva procurorilor asupra premierului inculpat pentru fals, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani este punctul-cheie al unei lupte care are ca scop modernizarea uneia dintre cele mai sărace ţări din UE. Lupta este departe de a fi câştigată”, continuă acesta.
WSJ: „Procurori tineri, hotărâţi să cureţe corupţia”
Cotidianul britanic „The Guardian” transmite că „premierul român spune că este pregătit să se apere în instanţă, după ce parlamentarii i-au menţinut imunitatea”. „Campania împotriva corupţiei este condusă de Laura Kovesi, procuror-general anticorupţie, şi alţi procurori tineri, hotărâţi să cureţe corupţia care a înflorit în România încă din comunism. Ei au rezultate impresionate, cu 1.051 de condamnări anul trecut”, scrie şi „The Wall Street Journal”.
Renumitul cotidian de business continuă articolul oferind date despre economia neagră din România, estimată la 45 de miliarde de dolari în 2013, iar apoi citând reacţiile critice emise marţi de ambasadele americană şi olandeză de la Bucureşti faţă de decizia Camerei Deputaţilor. „Parlamentul României a blocat ancheta penală asupra premierului Victor Ponta, atrăgând noi critici faţă de angajamentul ţării de a combate corupţia la nivel înalt”, începe agenţia de ştiri Reuters un articol despre păstrarea imunităţii prim-ministrului.