Klemm: E greu să-mi explic sau să înţeleg alegerea unor primari cu probleme penale. Transmite un semnal periculos SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hans Klemm FOTO Eduard Enea
Hans Klemm FOTO Eduard Enea

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a declarat, miercuri, că îi este greu să îşi explice sau să înţeleagă cum de candidaţi cu probleme penale au fost aleşi primari, iar acest lucru poate transmite un "mesaj periculos" către SUA şi către partenerii internaţionali, mai ales că unii au fost aleşi chiar de după gratii, făcând referire la Cătălin Cherecheş.

"Alegătorii români au vorbit şi au ales candidaţii care le-au plăcut cel mai mult din perspectiva condiţiilor din comunităţile lor locale. Nu vreau să încerc să explic care a fost modul lor de gândire, dar este o oportunitate acum pentru cei aleşi să facă tot posibilul pentru cetăţenii care i-au votat. (...) Uneori e greu să-mi explic sau să înţeleg. Cred că într-un caz candidatul a fost ales din închisoare. E foarte dificil de explicat, trebuie să recunosc", a spus Klemm, făcând referire la primarul ales al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.

Ambasadorul SUA a spus că aceste alegeri pot trimite un "mesaj periculos" către SUA şi către aliaţii ei, mai ales că România a fost văzută ca o "insulă de stabilitate", iar DNA a început să ofere expertiză anticorupţie şi către statele din jur.

"Având în vedere ce model puternic a devenit România, cred că transmite un semnal periculos către SUA, către partenerii internaţionali şi cred că spre cetăţeni când politicienii care au fost - într-un caz chiar - investigaţi, puşi sub acuzare, condamnaţi şi trimişi la închisoare - ajung primari", a continuat Klemm, adăugând că România a fost lăudată până acum şi pentru creşterea ei economică, dar şi pentru modul în care a "îmbrăţişat" valorile democratice şi ale statului de drept.

Klemm a precizat că acum România trebuie să înceapă să se concentreze pe alegerile parlamentare din noiembrie. "Şi în acest caz aş încuraja partidele să aleagă candidaţii care vor putea reprezenta cel mai bine România viitorului", a precizat el.

Mai mulţi candidaţi cercetaţi sau deja condamnaţi pentru corupţie au câştigat alegerile în oraşe mari precum Baia Mare, Craiova, Braşov şi Râmnicu Vâlcea.

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, aflat în arest preventiv din 27 aprilie şi trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată, a câştigat un nou mandat cu peste 70% din voturi.

Şi Lia Olguţa Vasilescu, urmărită penal într-un dosar al DNA, a câştigat al doilea mandat de primar al Craiovei.

George Scripcaru a obţinut al patrulea mandat la Primăria Braşov. Scripcaru a fost trimis în judecată de DNA în luna februarie, pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Fostul primar al municipiului Râmnicu Vâlcea Mircia Gutău, condamnat definitiv în două dosare de corupţie şi eliberat condiţionat, revine în fotoliul de edil după ce a obţinut peste 40% din voturi.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite